Er is een reële kans dat de bestaande coalitie in de gemeenteraad wordt voortgezet. Zeker nu de grootste partij de SP kenbaar heeft gemaakt een coalitie met de Stadspartij en D66 wel te zien zitten. Een coalitie tussen SP, Stadspartij en D66 is samen goed voor een de kleinst mogelijke meerderheid van acht zetels op een totaalaantal van vijftien.


Momenteel vinden er gesprekken plaats tussen diverse partijen om tot de vorming van een coalitie te komen. Dat een coalitie nog niet in kannen en kruiken is, komt door de verschuiving in verhouding na de jongste gemeenteraadsverkiezing. De SP verloor twee zetels en staat nu op 4. De Stadspartij kreeg er een bij en komt nu op 3 zetels. D66 bleef op een zetel staan maar won wel in het aantal stemmen.


Deze vernieuwde verhouding kan zorgen voor de nodige obstakels. De Stadspartij zal immers meer invloed eisen en D66 zal wijzen op meer stemmers in relatie tot het verlies van de SP. Voordeel is dat de partijen elkaar goed kennen. De afgelopen jaren werkten ze nou samen zonder onoverbrugbare visies en opzienbarende conflicten.


De eerste verkennende gesprekken worden als ‘constructief’ omschreven wat inhoudt dat er een gezonde basis is om serieus gesprekken te voeren over de samenstelling van een coalitie. Breekpunt in de gesprekken zou kunnen zijn dat de beoogde coalitie slechts een minimale meerderheid in zetels betekent, en dus vanuit een broze basis start. Daarnaast speelt de veranderen machtsverhouding tussen SP (min twee zetels) en de Stadspartij (plus een zetel) een rol in de gesprekken richting een coalitie.