Blog Doesburg 777: ‘Expeditie Doesburg 777, een spetterend slot

Dit laatste blog is mijn impressie van een jaar lang evenementen in het kader van 777 jaar stadsrechten. Op 19 september hebben we dit jaar afgesloten met de onthulling van een muurgedicht op het Arsenaal ter nagedachtenis aan burgemeester Kees Luesink, de initiatiefnemer en stimulator van Doesburg777. Het feestjaar bestond uit een voorproefje, 7 evenementen, het project muurgedichten en een aantal gerelateerde activiteiten.

 

Voorproefje

Omdat de Koninklijke Landmacht 200 jaar bestond en Doesburg 777 jaar stadsrechten vierde hebben wij de landelijke premiére  georganiseerd  van een reeks concerten van de Koninklijke Militaire Kapel. Dit concert vond plaats in Sporthal De Beumerskamp  en werd bijgewoond door 800 (enthousiaste) Doesburgse muziekliefhebbers.

 

1. Officiële opening

Daarna -nu een jaar geleden- het officiële openingsweekend met 7 ceremoniële kanonschoten door de Gele Rijders, de indrukwekkende Stadsballade met 7 coupletten en s avonds een romantisch klassiek concert. Alles op de IJsselkade. En in de tuinen van Doesburg: Een filmfestival.

 

2. Geschiedenis

Doesburg777 heeft verschillende goed bezochte lezingen over het ontstaan van Doesburg bekostigd. Dit was ook het geval voor één van de 7 historische Doesburgse helden: Gordon

 

3. Verwendag

Daarna volgde een Verwendag voor ouderen en andere inwoners van Doesburg die de festiviteiten moeilijk of niet konden bijwonen. Er waren vele ontroerende momenten die lieten zien dat deze aandacht niet vergeefs was. De dag werd beëindigd met een optreden van het  jeugdige, maar zeer professionele,  Amsterdamse Riciotti ensemble voor de vrijwilligers. Dit dynamische concert zette  de Gasthuiskerk op zijn kop.

 

4. Smaakparade

Een goed bezocht culinair festijn met 21 lokale koks die hun lekkernijen op het Roggepleintje aan de man brachten. Verschillende nationaliteiten waren vertegenwoordigd met internationale gerechten. Van Balkenbrij tot Turkse pizza en Surinaamse pom. De parade viel goed in de smaak van het publiek.

 

5. Ubbink City Challenge

12 teams van elk 7 leden hebben die dag gestreden om de prestigieuze beker, begeleid door vrijwilligers. Kanovaren, torenbeklimmen, steppen, frisbee werpen, ijs proeven etc waren de sportieve onderdelen die verspreid over de stad gevonden moesten worden met moderne technieken, zoals  GPS en What’s app. Het geheel werd afgesloten met een goed bezochte barbecue voor de deelnemers en vrijwilligers op het terrein van 0313.

 

6. Hanze Waterkantfestival

Dit meerdaagse festival begon op vrijdagmiddag met prachtige beelden van het Koggeschip dat zeilend de IJssel af kwam zakken. Op de kade waren meer dan 80 kraampjes met streek- en creatieve  producten. Er was veel muziek, een modeshow voor kinderen en Kid’s living statues. Het meezingconcert op zaterdagavond van de Voormalige en het Smartlappenkoor op de trappen van de IJsselkade was onvergetelijk.

 

7. Expeditie 777

En tot slot: De spetterende Expeditie D777 met 6 avonden muziektheater. Een prachtige afsluiting van het feestjaar. Wat een talent in Doesburg en wat een enorme inzet van honderden acteurs, zangers, dansers, musici en andere vrijwilligers! Velen hebben ervan genoten. (Zie  de website D777.nl voor reacties van de bezoekers).

 

Gerelateerde activiteiten

Naast de 7 evenementen waren er vele gerelateerde activiteiten in het feestjaar die wij ook bevorderd hebben. We waren er vaak niet direct verantwoordelijk voor, maar we steunden deze wel. Voorbeelden hiervan zijn de activiteiten: Elvis; het 777bridgetoernooi;  de motorrun; de sportquiz; het straatontbijt; de expositie met tekeningen van 7 en 77-jarigen etc. 

 

Vrijwel alle evenementen waren nieuw voor Doesburg en er was voor elck wat wils. Liefhebbers van muziek en film, sporters, culinaire liefhebbers, watersporters, bridgers, muurgedichten, Elvislovers en theater-adepten kwamen aan hun trekken. Veel Doesburgers zijn als vrijwilliger betrokken geweest.  Als individu of als organisatie. Teveel om op te noemen. Maar hun belangeloze inzet was groot en daarbij past onze grote dank. En zonder sponsors en subsidiegevers waren deze evenementen niet mogelijk geweest.

 

Meer dan twee jaar is het bestuur van Doesburg777 intensief met het organiseren van de evenementen bezig geweest. Wij  -Yolanda Goppel, Henry Tieben, Theo Maas, Daan Remmers en ik- hebben dat met veel plezier gedaan.

 

1 reactie

  1. Sylvia Willems

    Hulde en dank! Zoveel mooie evenementen. Mijn persoonlijk hoogtepunt? Doesburg 777, op Expeditie in de Spar, samen met Jeanine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑