Rob Appelhof is de nieuwe voorzitter van Stichting Centrum Belang Doesburg. Als nieuwkomer in Doesburg is Appelhof voor velen een onbekend gezicht. Hoogste tijd dus voor een kennismaking met de nieuwe voorman.

Wie is Rob Appelhof?
Ik ben 59 jaar oud en sinds 7 januari woonachtig op de Kraakselaan in Doesburg. Daarvoor altijd in het Brabantse Nuenen gewoond. Ik ben werkzaam op de politieacademie en als teamchef verantwoordelijk voor het basispolitieonderwijs op de Cariben. Voordat ik naar Doesburg kwam, kende ik het alleen van de fotograficamarkt. Ben in mijn vrije tijd namelijk amateurfotograaf.

Waarom heb je gesolliciteerd op de vacature van voorzitter?
Toen ik in januari in Doesburg kwam wonen, ben ik de VVV binnengestapt en me aangemeld als torengids. Als torengids kom je in aanraking met toeristen en mag je de schoonheid van de stad laten zien. Toen ik in de krant las dat er gezocht werd naar een onafhankelijke voorzitter, heb ik gesolliciteerd. Ik ben nieuw inDoesburg, ben onafhankelijk en heb geen belangen, en heb aardig wat levens- en werkervaring om deze functie uit te oefenen.

Wat verwacht jij van deze functie?
Dat ik voor ondernemers een bijdrage kan leveren om de stad aantrekkelijker te maken, zodat nog meer mensen Doesburg bezoeken. Dat is ook een van de doelstellingen van de stichting.

Wat kunnen wij verwachten van Rob Appelhof in deze functie?
Je mag me afrekenen op de doelstelling van de stichting. Ik kan goed luisteren en goed kijken, en ga altijd de dialoog aan. Ben net begonnen met deze functie en ik bevind me in de luisterfase. Luisteren naar ondernemers, gemeente en andere organisaties om een goed beeld te vormen hoe we verder gaan. Volgend jaar gaan we de nieuwe lijnen uitzetten. Maar eerst wil ik alle hobbels en regels inzichtelijk hebben.

Wat ben jij voor een type bestuurder?
Ik ben duidelijk. Afspraak is afspraak. Ik vind dat iedereen een evenredig brok van de werkzaamheden moet uitvoeren. Daar kan ik streng in zijn. Mijn deur staat altijd open. Als we naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen, dan komen er oplossingen. Ik ga daarom altijd met mensen in gesprek om vragen te stellen.

De binnenstad gaat op de schop. Wat kun jij hierbij betekenen voor de ondernemers?
We moeten ervoor zorgen dat niet alle ondernemers gelijktijdig last hebben van opengebrokenstraten en direct aan de bel trekken bij de gemeente als dit nodig is. Maar elke ondernemer heeft hierbij zijn eigen verantwoordelijkheid. We krijgen last van de werkzaamheden, maar het biedt ook kansen. Door de inspraakrondes hebben ondernemers hun mening kunnen geven, dus de kansen zijn kenbaar gemaakt.

Wat verwacht jij van de stadsmanager, waar jij leiding aan geeft?
Onze stadsmanager Tamara Verheij vormt onze ogen en oren in de straat. Als ze haar ronde door de binnenstad maakt, haalt ze veel informatie op. Met die informatie kunnen we vooruit en kunnen we de dialoog opstarten. De stichting moet niet proactief gaan werken bij het organiseren van evenementen, maar Tamara kan verbindingen leggen en proberen de evenementenorganisaties te voorzien van de nodige informatie. Een keer in de veertien dagen voeren we een bilateraaloverleg om zaken te bespreken.

Hoe zie jij de rol van de onlangs aangestelde evenementencoördinator van de gemeente?
Hij kijkt naar mogelijkheden, niet naar beperkingen. We moeten hem een kans geven zich te ontwikkelen. De evenementencoördinator kan ondernemers helpen bij het organiseren van evenementen. Het wordt niet strenger, maar het wordt anders. Hierover gaan we met hem in gesprek. Ik denk dat de gemeente een goede zet heeft gedaan om een evenementen coördinator aan te stellen. Het is nu aan ons om samen met hem te kijken naar de mogelijkheden. Ook hiervoor geldt: een dialoog brengt je verder.

Wat vind je van het huidige horeca-aanbod?
Ik denk dat er ruimte is voor meer horeca en dan met name meer terrassen. In Brabant zie je veel meer terrassen, dus waarom niet in ons mooie Doesburg hierop inzetten? Er kan bijvoorbeeld hiermee rekening worden gehouden bij de herinrichting van de binnenstad. Terrassen zorgen voor nog meer gezelligheid.

Meer bezoekers betekent ook meer druk op de parkeervoorzieningen.
Dat klopt. Als het druk is, is het vrij moeilijk om je auto kwijt te raken. Er zijn meer parkeergelegenheden nodig. De binnenstad afsluiten voor auto’s tijdens evenementen vind ik goed, maar dan moet je de auto wel kwijt kunnen aan de rand.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos DoesburgBennie’s Barber Shop en Djoke.nl.