Ze is pas negentien jaar oud maar heeft al vier jaar een platencontract. Nikki Wennekes uit Doesburg, of beter bekend onder haar artiestennaam Abby. Onder de vleugels van de man achter de hitmachines van de jaren negentig, 2 Unlimited, timmert ze als popartiest flink aan de weg. De tweede single staat op doorbreken waardoor de droom van Abby een stapje dichterbij komt. ‘Mijn droom is een gevestigde naam te zijn en dat ik van muziek kan leven’. Een interview met Doesburgs jongste popartiest Abby.


Ze is van 1991, het jaar waarin 2 Unlimited z’n eerste hit scoort met Get Ready for this. Het is voor het Amsterdamse houseduo Ray en Anita het begin van een decennia lang hits na hits. Producer achter de hitmachine is de Belg Phil Wilde, de man die Abby op vijftienjarige leeftijd vastlegde en vorig jaar de eerste hit produceerde voor de Doesburgse.


‘Toen ik dertien werd mocht ik van mijn ouders als verjaardagscadeau een demo-cd opnemen. In een studio ergens in Friesland waar ik toen woonde, nam ik mijn eigen eerste song op. Twee jaar later heb ik de mp3 van mijn song op mijn website gezet en Phil Wilde erop gewezen. Kort daarna kon ik mijn eerste driejarige contract tekenen’.


Boys
Nikki vertelt in café De Waag in Doesburg vrijuit over hoe het begon, hoe ze op haar elfde jaar tijdens een playbackshow ergens diep in Friesland Fallin van Alicia Keys zong en over het feit dat ze te jong was om te beseffen in hoe een bijzondere situatie ze zat. Want wie kan als HAVO-scholier nou zeggen een platencontract op zak te hebben van een topproducer?


‘Ik vond het de normaalste zaak van de wereld. Ik zat nog op school en was druk met muziek bezig. Maar besefte me toen niet in welke bijzondere situatie ik zat. In mijn laatste jaar van de HAVO kwam mijn single Boys uit, inclusief videoclip. Ik werd gevraagd voor interviews, promotiewerk en optredens, en kwam in een soort van flow terecht’.


Boys stond drie weken in de singel Top-100 en haalde de twintigste plaats. De videoclip werd uitgezonden op TMF en Abby zong voor achtduizend mensen in Ahoy tijdens Het Feest voor Sinterklaas. Ze mocht aantreden op televisie in Life 4 You van Carlo en Irene en trad op tijdens Lady’s Night in Tuschinski Theater in Amsterdam.


Here Standing
Na de piek rond Boys werd het rustiger rond Abby. Nikki behaalde haar HAVO-diploma, werkte onder meer bij Du Midi en Giacomo’s, en aan een reeks van nieuwe nummers. ‘Tot mijn producer een nieuw nummer binnen kreeg. Ik ben toen veel in de studio geweest en heb naar de tweede single, “Here Standing”, toegeleefd. Die is sinds enkele weken uit. Slam FM heeft ‘m al gedraaid.’


De focus ligt de komende tijd op airplay, zoals dat heet in het radiowereldje, om Here Standing de hitlijsten in te krijgen. ‘Een plugger is voor mij bezig de plaat onder aandacht te brengen bij radiostations in Hilversum. Als artiest kun je dat proces niet sturen. Er is zoveel aanbod en die grote stations draaien sowieso de topartiesten. Er is maar zo weinig ruimte voor andere artiesten. Ik moet geduld hebben, al is dat niet mijn sterkste kant’.


Ahoy
Beyonce is haar grote voorbeeld. ‘Die kan geweldig dansen en zingen tegelijk. Vergeet niet dat dat niet zo eenvoudig is, die combinatie. Ze heeft een goede uitstraling en ik probeer van haar leren wanneer ik haar op tv zie.’


Haar muziek omschrijf Abby als pop met een vleugje dance & rhythm-and-blues. Zelf houd ze ook erg van r&b, maar ook van dance. Het treft dat beide stijlen nu ‘hot’ zijn.


Abby voelt zich thuis in Doesburg. ‘Ik ben half Doesburgse en half Amsterdamse. Ik woon hier nu drie jaar en voel me thuis. De sfeer in Doesburg is prettig. Het is er niet te rustig en ook niet te druk. Mijn geboortestad Amsterdam trekt, ik wil veel meemaken in mijn leven. ‘


Abby’s droom is om gevestigd te zijn in het wereldje en om zo van de muziek te kunnen leven. ‘Voorwaarde om te kunnen leven van de muziek is om een knaller van een hit te hebben. Maar ik wil mijn carrière niet teren op een hit. Meedoen aan Popstars, Idols of dat soort programma’s zou ik alleen doen als absolute noodgreep. Over vijf jaar een eigen concert geven in Ahoy. Dat lijkt me heel vet’.