Op 5 mei viert Nederland massaal dat 70 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog eindigde. In onze regio was de feitelijke bevrijding al eerder een feit. Doesburg is op maandag 16 april 1945 bevrijd. Vijf jaar geleden werd deze dag gevierd met de Keep them Rolling optocht. Voor vier organisaties, 4 en 5 mei comité Doesburg, de Doesburgse Veteranen, ‘Doesburg en Oranje’ en ‘HetHuisDoesburg’, was dit de aanleiding om de krachten te bundelen en op zaterdag 18 april het Doesburgse Bevrijdingsfestival te organiseren.

 

Wil Verlaan namens genoemde organisaties: ‘Begin november vorig jaar ontstonden de eerste contacten. Het bleek dat we los van elkaar bezig waren op een en dezelfde dag een vergelijkbaar ‘feestje’ te organiseren. ‘Doesburg en Oranje’ en het 4-5 mei comité hadden Keep them Rolling alweer vastgelegd voor rond de middag’, aldus Verlaan.

 

Verlaan vervolgt: ‘De veteranen waren voornemens ’s middags hun jaarlijkse bijeenkomst te organiseren en HetHuisDoesburg wilde inhaken op de Nationale Museumweek met een DoMuS gewijd aan de bevrijding van Doesburg. Al direct bleek dat samenwerken niet alleen efficiënt was maar ook voor bezoekers veel meerwaarde betekende’.

 

‘Toen een programma ontstond met een optreden van de Starlight Sisters, met Keep them Rolling, activiteiten op de Markt voor jong en oud en muziek optredens tot in de late avonduren, wandelingen, films en live verhalen van Doesburgse Ooggetuigen, bezoek aan schuilkelders, allerlei tentoonstellingen, lezingen, waren we eruit. Het eerste Doesburgse Bevrijdingsfestival was een feit, zij het op papier’, aldus Verlaan.