Op zaterdag 24 februari om 20.00 uur verzorgt dichter, auteur, beeldend kunstenaar, jazzfanaat, drummer, Spartaan en principieel Citroën-rijder Deelder een optreden in Gasthuiskerk Doesburg. Deelder brengt tenorsaxofonist Boris van der Lek mee, bekend van Herman Brood & his Wild Romance en Golden Earring. De Jazz is het levenselixer waar de nachtburgemeester van Rotterdam op draait.

Deelder en Van der Lek spelen al 31 jaar regelmatig samen. De avond in Doesburg bestaat – waarschijnlijk – uit een avond vol semi akoestische jazz met spoken word – soms kolderiek, dan weer schrijnend, maar zeker verrassend en met humor – want: Jules Deelder, en dat betekent in elk geval: pakkende, catchy jazz en jazzy, pakkende teksten!

Justus Anton (Jules) Deelder, is dichter, voordrachtskunstenaar performer en schrijver. De nachtburgemeester van Rotterdam heeft een bijzondere presentatie en is een opvallende verschijning. Hij gaat gekleed in een zwart maatpak en draagt zijn zwart geverfde haar achterovergekamd.

Deelder noemt zichzelf het liefst “aucteur”, een auteur die zowel gelezen als gezien en gehoord moet worden. Hij trad daarom met zijn werk op in tal van kleine theaters en jeugdhonken. Vanaf het midden van de jaren 80 trad Deelder ook met eigen theaterprogramma’s op in grotere theaterzalen.

Deelder staat bekend om zijn liefde voor de jazz. Hij verzamelt jazzmuziek, maar alleen in de vorm van analoge grammofoonplaten, omdat de gecomprimeerde digitale opnametechniek afbreuk zou doen aan de kwaliteit.

Sinds 2012 maakt Deelder deel uit van de Deeldeliers. Een “jazz” band waarin hij drumt en zingt. Samen met organist en pianist Bas Van Lier, saxofonist Boris Van Der Lek en slagwerker Erik Kooger treky de dichter langs pop, jazz en theater podia in Nederland en België.

In 1980 werd Boris Van der Lek door zijn ouders – beiden fanatiek kunstenaar en jazzliefhebber – meegenomen naar het North Sea Jazzfestival in Den Haag. Toen Boris getuige was van de tenorbattle tussen saxofonisten Arnett Cobb, Buddy Tate, Illinois Jacquet, Billy Mitchell en Buddy Johnson wist hij dat dát was wat hij wilde: tenorsaxofonist worden.

Zijn aangeboren talent en het heftige gevoel voor zijn instrument maakten Boris binnen no time tot veelgevraagd sessie- en studiomuzikant; op 18-jarige leeftijd (1983) stond hij als een volleerd beroepsmuzikant op het podium met zijn helden Buddy Tate en Arnold Cobb.

Een toegangskaart kost 17,50 euro en is te bestellen op www.gasthuiskerkdoesburg.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com en Etos Doesburg.