Bijna honderd gasten waren maandagavond aanwezig bij de HanzeBenefietavond, een gezellige avond met een uitgebreid diner om geld in te zamelen voor de organisatie van de jaarlijkse Hanzefeesten. De avond werd gehouden in de sfeervolle en speciaal daarvoor ingerichte Gasthuiskerk in Doesburg.


Net zoals de Hanzefeesten na 3 keer al een vast moment in het jaar is geworden, is de benefietavond in de aanloop daar naartoe ook al een aardige traditie. De benefiet, georganiseerd om gelden in te zamelen ten behoeve van de Hanzefeesten, dit jaar op 9 juni, mag zich ieder jaar verheugen op een groeiende belangstelling.


Na drie maal plaats te hebben gevonden in eetgelegenheid De Bonte Hond was het aantal belangstellenden zo groot, dat hier onvoldoende ruimte was. Gelukkig was de Gasthuiskerk zo gastvrij om het diner te huisvesten.


Maandagmorgen om 10.00 uur werd de sleutel van de kerk plechtig aan het Hanzebestuur overhandigd, waarna onmiddellijk de verwarming opgestookt werd. Aansluitend is de kerk ingericht voor het diner met natuurlijk veel middeleeuwse attributen zoals schilden, hellebaarden en zwaarden. Voor de verlichting zijn circa 120 kaarsen ingezet.


Om 19.00 uur melden zich de eerste van in totaal net geen honderd deelnemers zich aan de poort. Na een eenvoudig aperitief ging de groep aan tafel en wist Jan Ravestijn het gezelschap te trakteren op verrassende dichten en poëzie.


Vervolgens genoten de gasten van de keukenkunsten van Henry van Rooy van De Bonte Hond. De aanwezigen werden tussendoor verrast door een optreden van het Doesburgs Cabaret, dat twee liederen uit de oudejaarsvoorstelling ten gehore bracht. Het refrein van “De Troubadour” werd door de zaal luidkeels meegezongen tijdens het optreden van Hilde Marije Polling (zang) en Zwaan Stam (piano).


Na het uitgebreide 5 gangen menu gaf voorzitter Lourens Thomas een historisch getinte toesprak, waarna Burgemeester Kees Luesink ter afsluiting spontaan nog een dankwoord uitsprak.


Afgezien van 1 kaars die niet brandend uit de kroonluchter naar beneden viel, kan teruggekeken worden op een mooie avond. Tegen middernacht verlieten de bezoekers de kerk.


Zie ook:
HanzeBenefietavond op 6 februari in Gasthuiskerk