Als voorzitter van de Stichting Doesburg777 zal ik u in een aantal blogs op de hoogte houden. Er wordt hard gewerkt door het bestuur van de Stichting Doesburg777. Sinds de oprichting, in maart vorig jaar, is er veel gebeurd achter de schermen. Voor velen is dat niet goed zichtbaar. Begrijpelijk, want het feestjaar begint op 19 september en dan gaat u het pas echt merken.

 

We zijn begonnen met een brede inventarisatie van allerlei ideeën die er waren in Doesburg. Er zijn vele gesprekken gevoerd met allerlei Doesburgse organisaties en individuele burgers. Vervolgens hebben we een keuze gemaakt en vastgelegd in een programma en een begroting. Bij het maken van de keuzes hebben we ons laten leiden door een aantal uitgangspunten.

 

Het feestprogramma biedt verschillende soorten activiteiten: “Voor elk wat wils”. Het speelt zich niet alleen af in de binnenstad, maar ook in de wijken en het buitengebied. Bij verschillende evenementen wordt gebruik gemaakt van onze uitzonderlijk mooie waterkant. De activiteiten zijn gericht op jong en oud en interessant voor verschillende sociale groeperingen. Het is een programma gemaakt door Doesburgers en bestemd voor Doesburgers. Omdat er al veel en goed georganiseerd wordt in Doesburg is het ook belangrijk dat de 777 evenementen een vernieuwend karakter krijgen. Meerwaarde willen we ontlenen aan het “anders zijn”.

 

We zijn gestart zonder budget. In december heeft de gemeente een basissubsidie verleend van 30.000 Euro. Daarnaast krijgen we voor elke 3 euro extern geld 1 euro extra van de gemeente tot een maximum van 75.000 Euro. In januari zijn we gestart met deze forse maar mooie uitdaging en inmiddels hebben we het grootste deel van onze begroting aan toezeggingen binnen. Maar vaak zijn dit toezeggingen gekoppeld aan specifieke thema’s. De fondsenwerving voor bepaalde thema’s gaat moeizaam. Een voorbeeld hiervan is de geplande Franse bezetting die helaas om financiële (en organisatorische) redenen geannuleerd is.

 

Er gebeurt veel onder de vlag van Doesburg777, maar wij richten ons in eerste instantie op de zeven thema’s uit ons feestprogramma en het budget dat we daarvoor ter beschikking hebben. De 7 thema’s zijn:  De Geschiedenis van Doesburg;  een Multicultureel eetfestijn; de Grote Doesburg Verwendag; de Sportdag777;  Bijzondere Muzikale activiteiten; het Waterkantfestival en tenslotte Locatietheater.

 

In totaal 18 dagen evenementen en festiviteiten tussen 19 september 2014 en 19 september 2015. Een voorproefje hebben we al genoten in de vorm van een prachtig concert van de Koninklijke Militaire Kapel dat in maart plaats heeft gevonden onder auspicieën van Doesburg777.

 

Nog 50 dagen en het is zover. U merkt het. Er wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van het feestjaar. Ik kan niet wachten. Meer hierover in de volgende blog.

 

Jan van AmstelJan van Amstel is voorzitter van Doesburg777, de organisatie die zich bezighoudt met het organiseren van festiviteiten rondom de 777ste verjaardag van Doesburg. Op DoesburgDirect.nl blogt Van Amstel met regelmaat over ontwikkelingen rondom Doesburg777.