Culturele Zondag Doesburg vreest halvering aantal bezoekers

Meer dan de helft van de bezoekers van de Culturele Zondag in Doesburg blijft weg wanneer de gemeente besluit om ook koopzondagen toe te staan op de eerste zondag van de maand, de dag waarop Culturele Zondag wordt gehouden. Dat stelt het bestuur van Culturele Zondag Doesburg, die overigens overweegt om een stakingsactie te houden wanneer de politiek besluit om alle zondagen vrij te geven voor Doesburgse winkels.

 

Maandagavond sprak het bestuur van Culturele Zondag haar bezorgdheid uit over het plan van het college van b & w om winkeliers de volledige vrijheid te geven over het open gaan of dicht blijven op zondagen.

 

‘Wij vrezen voor het unieke karakter van de Culturele Zondag en denken dat bezoekers van buitenaf wegblijven wanneer de koopzondag gecombineerd wordt met de Culturele Zondag. De afgelopen tijd hebben we bezoekers van galerieën gevraagd naar hun mening en ze geven aan dat Doesburg minder interessant voor ze wordt’, aldus Geert Ellen, voorzitter van Culturele Zondag Doesburg.

 

De kunst- en cultuurorganisatie, die al 23 jaar actief is in Doesburg, heeft vorige week een brandbrief gestuurd naar het college van b & w en de fracties in de gemeenteraad. In die brief pleit Culturele Zondag Doesburg voor een beschermde status om twaalf zondagen per jaar alleen galerieën, toeristisch gerelateerde winkels en horecagelegenheden open te laten zijn.

 

‘De kern van ons betoog is dat door het plan van de gemeente de sfeer verandert. De eerste zondag van de maand staat al jaren in het teken van kunst en cultuur. Ons belangrijkste publiek komt van ver buiten Doesburg. Gemiddeld komen er zo’n 500 bezoekers naar Doesburg tijdens een Culturele Zondag, waarvan driekwart van buitenaf. Een aantal leden heeft aangegeven dat ze stoppen met de culturele zondag als alle winkels open mogen. Een minderheid geeft aan gewoon open te blijven, en de meesten hebben aangegeven het even aan te zien wat de gevolgen zijn’, aldus Ellen, die voorzitter is van een vereniging van 29 leden.

 

Ellen stelt verder dat het enthousiasme onder de leden een stuk minder is wanneer Doesburg besluit om winkeliers volledige ruimte te geven in het kiezen van hun openingdagen. Ellen: ‘We overwegen dan ook om een zondag in staking te gaan, om een keer over te slaan met Culturele Zondag. Daarvoor is draagvlak binnen de vereniging. Verder bestaat de kans dat er allerlei acties op individuele basis gaan plaatsvinden. Dan krijg je versnippering en is de kracht van samen een activiteit op poten zetten, zoals we al 23 jaar doen, verdwenen’.

 

Culturele Zondag denkt niet dat winkels gebruik maken om alle zondagen de deuren te openen, maar juist de eerste zondag van de maand kiezen omdat er dan vanwege de Culturele Zondag meer bezoekers in de stad zijn. ‘Wij vrezen dan dat de eerste zondag van de maand een koopzondag wordt’, aldus Ellen.

 

21 reacties

 1. Wil van Dooren

  je kunt van alles vrezen maar vrees ontstaat door het onbekende en niet wetende.
  dit gaat natuurlijk nergens over waar culturele zondag doesburg zich druk om maakt, en ik blijf erbij dat ze alleen maar aandacht willen nu via media, want hoe meer mensen er in doesburg op zo’n zondag komen omdat er winkels open zijn, hoe meer mensen er kijken bij hun “cultuur”.
  En om het alleen recht te eisen en te willen hebben op een zondag is wel heel erg je zelf boven de rest te zetten….

 2. Peter van den Broeke

  Eigenlijk is het logisch dat er winkels open zijn op zondag. Je moet je winkel open hebben als de consument vrij is. Het is toch al niet makkelijk voor winkeliers op dit moment. Toch zullen er veel winkeliers niet staan te springen om op zondag open te gaan en ook dat is een begrijpelijke houding.
  Ik vind het erg belangrijk dat de winkelier zélf zijn openingstijden kan en mag bepalen! Het mag alleen niet zo zijn dat de winkelier zijn personeel mag verplichten te werken op zondag.
  Voor de rest kan de zondag heel aantrekkelijk worden voor de consument. Een gezellige drukte in de stad waarbij funshopping en cultuur hand in hand gaan.

 3. robert duis

  @Bestuur Culturele Zondag in Doesburg.

  Uw vrees voor een halvering van het aantal bezoekers is even onzinnig
  als de zekerheid van een mogelijke verdubbeling van de omzet.

  Kortom: Koffiedik kijken en dus afwachten hoe een en ander “uitpakt” en dan pas conclusies trekken.

 4. marga bles

  Iedereen vindt van alles, maar het gaat erom wat de bezoekers van de Culturele zondag vinden.
  laat ik die nu toevallig kennen!
  Nou voor een deel van die bezoekers kan ik zeggen dat zij niet meer komen als er hier een doordeweeksedrukte in de stad is. Zij vermijden koopzondagen en komen juist hier, de verademing dat die er niet is…… ze komen juist voor die sfeer naar Doesburg. Het wandelen door de prachtige oude stad, van galerie naar atelier, naar een concertje enz. Ik begrijp wel wat ze bedoelen.
  Zeker ook de mensen die van plan zijn een aanschaf te doen, die willen dat in een rustige omgeving doen. Zeker niet tussen veel mensen. Wij hebben geen profijt van drukte en veel mensen in het atelier, integendeel zelfs.
  Doesburg moet zich onderscheiden van andere plaatsen, dat staat als belangrijk advies in het onderzoek dat de HAN heeft gedaan. Op grond daarvan moet je de CZD behouden, want welke stad heeft dit?
  Kunstenaars zijn er overigens niet afhankelijk van, zij kunnen hun werk overal exposeren, maar het is wel een goede maar geen noodzakelijke aanvulling.

  Als men echt een antwoord op die vraag wil vinden welke hout snijdt, dan moet je de kennis halen daar waar die is, te beginnen bij de bezoekers.
  Kan er niet iemand een leuke enquete in elkaar zetten voor de komende 3/6 zondagen?

 5. Agnes Das

  Iedere zondag zijn in Ootmarsum, vergelijkbaar met Doesburg, alle galerieën en winkels open en het is er
  altijd gezellig druk! Misschien kan het Bestuur van de Culturele Zondag daar eens een kijkje gaan nemen!

 6. marga bles

  dag Agnes

  Dank voor je goedbedoelde advies, het voert wat te te ver om alles op deze manier te bespreken, maar neem nou maar echt van mij aan dat we onze eigen markt dus ook Ootmarsum uitermate goed kennen.

  Maar, we willen graag een tweede zondag samenwerken met de anderen ondernemers, wie weet lukt dat en krijgen we hier een gezellige tweede drukke zondag, naast een eerste rustige?

 7. marga bles

  beste mensen.

  Niet alle redenen zijn terug te vinden in de pers artikeltjes en dat maakt het wel lastig, want hoe kunnen jullie dan een mening vormen?
  We moeten ook heel erg oppassen wat we zeggen, want we doen blijkbaar al snel iets fout. Als ik de Gelderlander lees, wordt ik daar niet vrolijk van. Conclusies op grond van aannames en allerlei verdraaien. Brrr gewoon naar, we zijn toch tamelijk positief ingestelde mensen die zich maandelijks inspannen ook voor Doesburg? Maar goed.

  Ik dacht hoe dat op te lossen:

  Ik nodig iedereen uit die het niet begrijpt om ons te bellen of gewoon langs te komen.
  Ik ga er vanuit dat dat niet heel Doesburg binnen wandelt………………..
  en anders kan ik gewoon m’n lol deze week niet op!
  Welkom op de paardenmarkt nr 8
  of bel met 489083

  en met de hartelijke groet
  marga bles

 8. marga bles

  beste mensen.

  Niet alle redenen zijn terug te vinden in de pers artikeltjes en dat maakt het wel lastig, want hoe kunnen jullie dan een mening vormen?
  We moeten ook heel erg oppassen wat we zeggen, want we doen blijkbaar al snel iets fout. Als ik de Gelderlander lees, wordt ik daar niet vrolijk van. Conclusies op grond van aannames en allerlei verdraaien. Brrr gewoon naar, we zijn toch tamelijk positief ingestelde mensen die zich maandelijks inspannen ook voor Doesburg? Maar goed.

  Ik dacht hoe dat op te lossen:

  Ik nodig iedereen met vragen hierover uit om ons te bellen of gewoon langs te komen.
  Ik ga er vanuit dat dat niet heel Doesburg binnen wandelt………………..en anders kan ik gewoon m’n lol deze week niet op!

  Welkom op de paardenmarkt nr 8
  of bel met 489083

  en met de hartelijke groet
  marga bles

 9. Richard Kok

  @Marga,
  Hoi Marga, ik was bij de persmeeting aanwezig. De argumenten, zoals in dit artikel hierboven staan vermeld, zijn aangegeven door het bestuur van Culturele Zondag Doesburg. Niet meer en niet minder.
  Gelukkig is hier in de reactievelden ruimte om dingen aan te vullen. Doe dat gerust, zodat je ook jouw mening op een juiste en volledige wijze kunt uitdragen. Ik weet dat jij al heel lang betrokken bent bij Culturele Zondag Doesburg en dat daarmee veel kennis zit over dit onderwerp. Het uitwisselen van argumenten en begrip krijgen voor elkaars argumenten is volgens mij de kern van de oplossing van deze zaak. Be my guest!

 10. marga bles

  Hoi Richard,

  Het is teveel om even zo uit te leggen, en iedere keer roept iedere uitleg weer wat nieuws op….daarom is dit medium niet zo geschikt. En nodig ik mensen liever thuis uit. Maar ik wil mijn best nog wel een keer doen, omdat jij het vraagt.

  Een voorbeeld van wat er mis kan gaan.

  Het balloteren is 1 van de instrumenten die de CZD gebruikt. De criteria zijn overigens opvraagbaar via onze site.
  Natuurlijk worden er soms mensen afgewezen die daar niet aan voldoen en dat is niet leuk, maar het zorgt er wel voor dat bezoekers hier kwaliteit kunnen verwachten. Dat is het streven.

  Nu gaan ineens de winkels open.
  Bij de eigenaar van een winkel komt een verzoek van iemand om daar zijn werk op te mogen hangen of neer te zetten.
  De eigenaar van de winkel vindt dat goed en denkt ons misschien nog wel een plezier te doen ook.
  Maar eigenlijk slaat hij ons een belangrijk instrument uit handen. De kwaliteit die de culturele zondag nastreeft wordt niet meer gewaarborgd en ons systeem wordt doorbroken.

  Dat kan natuurlijk niet, zo komen wij tegenover elkaar te staan.
  Dat zou de goede sfeer in de stad aan kunnen tasten en dat tast iedereen aan.
  Dit is een van de voorbeelden, en verder wil ik het graag in persoonlijk contact over hebben en staat onze deur daarvoor open.

  We willen dus eerst samen werken en goede afspraken maken, en daarvoor heb je elkaar en aansturing c.q. beleid nodig.
  Daarom hebben wij als CZD aangeboden om eerst eens een start te maken met een tweede zondag.

  groetjes
  Marga Bles

 11. Gert-Jan Tas

  @Marga Bles

  Ik ken u niet en wil ook op geen enkele wijze kritiek spuien.
  En, behalve als “af en toe bezoeker” en inwoner van Doesburg sinds 1990, heb ik geen ervaring met de CZD-en. Ik weet wel het nodige van organiseren en samenwerken zowel zakelijk tussen ondernemers als tussen medewerkers, ook met “instanties” en ook in het verenigingsleven.

  Mijn bijdrage bevat dan ook geen enkel waardeoordeel!

  Al heel veel jaren geleden ben ik allergisch geworden voor ballotage in welke vorm dan ook. Dat werkt op termijn niet en ik wil hier uitleggen waarom niet.

  Ik begin bij de basis; zet twee gelijkgestemde Nederlanders bij elkaar, dan heb je een vereniging; zet er een derde bij en je hebt twee verenigingen. Dat is natuurlijk schertsenderwijs bedoeld, maar er zit een kern van waarheid in.

  Elke “verzameling” mensen vormt zich uit de één of andere gelijkgestemdheid; sport, politiek, zakelijk noem maar op. Het samen iets doen (of laten) is gebaseerd op gezamenlijke uitgangspunten, al dan niet schriftelijk vastgelegd.

  Als er geen ballotage in welke vorm dan ook is, krijg je in de loop van de tijd een steeds grotere verscheidenheid aan meningen en ideeën en komt er spanning te staan op de gezamenlijkheid. Die spanning leidt tot vergaderingen, discussies, aanpassingen van reglementen en uiteindelijk ook tot vertrekkende leden; er komt meestal nieuw bloed voor in de plaats. Al polderend blijft er een “gezonde” club mensen over die leeft, bezig is, meningsverschillen oplost; Darwin noemt dat “evolutie”.

  Als er wel ballotage is, zijn er dus al dan niet schriftelijk vastgelegde “voorwaarden voor lidmaatschap” o.i.d. Als en mits je daaraan voldoet mag je “bij de club”. Naast het potje plassen is er niet bij, je hebt je immers te houden aan de “regeltjes”. Er is dan een groot risico dat nieuwe ideeën, veranderingen en vernieuwingen al geblokkeerd worden voordat ze ontstaan want de regeltjes staan ze niet toe. Zo ze wel ontstaan worden ze door de “gevestigde orde” deskundig weg- of tegengewerkt en uiteindelijk zal de “vernieuwer” OF eieren voor zijn geld kiezen en bij de club blijven OF vertrekken.
  Wat je overhoudt is een niet vernieuwende club die inslaapt. Darwin zou dat “incest” noemen.

  Ik zei al eerder, ik wil hier geen waarde oordeel geven, ik ben een anarchist in hart en nieren en in de letterlijke betekenis van het woord. Ik weet dat dat onhaalbaar is, maar “het streven naar een geweldloze situatie of samenleving waarin mensen zonder macht of autoriteit leven” staat erg dicht bij mijn “ik”. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Anarchisme

  Iedereen moet zich dus aansluiten bij welke club hij of zij wil, met of zonder ballotage.

  Nu de parallel naar de discussie die over de wel/niet samen laten vallen van koopzondag en CZD.
  Alle “tegens” die via de verschillende kanalen tot mij komen lijken te komen van “gevoel”, uit “mensen vertellen me” en zijn allemaal rolbevestigend nl. CZD moet blijven zoals die is anders ….
  Dat is m.i. inslapen.

  Vernieuwing is niet altijd beter, maar niet streven naar vernieuwing is op termijn dodelijk.
  Voor mijn part bega je een “rakeling” (een positief woord voor iets nieuws dat je terecht hebt ondernomen maar dat (nog) niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.)
  Zelfs een regelrechte fout mag iedereen van mij maken; uit fouten leer je immers en komen de mooiste verbeteringen en vernieuwingen voort. Fouten moet je m.i. zelfs belonen i.p.v. bestraffen!

  Ik zou polderen; maak met een aantal betrokkenen een simpele enquête met vragen/stellingen waar je alleen ja/nee/geen mening op mag antwoorden. Zorg er wel voor dat alle heersende meningen aan bod komen. Laat wat enquêteurs/trices op één of twee CZD’s 50-100 enquêtes afnemen; plan één of twee zondagen met zowel CZD als een koopzondag. Je zou kunnen overwegen ook “tussendoor” alleen één of twee koopzondagen te houden. Doe overal dezelfde enquête en leg die resultaten naast elkaar. Dan sluit je ieders gevoel en ongefundeerde meningen uit en kan je op basis van feiten je beslissingen nemen.

  Samenvattend: Stilstand is achteruitgang!

 12. robert duis

  @CZD.

  Zie het bericht van de heer Richard Kok dd. 21 Oktober 2013 op deze website:

  “Only for Men komt met evenement Only for Art” ……
  ……Hierbij staat KUNST in het teken en wordt samen gewerkt met de Culturele Zondag Doesburg” (CZD).

  Let op de zinsnede: “WORDT SAMEN GEWERKT”.

  Is deze “samenwerking” zo slecht bevallen dat het Bestuur van de CZD nu een “Halvering van het aantal Bezoekers vreest?”
  Dus: “Waarom toen “samenwerken” en nu tegen een combinatie met de algemene “Koop-Zondag?”

 13. Guido J. Hengeveld

  Lees allemaal eerst eens het artikel in De Gelderlander: Koopzondag is de doodsteek voor de Culturele Zondag. En dan vooral de commentaren die daaronder staan. Daarin wordt perfect verwoordt waarom de Culturele Zondag bestaansrecht heeft. Hopelijk komen er veel bezoekers vanavond naar de Raadsvergadering die over dit onderwerp besluit.

 14. Alexandra Daniels

  Ik begrijp niet goed waarom de gemeente de beslissing over de zondagsopenstelling aan de winkeliers overlaat. In een situatie als die in Doesburg, waar de agenda van de eerste zondag van de maand zo’n duidelijk gezicht heeft dat de goede reputatie van de stad tot in de wijde omtrek erdoor wordt bevestigd, zou het verstandig zijn als de gemeente zelf een standpunt inneemt. Ik krijg nu de indruk dat gemeente geen duidelijke mening heeft en om die reden de beslissing uit handen geeft. Dat lijkt me geen goede basis voor samenwerking tussen CZD en ondernemers die op zondag hun winkel zouden willen openen, maar eerder een bron van spanning.

 15. marga bles

  Reactie op samenwerking Onley for men.

  Kunst verkoopt niet tussen kleding en tussen druk winkelend publiek. Dat weten we en we van te voren.
  Behalve sieraden van Annet Blok heeft er dan ook niemand, zoals de verwachting was, een kunstwerk verkocht.
  Als dit een bedrijf buiten Doesburg was, dan hadden wij dit zeer zeker niet gedaan.
  Normaal hang of staat ons werk in galeries en niet in kledingzaken.

  We hebben dit gedaan voor de onderlinge contacten in Doesburg, niet meer en niet minder.
  Van enige vorm van maar samenwerken is dan ook zeker geen sprake.

 16. Yvonne Irving PvdA

  De gemeente KAN het nu over laten aan de ondernemers omdat het halve wege 2013 landelijk is vrij gegeven. Wij mogen nu dus het landelijk advies volgen. Den Haag legt het de gemeenten niet meer op wat zij kunnen beslissen. Het is dus aan de college’s om een keuze te maken. De PvdA kiest voor deze landelijke weg zij volgen het advies van het college. Het vrijgeven van de zondagen geeft ondernemers meer keuze vrijheden. Ze hoeven niet open maar mogen open. Er spelen meer belangen mee dan de die van de CZD. We hebben dit in een persoonlijk gesprek met het CZD toegelicht.

 17. marga bles

  Dag Gert Jan,

  Dank voor je uitgebreide reactie en het meedenken.
  mbt Ballotage.
  Hoe denk je over sportverenigingen, trainers die spelers indelen in een A, B en C enz. team?
  In jouw visie is moet je geen verschil maken immers, er bestaan geen amateurs en ook geen profs. meer.
  Iedereen die wil mag morgen meespelen in het eerste van de Graafschap bv. is dat echt wat je bedoeld?

  Of moet het daar wel worden geregeld en bij andere verenigingen, in dit geval de onze, niet?
  En wie bepaald dat dan?
  Toch niet zo eenvoudig, wel?

  En met het afnemen van die enquête onder de bezoekers van de CZD Doesburg, daar ben ik het helemaal mee eens.

  Anarchie in de openbare ruimte ben ik niet zo voor, kunnen bestuurders wel naar huis?

  groetjes marga bles

 18. marga bles

  Dag Alexandra, en lezers,

  Dank voor je scherpe reactie, zo zien wij het ook. Het is ook in onze ogen erg makkelijk om dit zo te doen en wij komen elkaar inderdaad tegen. Ik denk aan de PR, wie krijgt z’n stukje in de krant. DOV, Onley for men of CZD?
  Gaat het DOV of een andere ondernemer de naam van de culturele route gebruiken in de PR?
  Ik heb al iets voorbij zien schuiven in de trant van culturele koop zondag!

  Er is geen samenwerking en de Gemeente had hier een mooie rol in kunnen spelen, maar heeft anders besloten.

  In het HAN rapport stond als advies, dat Doesburg zich moest onderscheiden van anderen?
  Wie is daar mee bezig? Heeft iemand iets beters verzonnen dan de CZD?

  Het is m.i. kortzichtig, de DCZ brengt jaarlijks een paar duizend bezoekers naar Doesburg.
  Bezoekers die veelal ook nog eens terug komen. Is dat niet van belang?

  Stel dat ik/wij niet voor niets roepen? Dat we gelijk hebben? Wat ik niet hoop, maar we zien vele de risico’s.

  Probeer je eens een voorstelling te maken van hoe de binnenstad er over een jaar of 3-5 (?) uit kan zien.
  Een enkele verdwaalde winkel open? Niemand in de stad, het ene pand na het andere onbewoond (verkoop via internet stijgt nog steeds hard) en geen culturele zondag meer. Dat is een hele dooie boel!
  Herhaalt de geschiedenis zich?

  Eenmaal weg is weg. Zo’n route met zo’n goede naam bouw je niet eventjes snel opnieuw op. Bovendien, wie gaat dat nog een keer doen?

  Van een groot deel van onze bezoekers weet ik dat ze koopzondagen echt mijden, daar hebben ze echt de buik van vol, die komen niet meer! Is ook niet onderscheidend. Straks is dus iedereen op zondag open en iedereen op maandag dicht? Wat is er dan bereikt?

  Mensen die op zoek zijn naar een kunstwerk zoeken dit in een rustige omgeving.
  Die zullen nu naar elders gaan, galeries bijvoorbeeld, of maken afspraken direct met de kunstenaar.
  De kunstenaars zullen van deze dode stad niet zoveel last hebben, zij zullen vertrekken of hun werk in galeries onderbrengen buiten Doesburg, dat doen we nu ook al.

  Ik zou me als ik hier mede verantwoordelijk voor ben, als gemeente, maar ook als burger, toch wel even achter m’n oren krabben voordat men hier op een doordeweekse donderdagavond een besluit over neemt
  Klinkt wat dreigend maar ik/wij hiermee willen bereiken is onze zorg over te brengen.

  Ik ben zeer benieuwd ik zal er niet bij zijn vanavond, ik heb gezorgd voor vrijwillige verplichtingen elders.

  marga bles

 19. marga bles

  PS
  Wij zijn niet voor of tegen de vrije openstelling van winkels.
  Wij stellen ons niet boven anderen of vinden onszelf zo belangrijk, al is er niets op tegen om voor je eigen belangen op te komen denk ik.
  We vinden alleen dat hier door de aanwezigheid van de CZD, hier de situatie anders is en dat men in de besluitvorming daar rekening mee had moeten houden.

  Immers de CZD trekt veel mensen naar Doesburg en dat is een belangrijke reden om daar rekening mee te houden.
  De Gemeente, de verantwoordelijk wethouder(s) hebben dat niet heeft gedaan.
  Ik sluit me dan ook graag aan bij Alexandra, de Gemeente had o.i. in het belang van Doesburg wel degelijk een standpunt in moeten nemen, of in een eerder stadium met ons in gesprek moeten gaan, en heeft dat niet gedaan.

 20. marga bles

  Maar het is niet te laat, als er iets niet helemaal goed is gegaan, dan is er nog steeds niks aan de hand, immers je begint gewoon opnieuw. We kijken niet meer achterom en kijken hoe nu verder.

  Ik ben heel erg benieuwd naar vanavond! Ik volg op afstand.
  Voor diegene die daar aan deel nemen vanuit de politiek: heel veel succes en een goed debat gewenst!

 21. Guido Steusel

  ‘The Proof of the pudding is in the eating’ laten we eens zien hoeveel mensen er morgen in Doesburg zijn met belangstelling voor cultuur. Ik ben heel benieuwd of er veel minder of juist meer mensen de verschillende gelegenheden bezoeken en dan is er altijd de vragen is het kijken, kijken of stimuleert het kopen bij de winkels juist een en ander ?

  Guido (morgen in het Arsenaal)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑