GroenLinks wil junior banen in strijd tegen werkloosheid

GroenLinks Doesburg presenteert 12 ‘bouwstenen’ voor de aanpak van werkloosheid in Doesburg. Een van de onderdelen van het plan is om junior banen te creëren voor mensen in de bijstand en de ww. Deze junior banen moeten er komen om mensen die tussen nu en twee jaar met pensioen gaan, te vervangen.

 

Veel jongvolwassenen verlaten Doesburg omdat er voor hen geen werk is, stelt GroenLinks. Het resultaat is een toenemende vergrijzing en een afnemende bevolking. Hierdoor verdwijnen ook steeds meer voorzieningen en neemt ook het winkelbestand af. ‘We zitten dus in een neerwaartse spiraal’, aldus GroenLinks Doesburg.

 

Fractievoorzitter Kees van Immerzeel: ‘GroenLinks denkt dat we hier met vereende krachten uit kunnen komen. De gemeente moet hierin het voortouw nemen. Wij zetten alvast een aantal mogelijkheden op een rij.
 Wat kan de gemeente doen om meer jongeren aan een baan te helpen?
De gemeente is in Doesburg één van de grootste werkgevers. In de nabije toekomst krijgt ze er veel taken bij. Dat vraagt ook meer handen, dus het ligt voor de hand dat de werkgelegenheid hierdoor toeneemt’.

 

GroenLinks ziet de volgende mogelijkheden om ook als gemeente bij te dragen aan de aanpak van de (jeugd)werkloosheid:

 1. Junior banen maken voor mensen in de bijstand en de ww, naast seniorbanen van mensen die binnen nu en 2 jaar met pensioen gaan. De junior kan dan goed worden ingewerkt en er uiteindelijk een vaste baan aan overhouden door de senior te vervangen;
 2. Openbare werken, -bijvoorbeeld de aanleg van het Looierspark-, zoveel mogelijk gebruiken als werkgelegenheidsproject. De bouw van de brug en de vogelhut in het Looierspark kunnen bijvoorbeeld worden benut als werkervaringsplaats voor jongeren;
 3. In samenwerking met Woonservice IJsselland en lokale aannemers, een grootschalig werkgelegenheidsproject maken voor het renoveren en isoleren van bestaande woningen;
 4. De werkgelegenheid in de binnenstad bevorderen in samenspraak met de ondernemers. Daarvoor is het nodig dat de binnenstad een kwaliteitsimpuls krijgt zoals die door GroenLinks is voorgesteld;
 5. Meer werk- en leerervaringsplaatsen opnemen in het bestek bij het aanbesteden van werk door de gemeente;
 6. Meer werk- en leerervaringsplaatsen bij de gemeentelijke organisatie zelf instellen;
 7. Zowel grote als kleine bedrijven en ondernemers benaderen om werk- en leerervaringsplaatsen op te zetten;
 8. Vacatures opstellen voor de organisatie en uitvoering van de evenementen in het kader van Doesburg 777;
 9. Zelf meer expertise in huis halen om mensen te begeleiden naar werk;
 10. Aan startende ondernemers goedkope bedrijfsruimten beschikbaar stellen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in de niet meer gebruikte bedrijfsruimten van Dremefa aan de Koppelweg. De gemeente zou het gebouw met dit doel kunnen opkopen;
 11. Als gemeente zelf een bedrijvenloket opzetten om zodoende nieuwe ondernemers wegwijs te maken in de procedures die men moet doorlopen om een bedrijf te starten;
 12. De huidige reïntegratietrajecten van werkzoekenden verbeteren.

 

‘Al zou maar een klein deel van deze plannen de komende vier jaar worden opgepakt, dan zou dit al flink kunnen helpen om Doesburgse jongeren en jongvolwassenen aan de slag te krijgen’, aldus Van Immerzeel.

 

GroenLinks laat verder weten dat het op zaterdag 8 februari weer een keukentafelgesprek houdt in de GroenLinks huiskamer in de Ooipoortstraat 41. Dit maal staat het thema Zorg en Welzijn centraal. De pop-up huiskamer is vanaf 10.00 geopend en sluit om 16.00 uur de deuren.

 

9 reacties

 1. Willy van Dooren

  ik heb een mooie optie, houd Doesburg schoon.
  men kan dan met een prikker of hand klem de rommel opruimen en met een schep honden poep enz …opruimen.
  dit bevorderd de sociale contacten van deze mensen, men leert weer onder de mensen te komen, het vroeg opstaan, routine in de week enz….dat is goed voor de integratie naar werk, en laten we niet vergeten dat dit ook Doesburg weer mooi en schoon maakt wat misschien nog meer toeristen trekt.
  dit is een eervolle taak en dat kan de gemeente als eervolle taak aan de mensen mee geven, zonder daar een bedrag voor te geven natuurlijk want men krijgt al geld (uitkering)dus meerdere vliegen in één klap……

 2. Frans van der Krul

  Willy,
  Vindt je reactie beneden peil, bij echt werk hoort echt loon, zo wordt het loongebouw uitgehold! Zie verder mijn blog over inkomen.

 3. Mevr. H.F. Steenbergen

  Dit idee om jongeren een stage plaats of leertraject in de bouw aan te bieden, heb ik laatst in een vergadering van de Buurtacademie en bij de bijeenkomst van vrijwilligers ter informatie van de Bibliotheek aangegeven. Maar het moet wel zo zijn dat men er op vooruit gaat. Dus ook belonen door middel van meer loon en ontwikkelingsmogelijkheden.
  Maar het zijn niet alleen de jongeren die een baan zoeken. Er zijn genoeg vrijwilligers die zich inzetten voor de maatschappij die graag een baan willen op kantoor van de BA of de Gemeente of in andere sectoren.
  Om aan te geven dat het niet alles om jongeren draait.
  De opmerking van Willy van Doorn vind ik beneden peil. Werkelozen hebben ook een trots. Zou zeggen Willy pak een prik stok en geef het goede voorbeeld en vraag de mensen vriendelijk om je heen of men de rommel wil opruimen.
  Ook werkelozen verdienen om met respect behandeld te worden en uit deze opmerking komt dat niet naar voren.
  Iedere Doesburger (individu) dient met respect te worden behandeld. We zijn er om voor en met elkaar om Doesburg leefbaar te houden.

 4. Willy van Dooren

  @frans en @Mevr. H.F. Steenbergen.
  ik kan mij indenken dat u dit beneden peil vind maar het gaat om mensen die een uitkering krijgen en met nadruk op krijgen, omdat men dan een tussen pauze heeft en geld om verder te zoeken en zo snel mogelijk weer werk te hebben, daarvoor is het ooit ingevoerd.. dus krijgt men geld en daar hoeft men niet nog een bedrag overheen te krijgen alleen maar omdat men eigenlijk werkt.
  voor werk krijg ik ook geld en daar krijg ik van de gemeente niet nog een bedrag over , alleen maar omdat ik werk.. dit is de omgekeerde wereld.
  mensen die niet werken momenteel, om welke reden dan ook, kunnen best wel wat terug doen voor wat de samenleving(en zij zelf, ooit door wel gewerkt te hebben) betaald, en daar hoeft geen extra bedrag boven op, want dat is dubbel, en net wat ik schreef( wat ik positief bedoel) als je dit doet in Doesburg kom je weer in de routine voor de stap naar werk, en er is niets mis mee om dit te doen het is zelf eervol, je doet namelijk iets voor jezelf en voor Doesburg en daar mag je trots op wezen net als de inwoners….dus het idee van u om werkeloze mensen maar zielig te vinden, want dat lees ik eigenlijk, is volgens mij denigrerend en beledigend voor mensen die in de uitkering zitten want dan ga je ze behandelen als aan het handje nemend en je hoeft niets…
  Dus volgens mij is het weer een reactie van u hoe kunnen we deze mensen aan het werk helpen zonder ze wat te laten doen….jammer van die vertroeteling en vooral niet het laten mee draaien in de maatschappij..
  En opmerkingen als pak zelf dit en dat, zijn opmerkingen van mensen die geen woorden meer kunnen vinden om een echte reactie te geven maar gaan reageren om te reageren, jammer want het gaat erom om deze groep wat te laten doen en er moet ergens een begin zijn, voordat er weer jaren over gepraat gaat worden..

 5. Frans van der Krul

  Willy,
  Volgens de wet moeten werkzaamheden tijdelijk en aanvullend zijn, en bovendien gericht op scholing en het vinden van een betaalde baan. Maar hiervan is in dit geval geen sprake.Werk nu als vrijwilliger, wat hiervoor een betaalde baan was, is dus ook verdringing.

 6. Willy van Dooren

  @frans ik vind het heel mooi van jou en andere mensen die vrijwilligers werk doen en jammer dat het geen betaalde baan bleef en hoop dat het eens betaald wordt, maar dat bedoel ik niet.
  het gaat mij er om dat als mensen alleen maar thuis blijven het misschien beter is dat er in ieder geval iets gedaan wordt waardoor ze bezig blijven en daarom geef ik een optie, en misschien klinkt het heel erg wat ik zeg, maar zolang je mensen nog geen werk kunt aan bieden waarom zorg je er dan niet voor dat men wat gaat doen ook al is het beneden niveau enz… en hoezo geen scholing je kunt gerust scholing doen dat maakt niet uit, er zijn meer mensen die overdags werk doen en savonds scholing.
  en je kunt nu eenmaal niet altijd werk vinden waar je voor leert of geleerd hebt, dus wat is er nu mis met je eigen stad dan schoon te houden en met andere mensen (sociale leven) om te gaan…
  en ik weet dat de wet het een en ander geregeld heeft maar volgens mij is er altijd wel een manier om dit soort dingen te laten doen, en daar is niets verkeerds, mis of respectloos aan, in tegendeel zelfs, men zei vroeger wel eens.. het maakt niet uit wat je doet als je maar wat doet…
  maar goed het zal wel altijd een langlopend probleem blijven.

 7. Frans van der Krul

  Willy,
  Zou me graag op 60e omscholen, maar niemand die het wil betalen,en met een bijstandsuitkering dit te financieren is onmogelijk, de bijstand is dus nu een gevangenis geworden, je kan er niet uit en gaat ook niet terug via start.
  Frans

 8. Marjolijn Kosterman

  geachte heer van Doorn,

  het is te hopen voor u dat u uw werk kan houden tot aan uw pensioen en nooit in de situatie komt waarin zoveel mensen nu zitten. Die mensen kiezen vaak niet voor geen werk maar het is hen overkomen. De mensen die dan noodgedwongen toch een uitkering krijgen, gaan vaak al op pad om vrijwilligers werk te doen en doen dit vaak zo stil dat het de werkende mensen met een betalende baan niet opvalt.
  En het is een dooddoener om die mensen de plantsoenen schoon te laten houden omdat honden eigenaars dat niet doen. Dat geldt ook voor de mensen die rotzooi op straat gooien, die zou u moeten aanvallen en niet de werkelozen hiervoor willen inzetten.
  Ik werk als vrijwilliger bij de voedselbank en hoor wekelijks de ellende van veel mensen, die door het afvalputje dreigen te verdwijnen.

 9. Johan Kousbroek

  Groen links, ach ja, gelukkig moeten we stemmen met een rood potlood….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑