Bart Grijpma uit Doesburg heeft gisteren de Elfstedentocht geschaatst. De Doesburgers behoorde tot een van de tientallen die de ‘tocht der tochten’ schaatste, ondanks dat de Elfstedentocht niet wordt uitgeschreven vanwege onvoldoende goed ijs.


Donderdagavond even na acht uur passeerde de 39-jarige Grijpma de finish op de Bonke in Leeuwarden. Hij reed de tocht samen met zijn maat Roy Haan uit Gendt. Grijpma deed twaalf uur over de tocht.


Voor Grijpma was het zwaar avontuur. ‘Het was voor mij 200 kilometer aanklampen. Roy is gewoon beter dan ik. Het was pittig voor mij’, aldus Grijpma op de lokale nieuwssite www.alphen.cc.


Daags na de officiële mededeling dat de Elfstedentocht niet gereden wordt, waagden zich enkele tientallen op het ijs om de ruim tweehonderd kilometertocht toch te rijden. Voor zover bekend hebben zich geen noemenswaardige voorvallen voorgedaan onder de rijders. De reden van het niet uitschrijven van de tocht is volgens de organisatie dat het ijs onvoldoende is van dikte en kwaliteit om duizenden schaatsers eroverheen te laten gaan.