In de Grote of Martinikerk klinkt op zondag 19 mei muziek die in deze kerk dagelijks geklonken heeft in de tijd vóór de Reformatie, die in Doesburg in 1586 voet aan de grond kreeg. Muziek uit de katholieke lithurgie in de protestantse Martinikerk.

Op het programma staat onder andere gregoriaanse muziek uit de middeleeuwen en renaissance. Van oudsher werd de lithurgische dag in de katholieke kerk bepaald door het getijdengebed, gezongen door monniken, monialen en andere geestelijken met hoge wijding.

De term gregoriaans verwijst naar paus Gregorius de Grote. Hij was paus vanaf 590 tot aan zijn dood in 604. Hij bevorderde het verzamelen en ordenen van de toen reeds eeuwenoude bestaande kerkelijke liturgische muziek. Hij bracht eenheid in de kerk en daarmee versterkte hij ook de macht van de kerk.

Het concert is een zogenaamd alternatim-concert. Alternatim, ofwel wisselzang. Zo werden vroeger in de synagoge al de psalmen gezongen. Alternatim kan op verschillende manieren vorm worden gegeven.

Uitvoerenden zijn De Schola Cantorum Arnhem, USKK | Cappella Traiectina met Marcus Bergink – orgel, onder leiding van Jan Bogaarts.

Schola Cantorum Arnhem is opgericht in de zomer van 1966 en verzorgt de gregoriaanse zang tijdens de liturgie.

Tijdens zijn periode als wetenschappelijk medewerker en docent muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht, richtte Jan Boogaarts het Utrechts Studenten Kamerkoor op: een selecte groep jonge zangers, afkomstig van diverse studierichtingen.

Als de leden van het USKK begin jaren ’80 zijn uitgezwermd over Nederland en daarbuiten, treffen zij elkaar nog geregeld om onder leiding van Jan Boogaarts de mooiste polyfone noten nieuw leven in te blazen. Cappella Traiectina bleef bestaan tot midden jaren ’90. Sinds enkele jaren is de cirkel rond. Leden van beide koren komen jaarlijks enkele keren samen om in deze gecombineerde bezetting en met Jan Boogaarts hun geliefde polyfonie te zingen, voortbouwend op een traditie van meer dan vijftig jaar.

Het optreden begint om 15.00 uur en een toegangskaart kost 17,50 euro. Jongeren jonger dan 18 jaar mogen gratis naar binnen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.