Esther Bosgoed is coördinator van de Buurtacademie in Doesburg. Op DoesburgDirect.nl blogt ze een serie waarin ze ingaat op wat de Buurtacademie is, wat er zoal te doen is en waarom de dingen worden gedaan zoals ze worden gedaan. Deze keer neemt Esther u mee in een stukje toekomst.

 

Alweer een maand voorbij! Iedere keer wanneer ik mijn blog schrijf denk ik dat. Wat gaat de tijd toch snel.  Graag neem ik u een stukje mee in de toekomst om te laten weten wat er de komende tijd in en rondom de Buurtacademie staat te gebeuren.

 

Zoals u weet verbindt de Buurtacademie in de breedste zin van het woord. Door de samenwerking met verschillende partners is het mogelijk de juiste mensen bij elkaar te brengen. De Beursvloer is daar een voorbeeld van. De deals die op Beursvloer zijn gesloten worden momenteel op verschillende plekken uitgevoerd. Op dit moment is bijvoorbeeld de club van SOOSiaal bezig met deal met kringloop 2-Switch waarbij kinderen van basisscholen creatief bezig gaan met het hergebruiken van materialen.

 

De komst van de bibliotheek in het pand brengt ook nieuwe verbindingen tot stand. Zo is de activiteit ‘Voorlezen Thuis’ gekoppeld aan de bibliotheek. In de praktijk betekent dit dat het voor kinderen mogelijk is om in de maand februari tussen 15.00-16.00 uur te worden voorgelezen in de bibliotheek door een Voorlezer van Voorlezen Thuis.

 

Een andere samenwerking is de samenwerking tussen Buurtacademie en Philadelphia. In januari is er een groep van acht inwoners die vijf keer een uurtje per week op bezoek gaan bij inwoners van Philadelphia. In dit uur wordt bijvoorbeeld creatief bezig gegaan, gewandeld of ‘gewoon’ samen gepraat.

 

Ook in 2015 staat de Buurtacademie klaar om inwonersinitiatieven te ondersteunen. Eén van de inwonersinitiatieven die al geruime tijd actief is het Doesburgeriniatief. Vanuit dit initiatief zijn afgelopen weken wijkbezoeken georganiseerd waarbij bij diverse inwoners gesprekken met wethouder Bollen over de veranderingen op het gebied van zorg- en welzijn hebben plaats gevonden. Daarnaast was het mogelijk om een groepsbijeenkomst bij te wonen. Waarschijnlijk zal in het najaar hier een vervolg op georganiseerd worden. Allereerst staat a.s. woensdag nog een bijeenkomst voor professionals gepland waarbij het onderwerp ‘Eenzaamheid onder jongeren’ onder de aandacht wordt gebracht.

 

Vanuit Doesburg 777 is de Buurtacademie benaderd om te ordersteunen bij mooie activiteiten die zij organiseren. Zo staat op vrijdag 6 maart de ‘Verwendag’ gepland en vinden hiervoor de voorbereidende workshops bij de Buurtacademie. Mocht u zich nog willen aanmelden voor de workshops in februari dan kan dat via de receptie van de Buurtacademie. Deze workshops vinden plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 februari. Laat u in één dag opleiden tot zintuigartiest en doe daarmee iets moois voor de medemens op 6 maart.

 

Bent u ook enthousiast over de activiteiten en wilt u bijvoorbeeld een keer helpen om een activiteit van SOOSiaal te organiseren? Neemt u dan contact op met de Buurtacademie. www.buurtacademiedoesburg.nl of bel: 0313-712400