GroenLinks wil tramspoorlijn in Doesburgse binnenstad

GroenLinks Doesburg denkt aan het aanbrengen van een tramspoorlijn in Doesburg. Deze spoorlijn dient als toeristische attractie en moet verwijzen naar de tram die ruim een halve eeuw geleden door de Doesburgse straten reed. Met behulp van zogenaamde straatnagels is het volgens de politieke partij mogelijk om de exacte loop van het spoortje door de binnenstad opnieuw aan te geven.

 

‘Hoewel GroenLinks sterk voor verbetering en uitbreiding van het openbaar vervoer is, zien ook wij wel in dat je de geschiedenis nu eenmaal niet meer terug kunt draaien en dat dit spoorlijntje dus voorgoed verleden tijd is.

 

Toch kunnen we, als toeristische attractie, wel enkele aspecten van dit trammetje opnieuw naar voren halen. We moeten immers voortdurend bezig zijn om Doesburg aantrekkelijker te maken voor het toerisme en juist dit soort lijntjes staan de laatste tijd weer sterk in de belangstelling’, aldus Kees van Immerzeel van GroenLinks Doesburg.

 

GroenLinks denkt aan aanbrengen van straatnagels (een soort reuze punaise die je in de voeg tussen de straatklinkers bevestigt) waarmee de exacte loop van het spoortje door de binnenstad kan worden aangegeven.

 

Verder denkt GroenLinks aan het op diverse plaatsen langs de route aanbrengen van straatfoto’s van het trammetje. Van Immerzeel: ‘Dergelijke historische straatfoto’s maken bijvoorbeeld nu al de binnensteden van Enkhuizen en Hindeloopen voor het publiek extra aantrekkelijk’.

 

Ook moet er een informatiepaneel over de werking van de schipbrug komen en kan volgens GroenLinks het tracé van de lijn dienen als route voor een historische wandeling door het centrum van Doesburg.

 

‘Het zal duidelijk zijn dat een dergelijke toeristisch attractie zal meewerken om weer meer mensen naar Doesburg te trekken en op die manier de economie van onze stad  te versterken’, aldus Van Immerzeel.

 

 

13 reacties

 1. Ansje Gerrits

  Een toeristen tram door de binnenstad? Wat is de toegevoegde waarde hiervan? Er is al een oud treintje wat soms rijdt en dit kost alleen maar heel veel geld.
  Als het nu een echte trein was die naar Dieren e.o. reed snapte ik het wel. Want Doesburg is echt heel slecht bereikbaar van buitenaf, we wonen hier echt afgezonderd van de rest van Nederland met enkel een paar buslijnen.

 2. Han Jansen

  Goed lezen, Ansje … er is sprake van het om de een of andere wijze zichtbaar maken van het oude tracé. Een goed initiatief, dunkt me.

 3. robert duis

  @Ansje Gerrits.

  U raakt de kern van de zaak.
  Met attracties van 100 jaar geleden toeristen trekken.
  Eerst moeten de auto’ s uit de binnenstad, dan moet er een speelgoedtrein voor volwassenen de binnenstad in.
  Kan dit soort berichten – eerlijk gezegd – niet serieus nemen.

 4. Corrien Olijdam

  In combinatie met een stadswandeling lijkt mij dit een leuk idee. Doesburg moet het nu eenmaal van de toeristen hebben!
  Wat een geweldig leuk filmpje over de toeristische tramlijn Doetinchem-Doesburg. Stel dat dit weer zou kunnen?….en dan terug met de knapzakboot,die nu ook vaart in de zomer! Heeft Doetinchem er ook profijt van……..

 5. Frans van der Krul

  In #Hoorn (West-Friesland) rijdt er een echte stoomtram. Niet een nagemaakt lijntje! – http://www.museumstoomtram.nl/nl

 6. robert duis

  @Tramspoorlijn Binnenstad Doesburg.

  Een tramspoorlijn tussen Doesburg en Doetinchem: Heel leuk!
  Een echte stoomtram tussen Hoorn en Medemblik: Heel leuk!
  Een echte trein tussen Doesburg en Dieren v.v : NOG LEUKER!
  Een tramspoorlijn in de binnenstad van Doesburg: ONZIN!

 7. Bert Stulp

  Het belangrijkste dat de Doesburgse binnenstad voor de bezoeker te bieden heeft is historie. En dan niet de droge geschiedenis die je uit een boekje kunt halen maar echt geschiedenis die je kunt beleven.
  De meeste bezoekers (en trouwens ook bewoners) hebben Doesburg juist daarvoor uitgekozen.
  Wil je de kwaliteit van de Doesburgse binnenstad versterken dan zul je dus juist aan dát aspect aandacht moeten geven: De historie van Doesburg meer zichtbaar en meer beleefbaar maken.
  Uit die visie op de binnenstad (die uiteraard niet iedereen deelt) moet dit plan van GroenLinks dan ook gezien worden.
  Juist de combinatie van het terughalen van het tracé van de tram met de straatfoto’s van die tram en begeleidende tekst maakt dat ook dit stukje van de Doesburgs geschiedenis voor de liefhebber weer kan gaan leven.

 8. Wim Robbertsen

  Je kunt niet zeggen dat ze geen ideeën hebben bij GL 🙂
  Zo’n achtbaan met boot (a la Efteling) zou ook leuk zijn in de Turfhaven. Maar misschien is het gewoon teveel van het goede. Eerst maar eens meer gevulde winkels.

 9. Wil van Dooren

  begin eerst maar eens met de binnen stad te regelen met auto vrij, schoonhouden stoep met betrekking op honden poep en reclame borden, stenen recht leggen van de straten enz…
  en dan kun je met een treintje of spoorlijn beginnen te spelen, maar voordat je geld uitgeeft, besteed het dan eerst aan dit soort dingen en niet weer beginnen met wat nieuws, ook al steun ik alle nieuwe ideeën ….

 10. Bert Stulp

  Met het recht leggen van stenen en het opruimen van hondenpoep trek je echt geen extra bezoekers en kun je de bestrijding van de leegstand in het centrum dan ook wel vergeten.
  En Wim Robbertsen maakt er helemaal een karikatuur van. Om het terugbrengen van het tracé van de oude trambaan te vergelijken met een achtbaan uit de Efteling is ronduit dom!

 11. Wil van Dooren

  nee, je laat het lekker verloederen,
  en dan praten over leegstand, alles heeft er mee te maken ook het onderhoud van een stad..
  en ik denk dat al die bezoekers niet echt de foto’s kennen van Doesburg weleer, dus geschiedenis is leuk maar de toekomst is wat voor ons ligt, als je altijd maar terug kijkt en niet vooruit dan blijf je stil staan en stilstand heeft Doesburg nu even een hele tijd al….
  Een idee zoals dit door de GL is leuk en mooi misschien maar, begin bij het begin en gooi niet die zuur gekregen/verdiende euro’s over de balk, zoals wat Doesburg al gedaan heeft in het verleden met kubussen op een rotonde, of verhogingen in de weg wat binnen een jaar alweer weg was gehaald vanwege de hoogte, of gevaarlijke oversteekplaatsen en niet te vergeten het enorme bedrag om Doesburg 777 te vieren.. enz..

  P.S. Wim maakt er geen karikatuur van dat doen mensen met dit soort ideeën misschien wel.

 12. Richard Kok

  En als het wel om een echte tram gaat, dan maken we er toch gewoon iets heel speciaals van in Doesburg: http://youtu.be/Px8R7n3WH1I en http://youtu.be/Gk7ZlqaKHLo
  Een Doesburgse pop-up culi-tram op zomerse zondagen.
  😉

 13. erik van der veen

  GL heeft het geld al weer over de balk gegooid voor ze het hebben.
  zorg eerst maar eens dat de huurprijzen in de binnenstad niet door één eigenaar gedicteerd worden.
  En zorg eens voor een paar LEUKE winkels..

  En als je een rondweg vernieuwd… dan is het niet handig om ook tegelijk alle andere toegangswegen af te sluiten.
  Dat is uiterst dom

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑