Films over beeldhoudster Camille Claudel in Het Arsenaal

Filmhuis Doesburg draait deze maand twee film waarin beeldhoudster Camille Claudel een rol speelt. Op vrijdag 16 januari wordt de film Camille Claudel uit 1989 getoond in Het Arsenaal in Doesburg. Op vrijdag 23 januari draait Camille met Juliette Binoche. Aanvang van beide films is 20.00 uur.

 

Tijdens de feestdagen ontbrak de tijd om met cultuurminnend Doesburg even stil te staan bij het feit dat op 8 december 1864 Camille Claudel geboren werd. Het is heel goed mogelijk dat sommigen van u de tentoonstelling in Roubaix (Frankrijk) bezochten in het museum “La Piscine”.

 

Onder de titel ‘Camille Claudel, au miroir d’un art nouveau’ (Camille Claudel als spiegelbeeld van een nieuwe kunst) wordt de beeldhouwster er in een historisch perspectief geplaatst. Ze heeft als één van de eerste vrouwelijke beeldhouwers een belangrijke rol gespeeld bij de opkomst van de Art Nouveau tussen de 19e en de 20e eeuw. (De tentoonstelling duurt nog tot en met 8 februari)

 

Het Singermuseum in Laren besteedde eind 2012 aandacht aan Rodin. In hetzelfde museum hield kunsthistorica Karin Haanappel precies op 8 december, vorig jaar, een lezing en signeerde ze haar pas uitgekomen boeken Camille Claudel statuaire. Ruim twintig jaar heeft zij zich verdiept in het leven en oeuvre van de getalenteerde beeldhouwster.

 

Voor Camille viel het niet mee om zich als kunstenares staande te houden in een mannenwereld. De twee mannen die een stempel op haar leven drukten waren haar broer, de dichter Paul Claudel en de beeldhouwer Auguste Rodin. Ze werd zijn maîtresse en muze. Beiden inspireerden elkaar tot het maken van prachtige beelden. Het viel haar echter zwaar om in zijn schaduw te leven en ze brak met hem in 1893 om haar eigen artistieke weg te gaan volgen, met topstukken als La petite Châtelaine, L’Abandon en La Valse.

 

Het leek Filmhuis Doesburg een mooie gelegenheid om de twee films die over haar leven verschenen zijn te vertonen. Zo is op vrijdag 16 januari de film Camille Claudel te zien. De film werd destijds onderscheiden met 5 césars (beste film, beste actrice (Isabelle Adjani), beste decor, beste kostuums, beste opname) De film is uit 1989 en we zien een nog jonge Gérard Dépardieu als Auguste Rodin..

 

Een week later op 23 januari is een recente film te zien met Juliette Binoche als Camille Claudel. Deze film verhaalt het vervolg van haar leven nadat haar familie haar in een psychiatrische inrichting had laten opnemen vanwege paranoia en andere waanideeën. Hier vult ze de dagen met haar eenzame, eindeloze wachten: op begrip, op erkenning van haar kunst en op een bezoek van haar geliefde broer, de schrijver Paul Claudel.

 

Fotograaf Bernd Haanappel uit Doorwerth is bereid gevonden om een aantal canvasdoeken over het werk en leven van Camille Claudel te exposeren in het Grand Café van het Arsenaal. Deze doeken zijn niet alleen te bewonderen, maar kunnen ook op bijna elk gewenst formaat nabesteld worden.

2 reacties

  1. Marci Eijsermans

    Kunnen jullie mij vertellen hoeveel doeken van Bernd Haanappel te bezichtigen zijn? En ook tot wanneer?

    met vriendelijke groet, Marci Eijsermans

  2. Birgit

    Ik ben ook benieuwd tot wanneer de doeken van Bernd Haanappel in het Arsenaal hangen?! Ik heb ze in België gezien en ze zijn werkelijk schitterend. Nu wil ik graag met vrienden langs komen, maar uiteraard niet voor niets 1,5 uur in de auto naar Doesburg rijden. Kunnen jullie vermelden tot wanneer de foto expositie is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑