De voormalig burgemeester van Doesburg, Hermen Overweg, heeft de uitvaartdienst geleid van Henk Aalderink, de overleden burgemeester van buurtgemeente Bronckhorst. Overweg was goed bevriend met Aalderink en kwam tot kort voor zijn dood over de vloer in zijn woning in Steenderen.

 

In zijn toespraak roemde Overweg Aalderink. ‘Henk was een gevoelsmens, maar hij toonde  zijn gevoelens zelden. Ik heb hem één keer echt emotioneel gezien: dat was toen iemand hem verweet dat hij “rechtse bal was, zonder gevoel voor de sociaal zwakkeren”. Dat verwijt raakte hem in zijn hart, omdat het zo volstrékt onterecht was’, aldus Overweg.

 

Overweg: ‘Henk was een rasoptimist en eigenlijk bleef hij dat. Zelfs toen alle perspectief uit zijn leven was verdwenen. Hij behield zijn humor en zijn relativeringsvermogen tot het eind. In ons gesprek van drie weken geleden, waarin hij mij vroeg zijn uitvaart te leiden, spraken we over de invulling van deze dag, die onvermijdelijk dichterbij kwam. We stonden even stil bij de volgorde in de rouwstoet. En toen zei hij, mij olijk aankijkend: “Ik mag in de voorste auto!”. Knap, dat iemand onder die omstandigheden zoiets kan zeggen’.

 

Henk Aalderink was twee jaar lang wethouder in Doesburg. De laatste jaren was het burgemeester in de gemeente Bronkhorst. Daarnaast vervulde hij tal van bestuurlijke functies. Henk Aalderink werd 65 jaar.