Ondanks de regen kijkt de organisatie van de kerstmarkt in Doesburg toch terug op een geslaagde editie. Kraamhouders en ondernemers zijn tevreden, maar het aantal bezoekers is niet bekend. Positief is dat de huidige commissieleden ook volgend jaar waarschijnlijk weer de kar trekken.

Dat en meer blijkt uit een kort interview met Sylvia Willems namens de organisatie.

Hoe kijken jullie terug op de laatste editie afgelopen zaterdag?
Na een zeer natte start zijn we als organisatie toch heel tevreden over editie 2018 van de Kerstmarkt. Het opbouwen vanaf 08.00 uur ’s ochtends ging met zeer onstuimig weer gepaard. Daarom besloten we toen al de Roggestraat en het steegje vanuit de kerk richting de Roggestraat uit de route te laten. De kramen die daar gepland stonden, zijn tussen andere kramen in de binnenstad geplaatst.

Ook kon toen de ene zijdeur van de Grote Kerk richting het steegje dicht blijven. Daardoor was er geen doortocht in de kerk en was het daar een stuk aangenamer. Vanaf elf uur werd het lekker druk, ook werd het toen droog. De verkeersregelaars merkten dat meteen en moesten vanaf dat moment bezoekers doorsturen naar parkeerplekken bij onder meer Rotra.

De organisatie heeft van uur tot uur gekeken hoe het weer zich ontwikkelde. In het begin van de middag is besloten de Kerstmarkt om 17.00 uur te sluiten in plaats van19.00 uur. Dit in verband met de veiligheid van met name de marktkraamhouders. Iedereen heeft vervolgens droog in kunnen pakken. Wij als organisatie hebben meteen alles opgeruimd. We waren maar wat blij dat we veilig en droog binnen zaten, toen rond kwart voor zeven de regen weer begon te vallen.

De reacties van kraamhouders, ondernemers en publiek zijn, op een enkele uitzondering na, zeer positief. Er is goed verkocht en het was gezellig. Zeker in de kerk en op de driesprong waar de hele dag live optredens waren. Ook de toren van de kerk is meerdere keren beklommen, met dank aan de VVV. De Santarun was een mooie aanvulling op een geslaagde Kerstmarkt.

Hoeveel bezoekers zijn er bij benadering geweest?
Dat weten we volgens de stadsmanager later. Er zijn niet direct gegevens beschikbaar omdat de monitoren op zwart staan vanwege Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Hoe nu verder nu de huidige commissie kenbaar heeft gemaakt te stoppen?
De huidige commisie bestond deze editie uit vier mensen die al jaren de Kerstmarkt organiseren, en één nieuw lid. Het is hard werken, zeker de laatste maanden vooraf, en de week en de dag zelf. Maar het geeft ook veel voldoening en plezier. Zoveel plezier dat het er nu op lijkt dat vier van de vijf commissieleden toch door willen gaan. Ook zijn er vanuit de Doesburgse ondernemers enkele mensen opgestaan die hebben gezegd volgend jaar mee te willen helpen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos DoesburgBennie’s Barber Shop en Djoke.nl.