D66: ‘Minder verkrampt omgaan met regels Action en OfM’

D66 Doesburg wil in de discussie over de eventuele komst van winkelbedrijven Action en Only for Men het kernwinkelgebied van Doesburg enerzijds beschermen en anderzijds minder verkrampt met regels omgaan. De coalitiepartij wil daarvoor een hardheidsclausule opnemen in het beleid, zodat er uitzonderingen op de regels mogelijk zijn. ‘De regels zijn prima, maar ze knellen voor de grotere winkelketens. D66 zal waar nodig voorstellen om uitzonderingen op de regel te maken’, aldus fractievoorzitter Wil Hoogstraaten van D66.


Winkels als Action en Only for Men zijn van harte welkom in Doesburg, stelt D66. Hoogstraaten: ‘D66 juicht het toe dat ondernemers zich in Doesburg willen vestigen. Het is moedig om in deze tijd een nieuw bedrijf te starten. Als regels en procedures deze initiatieven bemoeilijken, is het tijd daar eens goed naar te kijken’.


Er mogen volgens D66 geen bedrijven buiten de binnenstad komen die concurrerend zijn voor de stadskern. ‘We willen immers de binnenstad voor onszelf en voor de toeristen levendig maken. Een leuke plek om zowel doelgericht als recreatief te winkelen. En dat is het nu ook. Allerhande winkels met een divers aanbod van mode, woonaccessoires, toiletartikelen en delicatessen.


Nieuw is de interesse voor onze stad van grotere winkelketens. De locaties in de binnenstad zijn klein of middelgroot. Met Scapino, Staring en Blokker zijn de wat ruimere plekken wel bezet. Wat rest zijn kleinere locaties. Winkels als Action en Only for Men hebben meer vierkante meters nodig’, aldus Hoogstraaten.


D66 vindt niet dat het raadzaam is het bestemmingsplan aan te passen. Het uitgangspunt moet volgens D66 blijven dat het kernwinkelgebied beschermd blijft. Tegelijkertijd is D66 van mening dat er wel wat minder verkrampt met regels kan worden omgegaan. ‘Als er in de binnenstad niet genoeg vierkante meters beschikbaar zijn, dan kunnen we kijken of aangrenzend die mogelijkheid er wel is. De ring rond de binnenstad kan zo betrokken worden in de levendigheid. Vestiging van Action in de Zandbergstraat en van Only for Men aan de Barend Ubbinkweg is het overwegen waard’, aldus Hoogstraaten.


Hoogstraaten: ‘Als zij voldoen aan de voorwaarden die we als gemeente aan hen stellen, kunnen we besluiten een uitzondering op de regel te maken. De regel, detailhandel in de binnenstad, kan gewoon blijven bestaan. Het is een regel die aan de huidige winkeliers zekerheid biedt. Elke nieuwe aanvraag wordt daar weer aan getoetst. Eigenlijk is het allemaal zo moeilijk niet. In de wet kennen we er zelfs een gangbare term voor: hardheidsclausule. Als de regels in individuele gevallen knellen, kan een uitzondering op de regel worden gemaakt’.


D66 laat weten het toe te juichen dat het gemeentebestuur binnenkort de ontstane problemen rondom Action en Only for Men breed gaat bespreken. Winkeliers, raadsleden, beleidsmensen en betrokkenen kunnen volgens D66 dan hun zegje doen. ‘Dat past in onze uitgangspunten van democratie’, aldus Hoogstraaten.

11 reacties

 1. Frans van der Krul

  Geachte heer Hoogstraaten,
  Blij te lezen dat D’66 er een andere mening op na gaat houden, vraag me nu alleen af vanwaar deze koers wijziging?
  Heeft de nieuwe wethouder Henk Westra hierin een rol gespeeld?

 2. Hanny

  @ Frans: misschien wel, maar denk dat het feit blijft dat de Action voor ons verloren is.
  Hadden ze dit nou niet wat eerder kunnen bedenken?
  Nee, de politiek komt altijd als het te laat is.
  Dit lijkt op: als het kalf verdronken is……….

 3. Patricia

  D66 laat weten het toe te juichen dat het gemeentebestuur binnenkort de ontstane problemen rondom Action en Only for Men breed gaat bespreken. Winkeliers, raadsleden, beleidsmensen en betrokkenen kunnen volgens D66 dan hun zegje doen. ‘Dat past in onze uitgangspunten van democratie’, aldus Hoogstraaten.

  Heb ik iets gemist en is niet een beetje veel te laat?! Wat is dit voor onzin. Weer discussie gaan voeren over een onderwerp dat al lang en breed besproken is en waar het gros van de doesburgers en de raad en de beleidsmensen over uit is. OFM in de loods, action in de bieb. Klaar!

 4. Rob Gossink (CDA Doesburg)urg)

  ik heb het artikel nu een aantal keren gelezen om vast te stellen: wat staat er nou eigenlijk? Ik ben eruit: helemaal niks! D66 zegt eigenlijk: we houden vast aan het vastgestelde bestemmingsplan en als het mogelijk is ( en als het ze uitkomt) maken we een uitzondering. Grappig, want dat is precies wat het huidige bestemmingsplan sowieso ook al toestaat maar waar het huidige college, waar D66 aan deelneemt, halsstarrig weigert om die uitzonderingsmogelijkheid toe te passen. Het huidige bestemmingsplan biedt al de mogelijkheid om een afwijking toe te staan. Er is al vastgesteld dat Only for Men geen bedreiging vormt voor de winkeliers in de binnenstad en dat er geen reden is om Only for Men een vestigingsvergunning te weigeren (er liggen al twee positieve adviezen van MKB REVA). Als D66 meent wat ze zeggen en zeggen wat ze meent, onderneem dan ook actie en werk mee aan het verlenen van de vestigingsvergunning voor Only for Men!

 5. W.v.D

  ik heb er maar één zin voor, bedankt voor de verloedering van Doesburg door altijd te laat te zijn, en dit is ook voor de partijen die het altijd zo goed weten vooral na de tijd.
  helaas een kans gemist denk ik maar ik hoop dat action of only for men nog coulant is en zich wil vestigen….

 6. Frans van der Krul

  Zijn er soms verkiezingen in aankomst?Draaiende standpunten van partijen, het is toch nog geen 2014?

 7. Doesburger

  ——————
  “Er mogen volgens D66 geen bedrijven buiten de binnenstad komen die concurrerend zijn voor de stadskern. ‘We willen immers de binnenstad voor onszelf en voor de toeristen levendig maken. Een leuke plek om zowel doelgericht als recreatief te winkelen. En dat is het nu ook. Allerhande winkels met een divers aanbod van mode, woonaccessoires, toiletartikelen en delicatessen.”
  ——————-

  Er wordt net gedaan alsof de Action buiten de stadskern de doodsteek gaat worden voor de stadskern. Ga eens niet als een bange stier 1 richting op, maar denk eens “out of the box”.

  Er wordt ook steeds een punt gemaakt van gratis parkeren. Mensen gaan echt geen probleem maken om die 20 cent parkeergeld. Voer het ook in bij de Barend Ubbinkweg! Dan is het ook nog eens extra inkomen voor gemeente Doesburg + je haalt de “oneerlijke” concurrentie weg.

  Ik denk dat er juist een enorme synergie zal ontstaan als de Action in Doesburg zou komen. Het zal ook andere ketens aantrekken (zie het effect op de woonboulevard in Arnhem).

  Een Action moet ook helemaal niet in de stadskern. Het is meer een outlet-store en dat past niet bij een stadskern met kleinere winkeltjes en cafetjes die een bepaalde sfeer uitstralen.

  OFM aan de zandbergstraat en de Action aan de Barend Ubbinkweg. Dat lijkt mij het beste.

  Dit is wat ik ervan vind. 🙂

 8. Hanssie

  Hoe is het in andere plaatsen dan
  Voorbeeld Doetinchem ook buiten winkel gebied
  Ik wordt onderhand schijtziek van die politieke partijen in Doesburg
  Laat ze gewoon daar Action of weet ik wat in plaatsen man doe niet zo moeilijk
  Iedereen is er meegebaat

 9. Wil Verlaan

  Ik draai pas heel kort mee in de Doesburgse politiek en probeer uit alle macht mijn steentje bij te dragen. Wat me verbaast is de negativiteit en de cynische toon die je ten deel vallen als je, na een afweging van de aangedragen argumenten, probeert een nieuw en beter standpunt in te nemen. Voor mij staat het samen verantwoordelijkheid dragen en het zoeken naar consensus voorop. En dat gaat gepaard met vallen en opstaan, met geven en nemen en met het zoeken naar compromissen. Een mooie taak die ik graag met veel respect voor mensen met andere meningen uitvoer.

 10. Frans van der Krul

  Wil verlaan,
  Alles gaat met vallen en opstaan, hoop dat D’66 boven zichzelf uit zal stijgen.

 11. Bart

  Uiteraard wil de gemeente niets buiten de binnestad want anders krijgt men de leegstaande panden (dadelijk) niet vol.

  Kortom het is kul dat dit niet kan en of gewenst is!

  Wel aan de kade waar de betoncentrale zat alles toestaan maar in de loods kan niets!!!

  Frans? De politiek draait altijd er is geen party die zich aan de verkiezingsbelofte houd en hield en houden zal. Zelfs de stadsparty verraad zijn eigen beleid………….dat is pas stads………..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑