‘Combinatie koopzondagen en Culturele zondagen werkt nadelig’

Winkels op zondag open doen wanneer er Culturele Route Doesburg is werkt nadelig voor de culturele zondagen. Het speciale culturele karakter op deze dagen verdwijnt dan. Dat zegt Geert Ellen namens Culturele Route Doesburg in antwoord op vragen over eventuele openstelling van winkels in de binnenstad van Doesburg op zondagen.

 

‘Wij zijn niet tegen de openstelling van winkels op zondag in het algemeen. Waar wij sterk tegen zijn is de openstelling van alle winkels op de eerste zondagen van de maand, tot nu toe nog steeds de Culturele Zondagen. Wij zijn van mening dat de combinatie van koopzondagen en Culturele zondagen voor ons erg nadelig werkt. Het speciale culturele karakter op deze dagen verdwijnt dan’, aldus Ellen.

 

Ellen merkt op dat de klanten van de deelnemers van de Culturele Route Doesburg voor 75 procent van buiten Doesburg komen. ‘We hebben van verschillende bezoekers gehoord dat als dit koopzondagen worden, Doesburg dan niet meer aantrekkelijk voor hen is, kortom we krijgen veel minder bezoekers die in eerste instantie geïnteresseerd zijn in kunst, en daardoor minder omzet’, aldus Ellen.

 

De laatste tijd wordt er met regelmaat gesproken over het aantrekkelijker maken van de binnenstad van Doesburg. Een van de onderdelen daarbij zou kunnen zijn dat winkels op zondag open gaan. Vaker is te horen dat het openstellen van winkels tijdens de Culturele Route Doesburg voor extra bezoekers naar de binnenstad kan zorgen. Culturele Route Doesburg ziet niets in deze combinatie en vreest dus dat kunstliefhebbers wegblijven omdat de combinatie het niet specifiek genoeg maakt.

 

10 reacties

 1. Sylvia Willems

  Zou juist denken dat wanneer mensen komen voor winkels die open zijn, ze ook even binnen wippen bij de Culturel Route, zeg maar een goeie kruisbestuiving.

 2. Wil van Dooren

  ben het met sylvia eens.
  ik heb zo’n gevoel als ik dit lees over combinatie, dat men zich iets te goed voelt van Culturele Route Doesburg en niet samen met koopzondag in een zin genoemd wil worden, want wat is er nu verkeerd aan als mensen komen naar Doesburg om de “cultuur’ te snuiven ook zien dat er koopzondag is? 2 vliegen in één klap en mensen die misschien wilden gaan winkelen ook nog even langs komen om “cultuur”te snuiven… ik kan mij niet indenken dat men dan denkt wat raar of gek dat er winkels open zijn of wat dan ook…
  maar volgens mij is er altijd wel wat te neulen om aandacht….

 3. Richard Kok

  Wanneer de Culturele Route Doesburg daadwerkelijk bezoekers gaat verliezen omdat winkels open zijn, dan is dit een kwalijke zaak. Om van dit onderbuikgevoel af te komen is er maar één oplossing: bezoekers van de Culturele Route Doesburg vragen of ze wegblijven wanneer winkels open gaan. Zo’n onderzoekje op de eerste zondag van de maand plaatsvinden en geeft snel de noodzakelijke helderheid.

 4. robert duis

  @The Culture and Consumer Clash.

  1) Zie de tweede zin in de derde alinea:
  Hierin geeft de heer Ellen reeds aan dat een aantal hem bekende bezoekers niet op het “samenvallen”
  zitten te wachten.

  2) Stel dat dit onderzoek (en dat is meestal zo) uitwijst dat de helft het wel- en de andere helft niet wil
  dat Cultuur & Boodschappen gelijk vallen …… wat schieten wij dan met zo’ n uitslag op?

  3) Hypothese:
  Vaste bezoekers van de Culturele Zondag in Doesburg zijn alleen maar bang ……..
  ……..dat het nog moeilijker zal zijn een plek voor de auto te vinden ….een voor mij terechte vrees…………

  4) Wanneer Piet een schilderij koopt, dan zal het hem toch een (rot) zorg zijn als zijn vriend Jan op het zelfde moment……
  …… een nieuw pak koopt ….

  Een zinloze discussie die absoluut de eerste prijs zal oogsten op het Congres van het:

  ….. Meest Zinloze Onderzoek……Het MZO genaamd………..

 5. Richard Kok

  Maar wat als de uitslag van het onderzoek niet 50-50 maar 80-20 of 20-80 is? Dan hebben we voer!

 6. robert duis

  @Richard Kok.

  Ja bij 80-20 of 20-80 heeft U “voer”. Maar dat gaat niet gebeuren.

  Cultuur wil NEE.
  Business wil JA.
  Neutrale Doesburger: 50-50……
  …… dus de uitslag zal zijn zoals bij bijna elk “Referendum”: 45-55 / 55-45.

  Heb de wijsheid niet in pacht. Ga dus U gang.

  Maar een goed onderzoek zal door professionals moeten worden uitgevoerd, kost veel tijd en geld en komt als een
  “document” in een stoffige kast terecht …..
  ……omdat niemand met de uitslagen van dit soort onderzoeken een kant op kan ………Neem uit Uw winst.

  Als de winkeliers een Koopzondag willen en de Gemeente Politiek is “OK with IT” ….. gewoon doen.
  Iemand die Cultuur wil “snuiven” c.q. wil kopen heeft niet eens in de gaten of de winkels open zijn of niet …..
  ……. als hij/zij maar de auto kwijt kon.

 7. Han Jansen

  De ervaringsdeskundigen uit Ootmarsum (gehoord op het door St. Stadsmanagement georganiseerde minisymposium van 11 november), waar alles open is op elke zondag en waar het elke zondag druk is, geven aan dat het elkaar juist versterkt …

 8. Mieke Wijnakker

  In de commercie is het algemeen bekend dat kruisbestuiving voordelig uitpakt voor beide partijen. Verder begrijp ik niet zo goed waar CZ bang voor is: De Doesburgse ondernemer is meestal een eenpitter en heeft de knollen aardig op na een week werken en geen geld om daar personeel voor in te zetten.

 9. Gert-Jan Tas

  Gratis tip/advies/idee:
  Dit verhaal heeft nu al 5 (of meer) reageerders. Ga met z’n 5-en bij elkaar zitten, bedenk in een half uur 10 “gesloten” vragen voor een straat enquette (dus alleen ja/nee/geen mening als antwoord mogelijkheid) en ga op de eerstvolgende culturele zondag een straat enquette houden. Ieder 20 mensen aanspreken en de vragen stellen en je hebt 100 reacties. Dan gewoon stemmen tellen en hier publiceren. Kost niks of “weinig” en net zo goed als een “professioneel” onderzoek.

 10. Gert-Jan Tas

  Oh ja, als alleen een professioneel onderzoek “geloofd” wordt kan ik wel voor een bijpassende rekening zorgen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑