College van Doesburg gaat mee met plannen van Rotra

Burgemeester en wethouders van Doesburg stellen de gemeenteraad voor om medewerking te verlenen aan de komst van een Liquefied Natural Gas-station bij Rotra. Daarnaast stellen zij voor om het bestemmingsplan te wijzigen om een opslag van containers tot twaalf meter en een kraan tot 30 meter hoog mogelijk te maken. Op dit moment zijn hoogtes van zeven en 22 meter toegestaan.

 

‘We zijn blij met de plannen van Rotra’, aldus wethouder Mulder. ‘Ze geven een belangrijke duurzame impuls aan de Doesburgse economie. Minder vrachtwagenbewegingen en schonere brandstof. Dat is winst voor het milieu. Daarnaast is deze ontwikkeling goed voor het behouden van werkgelegenheid. Voor ons meer dan voldoende reden om mee te werken’.

 

Rotra verzoekt de gemeente om op eigen terrein een LNG-station te mogen bouwen. LNG wordt ook wel vloeibaar aardgas genoemd. Momenteel heeft het bedrijf een aantal vrachtwagens op LNG rijden en wil dit in de toekomst uitbreiden. Ook wil Rotra de mogelijkheid bieden aan schepen om LNG te tanken. Een LNG-station wordt daarom gezien als een passende en duurzame aanvulling op de bestaande activiteiten.

 

De bouw van een LNG-station past momenteel niet binnen het gemeentelijke beleid. Zowel het bestemmingsplan als het beleid ten aanzien van externe veiligheid staan de komst niet toe. Het college stelt de gemeenteraad voor medewerking te verlenen. Voorwaarde is dat Rotra middels een zogenaamde kwantitatieve risicoanalyse aantoont dat de risico’s beheersbaar zijn.

 

Het verzoek van Rotra is door de gemeente voorgelegd aan de gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Kwaliteit. Deze commissie adviseert mede op basis van aangeleverde visualisaties om geen medewerking te verlenen aan een kraan hoger dan 24 meter. Een opslag van containers tot de gevraagde twaalf meter vindt de commissie wel acceptabel.

 

Ondanks het advies van de commissie stelt het college toch voor om medewerking te verlenen aan een kraan van 30 meter hoogte. Volgens Rotra is de hoogte van de kraan onder andere  noodzakelijk om vier containers hoog te kunnen stapelen. Het college vindt de aangevoerde bedrijfseconomische redenen in dit geval zwaarder wegen.

 

Het voorstel aan de raad is om de zogenaamde coördinatieregeling uit de Wet ruimtelijke ordening van toepassing te verklaren. Hiermee worden alle procedures, waaronder de aanvragen voor omgevingsvergunning, gecombineerd met de procedure voor het bestemmingsplan tot één procedure. Rotra werkt momenteel aan alle benodigde stukken, waaronder het bestemmingsplan met bijbehorende onderzoeken.

 

Tijdens een informatieavond op woensdag 3 september 2014 in het stadhuis, geeft Rotra een toelichting op haar plannen. De gemeente geeft dan toelichting op haar besluit en de te volgen procedure. De gemeenteraad neemt op 25 september 2014 een besluit. Hieraan voorafgaand wordt het voorstel besproken in de raadcommissie VROM van 10 september 2014.

 

3 reacties

 1. Paul Hamer

  Een voorbeeld van een voortvarende gemeente. Denk met de onderneming mee.

 2. Frans van der krul

  Het scheppen van meer werkgelegenheid in Doesburg is van harte welkom, het zal zeker bijdrage aan versterking van de economie in Doesburg.
  Hopelijk kunnen alle betrokken partijen de werkloosheid aanpakken en niet de
  mensen die werkloos zijn.

 3. Frans Schilderman

  Een mooie slotzin van Frans van der Krul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑