De Doesburgsche Balletjes komen weer terug op de markt. Het bijna anderhalve eeuw oude snoepsoort maakt tijdens de Hanzefeesten aanstaande zaterdag een comeback. Een van de gangmakers van de terugkeer van de lokale lekkernij is snoepwinkel LekkerszenZo in de Kerkstraat in Doesburg.


Onlangs was in het programma ‘Een ode aan onze doden’ van TV Gelderland te zien hoe deze snoepjes vroeger werden gemaakt. Daarbij werd ook met verhalen en foto’s van vroeger de geschiedenis van de balletjes verteld.


In 1886 startte suikerbakker Johannes Hendrikus Heintzberger zijn zaak in Doesburg. Hier maakte en verkocht hij snoepgoed onder de verzamelnaam Doesburgsche Balletjes. Deze vonden niet alleen in Doesburg gretig aftrek, maar ook ver daarbuiten. In de jaren 30 van de vorige eeuw zijn de Doesburgsche Balletjes van de markt verdwenen.


Enthousiast geworden door het TV-programma hebben drie partijen het plan opgevat om de Doesburgsche Balletjes weer op de markt te gaan brengen. De initiatiefnemers zijn de achterkleindochter van Johannes Heintzberger, Mieke den Doop – Ruesen en haar man Edward, Hanneke Hoed van snoepwinkel LekkerszenZo en suikerbakker Hendrik Willem Prust-Nieuwenhuis.


De Doesburgsche Balletjes zullen, net als vroeger, in Doesburg geproduceerd worden. Tijdens de Doesburgse Hanzefeesten op zaterdag 9 juni zal burgemeester Luesink het snoepje presenteren voor de snoepwinkel aan de Kerkstraat. Er wordt een demonstratie gegeven hoe dit unieke snoepgoed op ambachtelijke wijze gemaakt wordt en het is dan ook direct bij LekkerszenZo te koop.