Koen de Groote en Tamara Verheij uit Doesburg hebben een literair kookboek gemaakt. De Groote zorgde voor de tekst, Verheij voor de fotografie. Het boek, Literaliciuos genaamd, is een mix van eten en literatuur. Literalicious is een culinaire reis door acht Nederlandse romans, een verhalenbundel en een cultuurschets. Het is een literair kookboek met fotografie, soms geïnspireerd op een scene uit een van de romans, vaak ook op een gevoel dat een verhaal bij de lezer oproept.


Tien chef-koks ontwikkelden in hun restaurantkeukens de recepten voor een literair viergangenmenu. Zij lieten zich veelal aanmoedigen door de gastronomie en eetcultuur in de romans.


Recepten en foodfotografie worden afgewisseld met interviews met de koks en korte essays over de rol van eten in de boeken.


Deelnemende restaurants zijn onder andere ’t Diekhuus in Terwolde, Les Arômes in Zuid-Limburg en ’t Amusement uit Arnhem, het restaurant van Estée Strooker, winnaar van het televisieprogramma MasterChef. De romans die in het boek aan bod komen, zijn onder meer Troost van Ronald Giphart, Gifsla van Jan Wolkers, Het diner van Herman Koch en De avonden van Gerard Reve.


Het boek is geschreven door Koen de Groote. Tamara Verheij verzorgde de fotografie. Uitgever van het boek is Lalito, gevestigd aan het Hanzeplein in Doesburg. Literalicious ligt vanaf september in de winkel. Via Bol.com is het te bestellen voor 34,95 euro.