Buurtschap Noord Oost (BNO), die 70 huishouders telt waarvan 54 ondernemers, wil dat er nu eindelijk eens aan de verkeersveiligheid in het buitengebied wordt gewerkt. BNO vindt dat de metingen die zijn verricht die ten grondslag liggen aan het projectplan, onjuist zijn uitgevoerd.

Volgens medevoorzitter Jerre Cramer van BNO zijn de metingen uitgevoerd in de maanden oktober en november. Een periode die volgens Cramer niet representatief is voor de werkelijke verkeersituatie.

‘De campings IJsselstrand, Het Zwarte Schaar en Dorado Beach trekken jaarlijks 40 tot 45.000 bezoekers. Ook de IJsselhoeve met al haar activiteiten trekt jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers. Die bezoekers komen vooral in de zomermaanden. Toen zijn er geen metingen uitgevoerd’, aldus Cramer tijdens de gecombineerde commissievergadering van VROM en BO op 9 november.

Zomerweg, Eekstraat
BNO vindt het rapport waarin de metingen zijn opgenomen dan ook een verkeerd vertrekpunt om te werken aan het reconstructieplan van de Zomerweg, Eekstraat en Nieuwe Eekstraat.

BNO heeft dan ook een gesprek aangevraagd met burgemeester Loes van der Meijs en wethouder Fred Jansen om de zorgen nogmaals te uiten. Volgens Cramer is BNO al zo’n 15 jaar bezig om de verkeersveiligheid in het buitengebied van Doesburg te verbeteren. Het buurtschap ziet het liefst dat er een apart fietspad wordt gemaakt.

BNO stelt dat de verkeersveiligheid niet alleen in het belang is van de buurtbewoners maar ook de vele duizenden campinggasten die jaarlijks naar IJsselstrand en Het Zwarte Schaar komen.

Financiering
Wethouder Jansen heeft toegezegd dat ‘Projectplan reconstructie Zomerweg, Eekstraat en Nieuwe Eekstraat’ de hoogste prioriteit krijgt en dat gewerkt wordt aan een gedragen plan waarbij bewoners, BNO en belanghebbenden meegenomen worden bij de planvorming. Jansen erkende dat de meetperiode oktober-november niet de juiste is geweest.

Voor de financiering van het uiteindelijke plan moet nog gezocht worden. Volgens wethouder Mulder is het niet mogelijk om geld te halen uit de MIA, de meerjaren investeringsagenda en moet er gezocht worden naar alternatieve financiering. Verkeerswethouder Jansen laat weten dat er vanuit de Provincie 418.000 euro co-financiering is toegezegd voor fietsmaatregelen.

Fietspad
Wil Verlaan van D66 vraagt het college met klem om alle urgentie te geven aan het plan. Appie van der Beek van de Stadspartij liet weten te gaan voor een vrij liggend fietspad en verkeersremmende maatregelen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg , Edelsmederij Tobias en Brasserie Het Zesde Zintuig.