Het eerste avondconcert van het seizoen 2017-2018 dat bij Podium Acanthus te Doesburg klinkt is een feestelijke en onverwachte verrassing. Viool met accordeon: kan dat wel samengaan in een klassiek concert? Ja zeker!

Het begin van het concert is een vrolijke verrassing. De Oostenrijker Biber werkte en leefde voornamelijk in Oostenrijk. In het landelijke en bergachtige gebied hoorde hij allerlei dieren fluiten en kakelen. Dat inspireerde hem om een sonate te schrijven waarin die dieren een plaats kregen, zoals de haan en de kip, de nachtegaal, de koekoek en de kikker.

Hierna neemt De Thuiskomst de luisteraar mee naar Spanje. Met als apart intermezzo drie melodieën van John Cage, sonore klanken soms ook wrang klinkend. Werken van beroemde en minder beroemde Spaanse componisten klinken: Isaac Albéniz, Enrique Granados, Pablo de Sarasate, Joaquín Turina en Antonio de Cabezón, bekend door zijn variaties op Spaanse volksliedjes. Natuurlijk kan Astor Piazzolla niet ontbreken. In Nederland zo beroemd geworden door de tranen van Maxima. Een avond met contrasten en vol temperament.

Toen Quirine van Hoek en Ellen Zijm elkaar op de middelbare school leerden kennen ontdekten ze al snel dat muziek een grote gedeelde passie was. Bovendien bleek de combinatie van viool en klassiek accordeon verrassend mooi. Reden te meer om in 2010 Duo ‘De Thuiskomst’ op te richten.

De Thuiskomst maakt onder andere thematische programma’s die het publiek meenemen naar een bepaalde plek. Zo voert De Thuiskomst in Spanje de luisteraar mee naar Iberische plaatsjes en in de vroege Barok naar 17e-eeuwse sferen. Daarnaast blijven Quirine en Ellen op zoek naar bijzonder repertoire dat geschikt en inspirerend is voor deze combinatie van instrumenten.

‘De Thuiskomst’ volgde lessen bij Stefan Hussong in Würzburg (Duitsland) en gaf concerten op tal van grote podia, zoals het Grachtenfestival, het Concertgebouw in Amsterdam en Vredenburg in Utrecht. Verder traden zij op in Fringe-programma’s van verscheidene oude muziek festivals, waaronder het Festival Oude Muziek in Utrecht en het Musica Antiqua in Brugge (België).

In 2015 brachten zij hun eerste cd uit: De Thuiskomst in the early Baroque. Hun tweede cd: ‘Tapas’ (met daarop De Thuiskomst in Spanje) zal in het najaar van 2017 verschijnen.

Een toegangskaart kost 17,50 euro per persoon en jeugd tot en met 15 jaar betaalt 8,50 euro. Dit is inclusief koffie of thee in de pauze en een drankje na afloop. Reserveren kan via podium@acanthus.demon.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.