Mijn 2012 – Richard Kok

Wat is jouw persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?
Het antwoord op dit soort vragen zit ‘m voor mij vooral in kleine dingen. Zoals schaatsen op de vijver achter mijn huis begin 2012. De laatste jaren komt het regelmatig voor dat kids uit de buurt hun eerste schaatspasjes kunnen maken op de bevroren vijver. Dat is leuk. Zeker in combinatie met die prachtige schaatsbaan langs de Grietstraat. Dus ’s ochtend oefenen op de vijver en ’s middags baantjes trekken op ’t Griet. Dan ben ik een blij mens.


Wat is voor jou hèt Doesburgse moment van 2012?
Lokale politici die vanuit een amateuromgeving het vak benaderen en proberen uit te voeren alsof ze als prof in Den Haag zitten. Ik zal in de lokale politiek geen vrienden maken met deze opmerking, maar ik ben verbaasd over de manier waarop politici presteren. Laat een ding duidelijk zijn, iedereen werkt oprecht snoeihard voor zijn of haar partij en achterban, en daar heb ik heel veel respect voor. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de manier waarop het wordt uitgevoerd.


Doesburg is een stadje met z’n probleempjes. Die context strookt niet met de belevingswereld van menig politici. De dames en heren politici gaan in de Raadsvergadering met elkaar om alsof ze in Den Haag zitten. Waarom niet vaker naar verbinding zoeken in plaats van verschillen? En als je een keer fout zit, zeg dan gewoon sorry en laat de anderen dat accepteren. Niemand is immers perfect. Maar in de Doesburgse politiek proberen we elkaar te pakken op futiliteiten en als iemand als een aangeslagen bokser in de touwen hangt, wordt nog even doorgerost. Allemaal verspilde energie. Tijd en energie die gestoken kan worden in andere zaken. Slecht voorbeeldgedrag ook nog eens in een tijd waarin we elkaar wijzen op onze daden en verantwoordelijkheden.


Ik noem de demografische ontwikkelingen de komende twintig jaar, de politieke schaalgrootte die steeds verder gaat (het is nu al uitzonderling dat Doesburg als zo’n kleine gemeente zelfstandig is), het versnipperde sportaccommodatiebeheer, duurzame oplossingen zoeken om leegstand binnenstad tegen te gaan, Doesburg een sterk toeristisch brand laten worden, etc. Etc.


Hiervoor is visie en lef nodig. Visie en lef van de heren en dames politici. Ik zie liever tien grote ideeën waaruit geselecteerd kan worden, dan bekvechten over wel of geen winkel in een opslagloods. Kom op zeg. In Doesburg is ontzettend veel talent en bereidheid om elkaar te helpen. Niet alleen bij het uitvoeren van plannen, maar ook bij het bedenken van plannen. Laat de politiek meer gebruik maken van deze talenten en mogelijkheden. Maar daarvoor moeten wel eerst een paar traditionele muurtjes worden geslecht. Weg met die oude politieke organisatiestructuren en sta open voor de nieuwe online mogelijkheden en bijbehorend gedrag.


Denk groot en toon lef. Met behulp van internet zijn echt heel veel dingen mogelijk. In de voorstelling van het Doesburgs Cabaret werd op ludieke wijze gesproken over de mogelijkheden van onze mosterd, bijvoorbeeld met het opzetten van een Mosterd Experience in de GTW-loods. Dan denk ik, why not. Verzin nog even een NK Bitterballen Maken met Doesburgse mosterd en maak Joop Braakhekke juryvoorzitter. Gevolg is landelijke deelname en landelijke aandacht. Pats!


We doen het hartstikke goed met de Hanzefeesten, braderie en Fotograficamarkt. Daar moeten we vooral mee doorgaan. Maar dat zijn tijdelijke evenementen met een flinke piek aan toeschouwers. Maar waarom niet iets creëren waar je een jaar lang profijt van hebt? Een Mosterd Experience of, zoals we in de discussiegroep van DoesburgDirect.nl op LinkedIn.com al bespreken, een logieslocatie bouwen in de kraan bij de GTW-loods. Stop met het geld steken in het verzinnen van een slogan, maar maak van Doesburg een destinatie op het gebied van mosterd, Middeleeuwsdecor, terrassen, slaapbeleving. De kansen, veelal via internet, zijn er.


Welk rapportcijfer geef je Doesburg het afgelopen jaar en waarom?
Een 7,5. De leefbaarheid in de stad is goed. De mensen zijn aardig, behulpzaam en energiek. Daar mogen we trots op zijn. Er is een actief en gevarieerd jeugdbeleid en op het gebied van sport en cultuur is er van alles te doen. Chapeau! Een stukkie minder zijn de toch wel vele incidenten die ik regelmatig op internet moet lezen. Hennepkweek, bronsdieven, vechtpartijen, vernielingen, daarin scoort Doesburg helaas een stuk minder dan omliggende dorpen en gemeenten.


Als founder van een online medium ben ik een tikkeltje verbaasd over de online presence van onze retailers. Daar laten ze echt kansen liggen. Het gaat niet om het aanmaken van een Twitteraccount, maar het gaat er om wat je met jouw Twitteraccount doet. Er ontbreekt vaak visie. Is er al een kledingzaak actief op Pinterest.com? Een Doesburgse restaurant op FoodSpotting.com? Heeft een dienstverlener een actieve fanpage op Facebook? Vanuit een online community kunnen ondernemers offline omzet scoren. Ik zie het alleen nog veel te weinig gebeuren. Dat zou vanuit mijn webogen bezien iets beter kunnen. Dat drukt mijn rapportcijfer.


En dan druk Sinterklaas ook nog een beetje op mijn rapportcijfers. Waarom komt die oude man niet een uurtje later aan in Doesburg. De aftiteling van de landelijke intocht op de tv moet nog plaatsvinden, of de boot komt al aan in Doesburg. Van Roermond naar Doesburg in nog geen kwartier, dat moeten we die oude man niet aandoen, dat gejakker met die boot over de IJssel…..


Welke droom wil je komend jaar verwezenlijken?
Met leuke mensen leuke dingen doen. Weg met de zuurpruimen en doemdenkers. Leve de ondernemende, opgewekte en kansenzoekers. Ook met DoesburgDirect.nl wil ik hierin stapjes maken.


Eén, ja slecht één, rake tip om Doesburg nog mooier te maken.
Formeer een denktank met creatieve, daadkrachtige mensen die de weg op internet weten en Doesburg landelijk of internationaal toeristisch op de kaart willen zetten met bijzondere online acties met als doel een rake spin-off offline.


Tot slot nog een geheimtip. Wat moeten we in Doesburg absoluut bekijken komend jaar?
Houd een kinderfeestje in de vele groene speeltuintjes en parkjes in onze stad. Heb zelf het kinderfeestje van m’n zoon gevierd in de vorm van een toertje langs diverse speeltuintjes in Beinum. Zo simpel en zo leuk.

6 reacties

 1. Ben Tjepkema

  Natuurlijk mag jezelf niet ontbreken. Top initiatief. Fijne jaarwisseling.

 2. jelle

  Mooi en gewaagd gesproken Richard. Inderdaad raakte evelien niet uitgepraat over de speeltuintjes toertocht! Voor jou en je familie een gezond en gelukkig 2013!

 3. Gert-Jan Tas

  Richard, ik sluit me aan bij Ben; top!

  Verder even kort op: “Lokale politici die vanuit een amateuromgeving het vak benaderen en proberen uit te voeren alsof ze als prof in Den Haag zitten.”
  Ik wil de “amateurs” t.o.v. Den Haag het voordeel van de twijfel bieden. Den Haag wordt tegenwoordig overspoeld door politicologie (of zo) gestudeerd hebbende “yougsters” zonder enige politieke/bestuurlijke hands-on ervaring. “Vroeger” (was alles beter 😉 ) was de lokale politiek de kweekvijver voor provincie/Den Haag; voor mij DE verklaring voor de grote afstand die tussen burgers en (landelijke) politiek ontstaan is.

 4. Joost de Wolf

  Last but not least.
  Zo, en nu echt richting 2013 en verder zou ik zeggen.

  Mooi Richard!
  Thx #ddnl

 5. Renske Winters

  Goed verhaal Richard!

 6. Richard Kok

  Bedankt allen voor de reacties. Ik heb genoten van de verhalen uit Mijn 2012. Het inspiratievat zit weer bomvol. Dank lieve volgers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑