Aftrap Taalwerkplaats Doesburg op 5 september

Op 5 september vindt in De Linie 4 de officiële start plaats van de Taalwerkplaats Doesburg. De burgemeester van Doesburg zal dan de aftrap doen van het door de Buurtacademie Doesburg en de bibliotheek West-Achterhoek opgezette project.


In de afgelopen maanden is door de Buurtacademie en de bibliotheek een plan gemaakt voor allerlei nieuwe activiteiten om laaggeletterdheid in Doesburg tegen te gaan. Bij die aanpak ligt een sterke nadruk op het werken met maatjes: vrijwilligers gaan individuele bewoners heel gericht en op allerlei wijzen begeleiden en stimuleren in hun taalvaardigheid. De praktijk van ieders leven staat daarbij centraal. Het leren op die wijze levert de meeste resultaten op, zo is de ervaring uit de afgelopen jaren.


Er zijn inmiddels 22 vrijwilligers gevonden die op een of andere manier actief willen zijn binnen de Taalwerkplaats. Een groot deel gaf zich op voor maatjeswerk en om thuis bij gezinnen te gaan voorlezen. Verder is er duidelijke interesse om ook op speelse wijze met taal bezig te gaan. Dat past goed bij de opzet van de Taalwerkplaats: taal is nuttig en nodig, maar ook leuk, dus dat moet je zien te verbinden met elkaar.


Naast de individuele maatjesaanpak gaat de Taalwerkplaats ook Inloopochtenden houden: in De Linie 4, basisschool De Horizon locatie De Ooi, de bibliotheek en in de moskee. Op 5 september start de Inloop op De Linie 4, de andere inloopochtenden beginnen wat later in de maand.


Bij de Inloop op De Linie 4 gaat het om een wekelijkse Inloop op de woensdagochtend van 9 tot  12 uur. Iedereen die met taalontwikkeling of met Spelen met Taal aan de slag wil gaan is welkom, de deelname is gratis. Er kan gebruik worden gemaakt van allerlei lesmaterialen en van begeleiding door vrijwilligers.


De officiële aftrap van de Taalwerkplaats door burgemeester Kees Luesink wordt gevolgd door de presentatie van twee taalkoppels die nu al gevormd zijn. Verder is er een vertoning van een documentaire over ongeletterdheid en wordt het projectplan toegelicht. De bijeenkomst op 5 september is in De Linie 4 en begint om 10.00 uur. De inwoners van Doesburg zijn van harte welkom om dan kennis te komen maken met de Taalwerkplaats.


2 reacties

 1. Margret van Gaalen

  Van harte gefeliciteerd met de lancering van de Taalwerkplaats. Graag wijs ik jullie op het bestaan van stichting Landelijk Netwerk Thuislesorganisaties (LNT) en de diensten en producten die wij aanbieden. Zie http://www.stichtinglnt.nl/dienstverlening/, http://www.stichtinglnt.nl/producten/ en http://www.stichtinglnt.nl/lidmaatschap/. Een van uw vrijwilligers heeft al zeer proactief geinformeerd naar de beschikbaarheid van SpreekTaal, een methode die per 10 september beschikbaar komt en gratis te downloaden is.
  Met vriendelijke groeten,
  Margret van Gaalen
  Projectdirecteur

 2. Ben Vaske

  Mooi initiatief. Graag wijs ik u – maar ik hoop dat u daar al van op de hoogte bent – op onze oefenmaterialen op Oefenen.nl. Het meeste materiaal is ontwikkeld vanuit het Aanvalsplan Laaggeletterdheid van het ministerie van OCW. De materialen zijn voor thuisgebruik gratis.
  Oefenen.nl heeft inmiddels een volgsysteem, waarmee organisaties deelnemers kunnen volgen, huiswerk kunnen klaarzetten en resultaten kunnen inzien. Juist voor vrijwilligersorganisaties is er een mogelijkheid daar zonder kosten over te beschikken. Tevens bieden wij daar een training bij.
  Oefenen.nl kent op dit moment 1,5 miljoen accounts.
  Ik ben altijd bereid hier nader van gedachten over te wisselen.
  Vriendelijke groet,
  Ben Vaske
  directeur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑