De 43ste braderie Doesburg Binnenste Buiten werd grotendeels gekenmerkt door het onstuimige weer. Voor organisatie Han Snijders geen reden om met een vervelend gevoel terug te kijken. ‘We hebben het weer gered, ondanks het weer een geslaagde DBB zonder noemenswaardige incidenten’. Voor DoesburgDirect.nl verwoordt Snijders zijn ervaringen in een blogpost.


Woensdag, vol goede moed aan de slag, maar een natte start. Eerst alle deelnemers hun plaats aanwijzen en een paar kleine probleempjes oplossen. De jongens uit ons team gaan er even tegenaan en om half elf kan het wat ons betreft beginnen. Niet zo druk als andere jaren op de driesprong, maar de steltlopers van Empress brengen kleur in de stad.


In de loop van de ochtend klaart het op en de binnenstad loopt vol zoals dat hoort op zo’n dag. De rest van de dag is het een gezellige drukte en ’s avonds blijft de sfeer hangen op en rond de terrassen.


Donderdag, de dag waarvoor de weersvoorspellingen al niet al te best waren, maar toch met frisse moed er tegenaan. Een vroeg begin, want het is de dag van Omroep Gelderland. Omdat de verwachtingen niet goed zijn is er besloten om een tent te gaan opzetten op de Markt.


De radio-uitzendingen zijn inmiddels begonnen en het team van DWV krijgt in De Bonte Hond z’n opdrachten voor die dag, ze gaan voor de duizend euro. In de loop van de ochtend worden de voorspellingen steeds slechter en de wind baart ons grote zorgen.


Uit veiligheidsoverwegingen wordt het besluit genomen om de reeds opgebouwde tent op de Markt zo snel mogelijk weer af te breken want de wind begint grip te krijgen op het bouwwerk. De TV-uitzending om zes uur moet doorgaan dus improviseren, Zomer in Gelderland vanuit Kings Place, echter zonder publiek want daarvoor is de ruimte te klein.


De weerrapporten doen ons besluiten om alle buitenactiviteiten voor die dag af te blazen. De taken binnen het team verdelen, snel een mailing aan alle deelnemers met instructies voor het opruimen van de kramen, controle op de veiligheid van alles wat er zoal in de stad is neergezet, media, artiesten en dweilorkesten informeren. Iedereen gaat aan de slag en binnen korte tijd is het een trieste aanblik in de stad.


De live-uitzending staat op losse schroeven want de schotelantennes voor de verbindingen dreigen door de wind om te waaien. Programma opnemen en dan naar Arnhem brengen en met een uur vertraging uitzenden lijkt korte tijd de enige mogelijkheid. Gelukkig, de verbindingen lukken toch en tegen de avond komt Doesburg live op de buis. Ondanks de hectische situatie die dag slaagt het team van DWV er in de volle winst binnen te halen, grote klasse!


Die avond is er weinig te beleven in de stad, wel gezellig binnen de horeca buiten het bereik van weer en wind. ’s Avonds om kwart voor tien sluiten wij de deur van onze infopost, voor de eerste keer in 43 jaar, de 170ste braderiedag in Doesburg. Iets dat we nog nooit hebben meegemaakt, een echt verloren dag.


Vrijdag, vandaag gaat het gebeuren en iedereen binnen ons team heeft er zin in om het verlies van gisteren in te halen. Niet gaan klagen vandaag over het weer, de warmte en de vele zon, dit is wat we nodig hebben.


De artiesten van het straattheater beginnen wat eerder en gaan meer optreden, zodat het publiek extra kan genieten en kan zien hoe DBB hoort te zijn. Even snel een mailing aan de deelnemers, “bedankt voor de medewerking van gisteren” en ook nog maar exemplaar van ons magazine erbij voor degenen die hem nog niet hebben gezien.


Al vroeg is het druk in de straten en naar mate de dag vordert wordt het voller en voller. Gelukkig, Doesburg dreigt weer te klein te worden voor al die mensen.


Onze sponsoren, die het feest voor een groot deel mogelijk maken, worden in de watten gelegd in restaurant De Liefde. Onze artiesten spelen dat het een lieve lust is en ook de handel en de kinderrommelmarkt zijn met een inhaalslag bezig. ’s Avonds barsten we uit onze voegen en het feest gaat tot middernacht door op de overvolle terrassen. Een perfecte dag!


Zaterdag, het was een kort nachtje voor de meesten onder ons, maar om acht uur is de club weer present bij de infopost. Het is droog en dus moet het ook vandaag lukken om Doesburg Binnenste Buiten te krijgen.


Nog wat nieuwe deelnemers inplannen en snel een gezamenlijk “stevig” ontbijt op de voormarkt. Snel plaats maken voor de schminkploeg van scouting, want om half tien start de Clowntjesoptocht. Een lange bonte stoet trekt luidruchtig door de straten en clown Duf maakt er weer een feestje voor de kleintjes van.


Rond het middaguur barst het geweld los, de dweilorkesten veroveren de stad. Overal is muziek en het publiek is massaal aanwezig, het loopt weer als een trein.


De afsluiting op de Markt, als vanouds, donderend geweld van de dweilorkesten en de prijsuitreiking van de Steengoed Trofee. Dweilorkest De Duitenkluiters brachten de beste show en bij de ondernemers gaat de trofee naar Fabels voor hun presentatie en uitstraling tijdens het evenement.


Klokslag vijf uur begint het te regenen en een stevige windvlaag maakt ons duidelijk dat het inpakken en wegwezen is. Jammer, wel een beetje abrupt einde en het avondprogramma op Markt, driesprong en in de Roggestraat moet nog beginnen.


De opruimploegen van de stadswerf, kramenbouwer en de eigen afvalploeg staan te popelen in bij de Meipoort om aan de slag te gaan. Ook wij ruimen op en gaan even een hapje doen en napraten bij De Harmonie, een uitstekende catering daar voor al die vrijwilligers die zich al die dagen in weer en wind hebben ingezet voor Doesburg Binnenste Buiten.


Rond negen uur met een aantal mannen nog even de laatste dozen en vuilniszakken in de winkelstraten opruimen, het ziet er weer netjes uit voor de zondag.


We hebben het weer gered, ondanks het weer een geslaagde DBB zonder noemenswaardige incidenten. Op naar DBB 2012 op 11, 12, 13 en 14 juli.


Han Snijders