Veertien staties van de Kruisweg worden op Goede Vrijdag 19 april muzikaal en beeldend weergegeven in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Wilbert Berendsen, organist van de Martinikerk en stadsorganist voert de compositie ‘Le Chemin de la Croix’ uit van Marcel Dupré.

Berendsen bespeelt daarbij het monumentale Walcker-orgel. Gecomponeerd in 1932/33 naar aanleiding van een serie improvisaties bij de Kruisweg van de dichter Paul Claudel, is Dupré’s ‘Le Chemin de la Croix’ één van de belangrijkste orgelcomposities van de 20ste eeuw.

Marcel Dupré vertelt ons het verhaal van de Kruisweg alsof hijzelf getuige is geweest van de dramatische gebeurtenissen. Hoofdpersonen zijn Jezus en zijn moeder Maria. Naast personen hebben ook allerlei emoties hun eigen melodie, hun leitmotiv. De muzikale taal van Dupré heeft een filmische zeggingskracht. Het Walcker-orgel is een weergaloos voertuig voor al deze emoties.

Tijdens het concert worden de kruiswegstaties ook afgebeeld in tekeningen op een groot scherm, wat in de donkere Martinikerk een prachtig effect geeft. De tekeningen zijn van de hand van Jan Toorop, en werden in 1919, precies honderd jaar geleden, gemaakt voor de St. Bernulphuskerk te Oosterbeek.

De vertoning van deze beelden is mogelijk gemaakt door de foto’s die door de Oosterbeekse fotografe Cathy Otten van deze tekeningen heeft gemaakt. Met speciale toestemming van de St. Bernulphuskerk en van de fotografe kunnen de beelden van deze Hollandse meesterwerken bij Dupré’s muziek worden vertoond.

Het concert begint om 21.00 uur en een toegangskaart kost 5 euro. Jongeren onder de 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.