Op zondag 4 maart staat Doesburg weer in het teken van de Culturele Zondag, de maandelijkse route langs musea, galerieën, ateliers en podia in en rond het historische centrum. Op meer dan 25 adressen is tussen 12.00 uur en 17.00 uur van alles te zien en te beleven. Op een daarvan is het bijzondere werk van een nieuwe deelnemer te bewonderen.

Zijn naam is Sandor Serge Minks, geboren in 1959 te Apeldoorn. Hij begon al op jonge leeftijd met tekenen, schilderen en decoreren. Na zijn middelbare school volgde Sandor privélessen bij bekende kunstenaars. Zij inspireerden hem verder te gaan met het creëren van kunst waarin hij zijn gevoel en gedachten kon uiten.

Uiteindelijk belandde Sandor in de mode waarin hij zijn creativiteit zeker kwijt kon. Hij maakte onder meer veel modeschilderijen. Later verdiepte hij zich in het sjamisme en ging van daaruit kunst maken. Daarnaast werd de natuur een belangrijke inspiratiebron.

Sandor werkt met materialen die hij verzamelt tijdens wandelingen. Natuurlijk materiaal ,maar ook wat mensen weggooien of wat hij op de schroothoop vindt. Vrijwel achter ieder werk van deze kunstenaar zit een filosofie, een gevoel. Zij atelier/galerie Moeroef. is gevestigd aan de Heiligegeeststraat 5.

in de Historische Drukkerij ‘de Arend’ zal gewerkt worden aan een nieuw affiche voor dit kleine museum. ‘De Arend’ is op verzoek toegetreden tot de landelijke overkoepeling van Grafische Musea in Nederland. “Ik vind het heel erg eervol, dat men mijn museum daartoe heeft benaderd”, aldus eigenaar Arie Niks. Binnenkort is zijn eerste bijeenkomst in het Grafisch Museum in Groningen.

Bij De Arend zijn voor de nieuw affiche reeds 5 drukgangen klaar. Zondag komt de zesde kleur er bij en wellicht kleur zeven. Uit de rijke collectie van letters zijn houten letters gekozen om een authentiek, bijzonder product te drukken. Het drukken vindt plaats op de uit 1900 stammende krantenproefpers uit Almelo.

Voor wat kleiner werk is deze zondag ook de handdegelpers van 1950 uit Den Haag met loden letters in gebruik. De bezoekers kunnen zo kennis nemen van het oude ambacht van zetten en drukken..

In het atelier van Saskia ter Welle is er van 10.00 uur tot 12.00 uur een SPECIAL workshop zijdelint borduren. Deze workshop is open voor iedereen die geïnteresseerd is in het kennismaken met een nieuwe borduurtechniek. De materialen zijn prachtig: handgeverfd zijdelint uit Frankrijk, linnen stof en kralen. Met deze materialen maak je een eenvoudig bloemmotief. Natuurlijk leer je een aantal handige trucjes om snel een mooi resultaat neer te zetten. De techniek van zijdelint borduren is prachtig voor zelfgemaakte, persoonlijke cadeaus. Deelname kost € 25,- ( inclusief materialen en koffie, thee).

Op de bovenste etage van De Waag zullen de deelnemers van de themagroep Avondfotografie hun beste werk van 2017 exposeren. Het mystieke van de nacht en de invloed die dit heeft op hoe we onze omgeving waarnemen, is een dankbaar onderwerp om vast te leggen. Ook het vangen van het laatste licht van de avond, tussen zonsondergang en het echte donker, is een prachtig moment om te fotograferen, waarbij het licht een typisch blauwe uitwerking heeft op het eindresultaat.

De folder met plattegrond van de Culturele Zondag Doesburg is gratis te verkrijgen bij de VVV. Daar is ook bekend welke adressen op 4 maart gesloten zijn.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.