Het duo, bestaande uit de Spaanse altvioliste Ana Valero-Betran begeleid op de piano door de Wit-Rus Sergey Smirnov, treedt op zondagmiddag 4 mei op bij Podium Acanthus in Doesburg. De concerten beginnen om 13.30 uur en om 15.00 uur. Elk concert duurt ongeveer een half uur.

 

Ana zal een gedeelte van haar Conservatorium eindexamenprogramma laten horen, waarmee zij haar Masters-diploma Altviool binnenkort hoopt te behalen. Het duo brengt werken van vier beroemde componisten ten gehore. Begonnen wordt met een deel uit de Sonate voor altviool en piano van Paganini. Deze Sonate is oorspronkelijk gecomponeerd voor viool en gitaar. Paganini was een beroemd vioolvirtuoos maar ook een uitstekende gitarist. Na deze virtuoze muziek volgt een sfeervolle Romance van Bruch. Verder zullen werken klinken van Béla Bartók en Paul Hindemith. De zondagmiddagconcerten van 4 mei zijn vol virtuositeit en romantiek.

 

De altvioliste Ana Valero-Betran studeerde aanvankelijk viool aan het conservatorium van Aragón in Spanje. Bij de docente Julia Dinerstein specialiseerde zij zich in de Kamermuziek. Binnenkort hoopt zij haar Masterdiploma Altviool te behalen aan ArtEZ, Conservatorium te Zwolle. Zij geeft regelmatig kamermuziekconcerten in diverse landen. Zij volgde masterclasses bij beroemde vioolpedagogen en won diverse prijzen op internationale concoursen. Tegenwoordig geeft zij viool- en altvioollessen aan de Internationale school in Den Haag.

 

De pianist Sergey Smirnov werd in Minsk, Wit-Rusland geboren. Daar studeerde hij piano aan de Music Academy in Minsk. Sergey vervolgde zijn pianostudie bij Naum Grubert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sergey nam deel aan diverse masterclasses bij beroemde pianopedagogen waaronder Stefan Vladar en Igor Roma. Sergey treedt veelvuldig op in binnen- en buitenland, zowel als solist als in kamermuziek-verband. Sergey Smirnov was onder ander te horen op het Grachtenfestival in Amsterdam.

 

Programma 4 mei 2014

Ana Valero-Betran, altviool en Sergey Smirnov, piano

* Niccolò Paganini                         – Sonata voor altviool en piano (oorspronkelijk voor viool en gitaar)
* Max Bruch                                    – Romance voor Altviool en Orkest, Opus 85
* Béla Bartók                                   – Eerste deel van het Concert voor Altviool en orkest, op. posth
* Paul Hindemith                         – Fantasy Sonata. Opus 11, № 4

 

Tijdens de concerten geen inloop. Inlichtingen bij: Podium Acanthus; Koepoortstraat 20; 6981 AS Doesburg. Telefoonnummer: 0313-484176. E-mail: podium@acanthus.demon.

photo-212