Op dinsdagavond 20 november om 20.00 uur klinkt bij Podium Acanthus een pianorecital, gebracht door Ksenia Kouzmenko. Zij trad al vaker met veel succes op bij dit podium voor kamermuziek te Doesburg.

Welke beginnende pianist heeft niet de etudes van Heller gespeeld. Maar dat deze componist ook andere muziek schreef is te horen tijdens dit concert van Ksenia Kouzmenko.

Een Barcarole van Heller, eigenlijk een Venetiaans gondellied, opent het programma. Heerlijke romantische muziek klinkt daarna: een wals en een nocturne van Chopin, en dan een arabeske en een intermezzo van de meester van korte sfeerstukken Schumann.

Debussy was erg geïnteresseerd in Spaanse muziek. Zijn bezoek aan het Alhambra in Granada maakte zo’n diepe indruk op hem dat hij een impressie schreef van de Wijnpoort. Een tegelplateau naast de poort met zijn naam erop is een eerbetoon aan deze beroemde componist. De Spaanse componist De Falla bewonderde Debussy en schreef een eerbetoon aan Debussy. Daaruit blijkt dat beide musici elkaar zeer respecteerden.

De tweede helft van het programma wordt ingenomen door Tsjechische componisten. Kvapil was een leerling van Janáček. De sfeer van de compositie “Door het dal van weemoed en verdriet” komt overeen met die van “In de mist” van Janáček. Janáček zelf schreef deze zeer intieme muziek in een periode waarin hij de dood van zijn dochter moest verwerken. Daarbij kwam ook dat zijn opera’s steeds geweigerd werden door het Praagse operahuis. Dat is onbegrijpelijk nu in de 21e eeuw. Het programma dat Ksenia uitkoos voor deze avond past goed bij haar talenten om een scala aan sferen te vertolken.

Een toegangskaart kost 17,50 euro per persoon. Dat is inclusief koffie of thee in de pauze en een aangekleed drankje na afloop van het concert. Reserveren kan door te mailen naar podium@acanthus.demon.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, Etos Doesburg, Bennie’s Barber Shop en Djoke.nl.