Blog: Jong zijn in Doesburg?

Maandag 20 januari was Stadspartij Doesburg samen met alle andere partijen in de gemeente uitgenodigd voor een debatavond in het jongerencentrum 0313. Vanuit de gemeente, afdeling communicatie, is een project gestart om jongeren naar het stembureau te krijgen. Het was dus voor de Stadspartij Doesburg een uitgelezen kans om te inventariseren wat jongeren bezighoud in Doesburg en waar zij over nadenken.

 

Helaas was de opkomst niet echt optimaal, maar de wel aanwezige jongeren waren mondig genoeg! De meest besproken onderwerpen van deze avond waren onderwijs en vervoer, ontspanning en vermaak. Het is ons duidelijk geworden dat Doesburg aantrekkelijker gemaakt moet worden voor onze jeugd!  Helaas kunnen wij echter niet al hun wensen vervullen, simpelweg omdat wij daar geen invloed op hebben of niet de middelen voor hebben.

 

Als grootste verrassing kwam voor ons eruit dat de jeugd in Doesburg niet optimaal gebruik maakt van 0313. Sommigen ervaren de drempel om naar binnen te gaan te hoog, een aantal vinden de activiteiten niet aantrekkelijk. “Wat kunnen jullie hierin betekenen? ” werd ons gevraagd.

 

Als gemeenteraad hebben wij in het verleden besloten een schitterend gebouw voor onze jongeren beschikbaar te stellen, 0313. Dit kost aardig wat duiten maar dat was het in onze ogen altijd wel waard. Maar is dit nog steeds zo? De reacties van de aanwezige jongeren bracht ons aan het twijfelen. De jeugd en haar interesses zijn uiteraard veranderd in de loop der jaren. Vooral de laatste jaren is de sociale samenhang niet meer geconcentreerd op een lokatie maar meer op sociale netwerken zoals Facebook en twitter. We zullen ons dus moet beraden of wij nog steeds de juiste koers varen met het jongerenwerk.

 

Volgens de Stadspartij Doesburg moet het vanuit de jongeren zelf komen! Alleen zij kunnen ons vertellen waar hun verlangens liggen. Die vraag heb ik dan ook regelmatig gesteld tijdens de debatavond. “Als de activiteiten niet bij jou passen, organiseer je dan zelf wat?”. De meesten waren verrast door mijn vraag. Ze dachten dat het niet mogelijk was bij 0313. Nou, mij dunkt! Zou dit nou niet het zwaartepunt moeten zijn in ons jongerenwerk? Voor en door jongeren? Participeren is ook hierin een sleutelwoord, maar nog veel meer motiveren en informeren.

 

Motiveer onze jonge inwoners om ons te vertellen wat ze willen, motiveer onze jongeren om hun vrienden, hun eigen kring uit te nodigen tot het maken van activiteiten in 0313. Alleen op deze manier kun je komen tot een breed gedragen activeitenrooster binnen 0313 voor verschillende groepen onder de jongeren.

 

Dus ik zou zeggen; Jongeren van Doesburg, spreek je wens uit! Voor en door Jullie!

 

En nog bedankt voor een leuke en interessante avond!

 

Rudi Oorlog, Stadspartij Doesburg

Rudie Oorlog

 

 

 

 

 

7 reacties

 1. Rob Gossink

  Nou snap ik waarom het programma van de Stadspartij nog steeds niet bekend is : ze zijn nog steeds bezig om info te verzamelen. Hopelijk komt er nog een programma voor 19 maart.

 2. Frans Schilderman

  Goh, die Stadspartij,gaan ze ineens,met de verkiezingen in aantocht naar de jongeren luisteren? Zie maar eens de jongeren hier te houden door te zorgen dat ze een woning kunnen krijgen op korte termijn,de geen die aan een woning toe is,gaat naar elders omdat ze in Doesburg niet terecht kunnen.

 3. Alwin Kelderman

  2 jaar geleden heb ik al eens iets over het reilen en zeilen binnen 0313 verteld.
  Nooit meer wat van gehoord, nooit iemand gezien vanuit de gemeente die polshoogte kwam nemen. Nu komen de verkiezingen er aan en wordt men wakker?

 4. Peter van den Broeke

  Ja met de verkiezingen in zicht krijgen ze allemaal de kriebels. Eerst even kijken wat er leeft en dan snel met de kop in de krant. Ik schreef het al eerder, na de verkiezingen wordt het weer rustig. (Even kijken wat er dan nog van de “goede” voornemens overblijft)

 5. Frans van der Krul

  Alwin,
  2 jaar geleden waren er nog geen verkiezingen, rond deze tijd wordt er altijd flink op de trommel geslagen, hierna zal het wel weer stil worden, kijk eens wat men heeft beloofd bij de vorige verkiezingen, we gaan de wijken in, meer onder de mensen enz.. Daarna 4 jaar stil. Geld voor veel partijen!

 6. Richard Kok

  Ik zou het een en ander ietwat willen nuanceren. Want het is goed dat er aandacht is voor jongeren in Doesburg. Zoals het ook goed is om na de verkiezingscampagne als politieke partijen actief te blijven op sociale en lokale media over dit onderwerp. De waarheid van de reacties hierboven zal, denk ik, ergens in het midden liggen. Wel is nauwe betrokkenheid van de politiek bij locatie onderwerpen en instanties van groot belang. Ook na verkiezingstijd. Dus als DoesburgDirect.nl hoop ik ook na de campagneperiode spontaan blogs en ingezonden brieven te ontvangen. Eens zien of dat gebeurt.

 7. Frans van der Krul

  Richard,
  Heb nergens nog iets gelezen over van wat beloofd is bij vorige Gemeenteraadsverkiezingen en dus wat is er van terecht is gekomen?Zal niets hierover schrijven, niet veel kunnen vinden, politiek kom maar wat er van de beloften zijn terecht gekomen.Veel partijen riepen : we gaan de wijk in, we gaan de mensen in de wijk bezoeken, meer aandacht voor de wijk, helaas weinig van gemerkt! Of mijn huis of wijk niet kunnen vinden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑