Groot evenement over elektrische auto’s in Doesburg

Op initiatief van GroenLinks Doesburg vindt onder het motto ‘De groene economie werkt’ op zaterdag 8 september op de parkeerplaats ‘Turfhaven’ (het voormalige Betoncentrale terrein) van 10 tot 16 uur een evenement plaats waarbij bezoekers niet alleen kennis kunnen maken met de nieuwste elektrische automodellen, maar ook met de NUNA6, de elektrische race auto van het TU Delft NUON Solar Challenge team. Het gaat om het grootste evenement op dit gebied van Oost NederlandBelangstellenden kunnen op 8 september niet alleen proefzitten, maar in de meeste modellen ook zelf proefrijden. De volgende merken zijn hier onder andere bij aanwezig: Citroen, Nissan, Opel, Peugeot, Renault en Tesla.


Deze dag wordt georganiseerd om mensen bekend te maken met alle voordelen van elektrische auto’s. ‘Ook geeft het u een kijkje in de keuken ‘achter de schermen’ wat er aan infrastructuur bij komt kijken, en de werkgelegenheid die dat, juist ook in deze regio, oplevert: Groen werkt!’, aldus Aernoudt Bottemanne namens de organisatie.


Een veel gehoord argument tegen elektrische auto’s, is het beperkte bereik. Deze actieradius is bij de nieuwste generatie elektrische auto’s groter geworden, en met het verder ontwikkelen van batterij technologie wordt deze nog groter. Bottemanne: ‘Daardoor zijn deze generatie auto’s nu echt geschikt voor de meeste mensen, ook voor het dagelijkse woon-werkverkeer: u kunt tot wel 500 kilometer per dag afleggen. Er zijn maar weinig mensen die dat dagelijks doen’.


Financieel is het ook niet verkeerd, merkt Bottemanne op. ‘Er zit op een elektrische auto geen BPM, en er hoeft geen wegenbelasting te worden betaald. Dat scheelt u substantieel geld. De stroomkosten zijn in vergelijking met de uitgaven aan benzine of diesel ook nog eens fors lager. Tel daar ook nog de lagere onderhoudskosten bij op en u begrijpt dat dit ijzersterke argumenten zijn om de aanschaf van een elektrische auto in overweging te nemen: dit alles kan u (vele) duizenden euro’s per jaar schelen’.


Bottemanne: ‘Niet alleen voor uzelf maar ook voor uw omgeving heeft een elektrische auto veel voordelen. Een elektrische auto is extreem stil. Uit onderzoek is gebleken dat een elektrische auto zo stil is dat, als alle Nederlanders elektrisch zouden rijden, er geen geluidsschermen meer nodig zouden zijn. Het uitrustingsniveau van de huidige elektrische personen auto’s is hoog: u wordt van alle gemakken voorzien. Sommige modellen, zoals bijvoorbeeld de Renault Twizy, zijn opvallend makkelijk te parkeren. Handig, vooral in de stad. ‘Last but not least’: het milieuvoordeel: een elektrische auto op groene stroom levert een enorme bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot’.

4 reacties

 1. Aernoudt Bottemanne

  Het doet de mij plezier te kunnen melden dat naast alle elektrische auto’s die komen, het aanbod nog uitgebreider is uitgebreid: er komen nu ook elektrische fietsen, elektrische steps, elektrische scooters en ook nog de eerste elektrische motorfiets in Nederland!

  De dag wordt daarmee eigenlijk een ‘elektrische mobiliteitsdag’.

  Hotel Doesburg is aanwezig om bij al dit moois de inwendige mens te versterken, met hapjes, drankjes en hun fraaie ijscokar.

  Graag tot Zaterdag!

 2. Frans van der Krul

  Ik kom zeker even kijken, is er ook info over de milieu gevolgen van elektrisch rijden?
  Groene energie, kernenergie, steenkool ,(accu’s van lood)enz..

 3. Aernoudt Bottemanne

  Leuk dat je ook komt Frans! Er is niet uitgebreid/specifiek in voorzien om milieu informatie te geven, dit is echt een proefzit en proefrijdag voor wat betreft de auto’s, fietsen, steps, scooters en motorscooter gecombineerd met een kennismaking met wat er ‘achter de stekker’ allemaal gebeurd, en innovatieve oplossingen als de Energyport.

  Als er meer interesse voor de achtergrond informnatie is, kan ik voorzien in een presentatie hierover (een zaaltje is dan wel handiger dan buiten), of we kunnen dat in kleinere kring organiseren (bijvoorbeeld bij mij thuis), met naast informatie over de accu’s (accu techniek gaat erg hard qua ontwikkeling de laatste jaren, en zal zeker nog heel hard blijven gaan qua ontwikkeling de komende jaren) o.a. informatie over de inkoop van fossiele branstoffen (op landen schaal/niveau), recycling van accu’s etc.

  Dit kan ook uitgebreid worden met informatie over ‘urban mining’: om de totaal kringloop van grondstoffen voor de productie van elektrische voertuigen (en andere producten) in beeld te brengen (en het belang daarvan). Ook die ontwikkelingen gaan hard. Ter informatie bijvoorbeeld: http://www.thinkecodesign.nl/urban-mining/

 4. Aernoudt Bottemanne

  De start van de elektrische mobiliteitsdag dag is om 10:00, en zal worden opgeluisterd door een inspirerende toespraak van Kees Diepeveen, 2e kamer kandidaat van GroenLinks!

  http://2012.groenlinks.nl/mensen/kees-diepeveen

  Graag tot zaterdag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑