‘Wethouder belde om af te zien van motie Action’

Voormalig wethouder Huizingh van Doesburg heeft een uur voor de raadsvergadering van december vorig jaar de VVD en PvdA verzocht om geen motie in te dienen rondom de vestiging van Action in de exercitieloods aan de Barend Ubbinkweg in Doesburg. Volgens fractievoorzitter Mulder van VVD Doesburg liet Huizingh in dat telefoongesprek weten dat het er goed uitzag dat Action zich zou vestigingen in de binnenstad en Only for Men in de exercitieloods.


Dat bleek tijdens de raadsvergadering donderdagavond 26 april. Daarin kreeg het proces waarom de vergunningaanvraag van Only for Men is afgewezen, veel aandacht. Met name de VVD en PvdA stelden kritische vragen aan het adres van wethouder Willem Bouman, die na het vertrek van Huizingh de portefeuille economische zaken tijdelijk overnam.


Bouman gaf aan geen weet te hebben van individuele telefoongesprekken van Huizingh. ‘Als college hebben we dit proces doorlopen, niet als individuele wethouder’, aldus SP-voorman Bouman.


Mulder verbaasde zich verder over het feit dat onderzoeksbureau MKB Reva in november positief adviseerde over het vestigen van een modezaak in de bewuste exercitieloods en in april met een negatief advies kwam. Volgens wethouder Bouman had dat te maken met het toetsen van de argumentatie van Only for Men, zoals de modezaak die in de vergunningaanvraag had omschreven.


Daarnaast zette Bouman vraagtekens bij de rol van Feenstra als directeur van Only for Men en CPW Mitex (brancheorganisatie voor ondernemers in wonen, mode, schoenen en sport), waar Feenstra aan gelinkt wordt.


In een fel debat, waarbij met name PvdA en VVD zich sterk maakten een oplossing te zoeken naar een mogelijkheid Only for Men toch te vestigen in de exercitieloods, merkte Mulder op dat Only for Men per brief bezwaar maakt over het afwijzen van de vergunningaanvraag. De brief, die reeds in bezit is van Mulder, had het college nog niet bereikt.


D66 zet verder grote vraagtekens bij de bewering van Only for Men dat 90 procent van de bezoekers van de zaak van buitenaf is. ‘We moeten handelen in de geest van het bestemmingsplan en daarin staat dat we het kernwinkelgebied willen versterken. Die 90 procent is niet onderbouwd en daardoor kan ik er geen waarde aan hechten’, aldus fractievoorzitter Wil Hoogstraten van D66.


Wethouder Bouman liet verder weten dat hij een filiaal van Only for Men heeft bezocht en daarbij tot de conclusie kwam dat het veel meer is dan alleen een kledingzaak. Ook gaf hij aan dat hij moeilijkheden ziet wanneer het bestemmingsplan gewijzigd moet worden om Only for Men in de loods te krijgen.


Afgesproken is om iedereen de tijd te geven om alle documenten rondom deze zaak in te zien en het verder te bespreken in de commissievergadering in mei. Raadsvoorzitter burgemeester Kees Luesink voegde eraan toe dat het risicovol lijkt om uitzonderingen te maken op een bestemmingsplan op basis van een individueel geval.

6 reacties

 1. Frans van der Krul

  Raadsvoorzitter Burgemeester Kees Luesink (GrL)moet zijn mening voor zich houden, deze zou neutraal moeten staan(als het waar is dat deze dit zo heeft gezegd)en niet optreden als een van de college partijen.

 2. Richard Kok

  @Frans
  Heb de hele raadsvergadering gevolgd. Luesink gaf als voorzitter deze informatie om juist duidelijkheid te verschaffen na diverse vragen en onduidelijkheden. Zeker niet om zijn mening te geven. Die heb ik niet gehoord. Hij speelde zijn rol zuiver en zorgvuldig.

 3. wil hoogstraaten

  Ik vind in de eerste plaats dat Kees Luesink zijn rol als voorzitter uitstekend heeft uitgevoerd in een debat waar voor de zoveelste keer en vele malen niet de moeite wordt genomen om mensen te laten uitspreken alvorens te pas en te onpas te interpelleren
  Wanneer iemand keer op keer wordt onderbroken werk je zelf in de hand dat toelichtingen minder duidelijk worden.

  Kees Luesink heeft wat dat betreft zich ingezet om het debat duidelijk te houden met zo min mogelijk ruis.
  Het blijft voor mij nog steeds onduidelijk waarom niet 100% door iedereen wordt ingezet op behoud en bescherming van de winkels in de binnenstad én bescherming van onze middenstand die toch heel belangrijk is voor onze stad.

  OFM heeft absoluut geen exclusief assortiment. Kijk hun website er maar op na of bezoek eens een van hun winkels.
  Daarnaast is hun stelling als zou 90% van de klanten van buiten Doesburg slechts een (gemakkelijk gestelde) aanname die op geen enkele wijze wordt onderbouwd of aannemelijk gemaakt. Nog niet eens een begin daarvan!

  OFM weet als geen ander hoe moeilijk de kwestie ligt en heeft alle tijd gehad om op een degelijke manier aan te duiden of te onderbouwen wat zij veronderstellen i.p.v. een slag in de lucht.
  Zij hebben hier zelf de slag gemist en hun eventuele kansen uit handen gegeven!

 4. Frans van der Krul

  Richard,
  Dit is je eigen tekst:

  Raadsvoorzitter burgemeester Kees Luesink voegde eraan toe dat het risicovol lijkt om uitzonderingen te maken op een bestemmingsplan op basis van een individueel geval.

  Dit beschouw ik als beïnvloeding! (welke risico’s?)
  Een ieder heeft zijn/haar eigen verantwoordelijkheid.

 5. Richard Kok

  @Frans
  Zo heb ik het niet ervaren Frans. Door gebrek aan juridische kennis in de zaak op dat moment (dat gaf hij aan), maakte hij deze opmerking. Volgens mij heel onschuldig en geheel zonder bijbedoelingen.

 6. leo

  Ik heb de raadsvergadering van donderdag jl. gevolgd. Volgens mij was d66 een van de weinige partijen die zich niet heeft laten leiden door emoties. OFM zijn natuurlijk harde zaken mensen net als de action. Via de verhuurder van de loods waren zij volledig op de hoogte wat hier speelde.Zij hebben een profesioneel adviesburo in de arm genomen en dat buro komt met hele vage uitspraken over bezoekers van buiten.Juist waar dit zo belangrijk is laten ze het volledig afweten. Dan ben je toch ongeloofwaardig. De VVD en de stadspartij gaan hier opvallend aan voorbij. Dat valt niet alleen op maar geeft ook te denken.

  Jammer dat groen links, mijn club, mee ging met de indieners van de motie. Partij genoten bescherm aub voor 100% onze doesburgse middenstand die we zo hard nodig hebben.Zet alles op alles om iedere winkel in de stad te behouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑