Doesburg viert ruim een jaar lang ’75 jaar Vrijheid’

In het kader van ’75 jaar Vrijheid’ vinden er in Doesburg tal van activiteiten plaats gedurende de periode van eind augustus 2019 tot en met 24 oktober 2020.

Ter aanvulling op de bestaande herdenking op 4 mei en de viering van de vrijheid op 5 mei, organiseert het 4 en 5 mei Comité Doesburg in samenwerking met verschillende organisaties in Doesburg een aantal evenementen om ‘75 jaar Vrijheid’ te vieren. Deze evenementen vinden plaats in de periode van 31 augustus 2019 tot en met 24 oktober 2020.

De start van de viering van 75 jaar Vrijheid in Doesburg vindt plaats op zaterdag 31 augustus 2019. In de Gasthuiskerk wordt door de Menno van Coehoorn stichting een lezing georganiseerd met als onderwerp ‘De slag om de Schelde’. Via het kanaal van Doesburg TV op YouTube kunt u deze lezing live volgen.

Tijdens deze bijeenkomst worden door de burgemeester en de kinderburgemeester ook de tableaus onthuld die gemaakt zijn door leerlingen van de Doesburgse basisscholen. De bovenbouw van de basisscholen hebben in het voorjaar 2019 bij Jongerencentrum 0313 verschillende workshops gevolgd.

Tijdens een van deze workshops hebben de leerlingen gesproken met oorlogsveteranen uit Nieuw-Guinea, Kosovo en het voormalige Nederlands-Indië over de beleving rondom ‘vrijheid’, het bombardement op Rotterdam (14 mei 1940) en onderduiken.

Daarna gaven de leerlingen antwoord op de vraag “Wat is voor jou vrijheid?”. Dat hebben ze gedaan door middel van tekeningen op wandtegels, die later door vrijwilligers op tableaus zijn bevestigd, zodat ze op de scholen en op andere plaatsen in Doesburg tentoongesteld kunnen worden. De bijeenkomst start om 15.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

HetHuisDoesburg, organiseert op culturele zondagen stadsvertellingen. Ook deze vertellingen, staan tot en met mei 2020 in het teken van 75 jaar vrijheid. De eerste vertelling uit deze reeks vindt plaats op zondag 1 september in de Gasthuiskerk.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑