Doesburg heeft sinds kort een bijzondere opbaarkamer. In het poortgebouw van de Algemene Begraafplaats in Doesburg richtte Hajo Blok een opbaarkamer in. Een kamer waar nabestaanden zelf de sleutel krijgen en zonder afspraak de opbaarkamer kunnen bezoeken. Tijd voor een vraaggesprek met initiatiefnemer Hajo Blok van Opbaarkamer Doesburg.


Waarom ben jij dit initiatief gestart?
In Doesburg is geen zelfstandige opbaarruimte, waar je als nabestaanden zelf de sleutel van krijgt en zo zonder afspraak de opbaarruimte kan bezoeken. In Doesburg is zover mij bekend geen opbaarruimte die niet gebonden is aan een uitvaartonderneming, een instelling of een kerk. Opbaarkamer Doesburg is een geheel zelfstandige opbaarkamer, waar alle mensen welkom zijn. Ongeacht de uitvaartverzorger of de plaats van de crematie of begrafenis. Zo geef ik de mensen in Doesburg meer keuze bij het opbaren van hun dierbare’.


Hoe bijzonder is deze opbaarkamer?
‘De opbaarkamer is in zoverre bijzonder in Doesburg dat je een eigen sleutel krijgt en zo overdag en in de avond zelf kan bepalen wanneer je op bezoek wilt komen. En hoe lang je dan wilt blijven. Er is een keukenblok voor koffie en thee. De kamer is gelegen op een mooie unieke locatie, in het poortgebouw van de begraafplaats van Doesburg. De inrichting is warm, rustig en past bij de het pand en de stad.’


Wat zijn de mogelijkheden van deze opbaarkamer?
‘Nabestaanden kunnen hun dierbare opbaren in de opbaarkamer voor de periode die nodig is, krijgen een sleutel zodat ze zelfstandig toegang hebben en kunnen in kleine kring, in rust afscheid nemen van hun dierbare. Er kan koffie en thee gezet worden. Mocht het wenselijk zijn, dan kan bezoek voor de nabestaanden ontvangen worden volgens afspraak. Dit geeft de ruimte aan de nabestaanden om heel persoonlijk afscheid te nemen. Je kan spullen meenemen en zo de kamer nog persoonlijker maken. Na het opbaren thuis is dit de meest persoonlijke manier van afscheid nemen.


Er staat niemand buiten te wachten tot je weer naar huis gaat. Ook als de nabestaanden geen behoefte hebben om vaak te komen of geen behoefte hebben aan een eigen sleutel, dan is Opbaarkamer Doesburg nog een persoonlijke en respectvolle ruimt voor de opbaring.  De nabestaanden hebben dan de zekerheid dat hun dierbare een rustige eigen kamer heeft.’


Waarom past zo’n authentieke opbaarkamer goed in deze tijd?
‘De wensen en mogelijkheden bij uitvaarten zijn de afgelopen jaren toegenomen. Veel uitvaarten zijn persoonlijker geworden. De algemene diversiteit en vrijheid in de maatschappij zie je terug in de invulling van een uitvaart. Een duidelijke ontwikkeling hierin is dat het aantal crematies stijgt. Nu is bijna 60 procent van de uitvaarten een crematie. Bij een crematie wordt veelal in de aula van het crematorium, of in de kerk een dienst gehouden. Dan is een uitvaartcentrum niet nodig. Deze veranderingen scheppen die nieuwe mogelijkheden voor het invullen van de uitvaart.


Een van die nieuwe mogelijkheden is bij het opbaren de vrije toegang voor nabestaanden in de opbaarruimte. De zogenaamde “24 uurs kamer”.  Dit is de meest persoonlijke mogelijkheid tot opbaren na thuis opbaren. En thuis opbaren is niet altijd mogelijk of gewenst. Ook willen de mensen stijl en zorg hebben bij de uitvaart. Het uitvaartcentrum, de rouwauto, het crematorium, de uitvaartverzorger, ze moeten netjes en verzorgt zijn. Passen bij de familie.


De persoonlijke vrijheid, of de houvast van een kerk, een mooie ruimte, een nette koffiekamer. Een goede rouwkaart. Mooie muziek, een gedicht van de kleinkinderen, ze dragen allemaal bij aan het goed afscheid nemen van een dierbare. Opbaarkamer Doesburg hoopt met de persoonlijke kamer, die in deze stad past, bij te dragen aan het afscheid voor de nabestaanden.’