Doesburg werkt aan toekomstbestendige visie voor onderwijs

Doesburg komt op korte termijn met een opgestelde visie over het toekomst van het onderwijs in Doesburg. Op 11 februari spreekt de politiek over dit onderwerp waarbij bestuurders van De Ark, Stichting IJsselgraaf en de Anne Frankschool als insprekers aanwezig zijn. Deze week werd duidelijk dat De Ark de locatie Stad wil sluiten en dat de locatie Beinum wordt overgenomen door IJsselgraaf. Aanleiding is een forse krimp van het aantal leerlingen in Doesburg.

 

Deze week heeft het bestuur van de oecumenische basisschool De Ark het voornemen bekend gemaakt aan haar leerkrachten en ouders om de locatie Stad te sluiten. Dit vanwege de grote terugloop in het aantal leerlingen en de daaruit voortvloeiende financiële problemen. Na overleg met Stichting IJsselgraaf is het voornemen dat deze stichting de leerlingen van locatie Beinum en het bijbehorende deel van het personeel overneemt.

 

Het college van B&W van Doesburg heeft begrip voor de moeilijke en pijnlijke beslissing die het bestuur van De Ark heeft moeten nemen. ‘Met name voor ouders en leerkrachten van De Ark heeft dit besluit ingrijpende gevolgen’, aldus Wethouder Bollen.

 

Ook in de gemeente Doesburg krimpt het leerlingenaantal. In 2011 werden de gezamenlijke basisscholen nog door ruim 1000 kinderen van 4 tot en met 12 jaar bezocht. Momenteel zijn dat er ongeveer 800 en in 2020 zijn dat naar verwachting nog ruim 600 leerlingen. Dat is een teruggang van bijna 40 procent. Dit vraagt om een toekomstbestendige visie op het onderwijs in Doesburg.

 

Op dinsdagavond 11 februari wordt de gang van zaken en de achterliggende visie op de toekomst van onderwijs in Doesburg uitgelegd en besproken in de commissie maatschappelijke ontwikkeling. De in gezamenlijkheid opgestelde visie wordt dan gepresenteerd waarbij de drie bestuurders van de Ark, IJsselgraaf en de Anne Frankschool als insprekers in de commissie aanwezig zullen zijn. Alle politieke

3 reacties

 1. Hans Bleker CDA Doesburg

  Goed dat wethouder Bollen een lange termijn visie heeft betreffende dit onderwerp. Moeilijke tijden dus voor ouders, docenten en niet te vergeten leerlingen. Overigens erg jammer dat de eerder genoemde ‘lange termijn visie’ voor mij de eerste keer is dat dit vanuit het huidige of vorige college hoor komen. Als men sowieso wat verder vooruit durfde te kijken de afgelopen jaren was veel (aanstormende) problematiek afwendbaar dan wel verminderd geweest (op gebied van financien bijvoorbeel).

 2. Appie van der Beek

  Hans, het is logisch dat jij dit voor het eerst hoort. Je woont ook nog niet zolang in Doesburg. En ik zou maar niet te ver terugkijken want dant kom je wel andere dingen tegen toen het Cda nog in het college zat. Succes met je campagne.

 3. henk beijen

  Kleine onderwijs revolutie in Doesburg.

  De directeur van de Stichting Ijsselgraaf heeft gisterenavond in de commissie MO vanuit een warm onderwijs hart een duidelijke en verhelderende uiteenzetting gegeven over de plannen met het doesburgs basisonderwijs. Het is de bedoeling dat er 3 integrale kindcentra (IKC) komen. Het gaat hierbij om 1 fysieke locatie en een nieuwe organisatievorm. De ambitie van een IKC gaat verder dan een brede school. Het IKC is een voorziening voor kinderen van 0 tot 12 jaar , waar zij gedurende de dag komen om te leren, spelen, ontwikkelen en ontmoeten. Het biedt kinderen een dagprogramma voor zolang als zij willen deelnemen. Het is dus een voorziening waarin organisaties als onderwijs,kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal zijn samengevoegd. Het struikelblok van een brede school te weten de regels, organisatiemodellen en financiering worden zo doorbroken.
  Uit pedagogisch opzicht een uniek concept. Geen tussentijdse overstap meer van kinderen naar andere locaties en de ontwikkeling van de kinderen is gedurende lange tijd goed te volgen.
  Het is prettig te horen dat ook het
  Montessori onderwijs in een vroeg stadium erbij betrokken is zodat de overgang van kinderen naar een nieuwe school goed voorbereid kan worden als zij kennis maken met een ander onderwijs concept. (Dalton, Montessori of Openbaar) De leerkrachten die de stichting overneemt zullen gewogen worden en moeten , afhankelijk van hun plaatsing, bijgeschoold worden.
  Helaas kan de stichting niet alle leerkrachten overnemen en dat is een hard gelag in een tijd dat er krimp is en men moeilijk aan de bak komt. Het is aan het bestuur van de oude scholen om met een goed sociaal plan te komen.
  Wij van Stadspartij Doesburg zijn tevreden en verheugd dat deze IKC,s er komen maar realiseren ons ook dat het voor de ouders, kinderen en leerkrachten een geweldige impact heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑