Hugo Fokken verruilde jaren geleden Doesburg in voor Bali. De zoon van de bekende Doesburgse fotograaf Roel Fokken startte in 2011 met de bouw van een resort. Hoogste tijd om hem te vragen hoe het bevalt in Indonesië en of hij Doesburg nog wel eens mist. Een interview.

Je bent eigenaar van Hotel Klumpu Bali Resort. Omschrijf het resort eens?
Klumpu Bali Resort is een kleinschalig resort in de kustplaats Sanur in Bali. In 2011 ben ik begonnen met bouwen en in 2013 zijn we open gegaan. Klumpu betekent rijstschuur en de villa’s zijn dan ook gebaseerd op het model daarvan. We hebben in totaal 8 villa’s die rondom een groot zwembad gebouwd zijn. Omdat we kleinschalig zijn, kunnen we onze gasten meer persoonlijke service geven en meer flexibel zijn.

Hoe ben je zo terechtgekomen op Bali?
Vrienden van mij, Robert en Marjon, hebben mijn vader en mij in 2008 uitgenodigd om bij hun vakantie te vieren in hun Balinese suite. Toen is het idee geboren om ‘iets’ in Bali te starten, na herhaaldelijk de jaren erna na Bali toe te gaan, is uiteindelijk het idee van Klumpu Bali Resort geboren en woon ik er sinds 2011 voorgoed.

Komen er regelmatig Doesburgers over de vloer?
Zeker. Doesburgers maar ook mensen van rondom Doesburg, kennissen, vrienden en familie. En vaak ook onverwachts als je met gasten aan het praten bent dan kennen ze via via Doesburg weer wel. Wat dat betreft staat Doesburg wel op de kaart bij de meeste gasten die ik uit Nederland spreek.

Hoe is het om te ondernemen op Bali?
Ondernemen op Bali is prachtig. De vrijheid die je hier krijgt als ondernemer daar zal menig ondernemer in Nederland jaloers op zijn. Uiteraard zijn hier ook regels en wetgeving wat nageleefd moet worden. Maar gelukkig beperkt en is er niet voor iedere regel weer een andere regel op toepassing. Daardoor kan de ondernemer hier doen waar hij goed in is…en dat is ondernemen.

Wat mis je aan Doesburg?
De binnenstad. Ik ben natuurlijk opgegroeid in de Meipoortstraat, en ik vind de binnenstad van Doesburg echt prachtig. Vooral als je er zelf niet meer woont en je komt Doesburg binnen dan zie je pas hoe speciaal het is. Echt iets om trots op te zijn als Doesburger.

Wat kunnen ondernemers in Doesburg leren van ondernemers op Bali?
Ik vind de mensen hier erg creatief. Door die creativiteit vinden ze hier snelle oplossingen waardoor je snel veranderingen kan toepassen in je bedrijf. Mijn visie is om mijn bedrijf elke maand 5 procent beter te maken. Aan het eind van het jaar is mijn bedrijf dan 60 procent beter. En zoals iedereen weet, stilstand is achteruitgang.

Wat zijn de overeenkomsten tussen ondernemen op Bali en in Doesburg?
Ik ben een voorstander van cultuur. Tegenwoordig worden hier alle hotels gebouwd in moderne minimalistische stijl. Ons resort is gebouwd in traditionele Balinese stijl, in een tropische wilde tuin vol met Balinese standbeelden. Onze staff is trots op de Balinese cultuur en dat maakt Bali ook Bali. Ik denk dat de kracht van Doesburg ook de historische binnenstad is en dat de ondernemers daarop moeten focussen. Veel dingen worden tegenwoordig ingehaald door online, maar cultuur, overnachten, eten en drinken zal nooit een online beleving worden.

Hoe promoot je jouw resort en hoe verschilt dit van logiesbedrijven in Nederland?
Ik geloof erg in mond en mond reclame. Volgens mij is dat de beste reclame die je kunt hebben. En daaruit voortvloeiend ontvangen we veel positieve online reviews. En een goede online reputatie is dezer dagen natuurlijk van groot belang. Recentelijk hebben we de ‘2017 Travelers Choice’ van Tripadvisor ontvangen. Daarbij horen we tot de top 25 accommodaties in Indonesië in onze categorie. Adverteren doe ik nooit, het ‘advertentiebudget’ gebruik ik als herinvestering om ons resort te verbeteren.

Hoe omschrijf je de cuisine van Bali? Is de keuken echt zo scherp als we ons voorstellen?
De cuisine van Bali is met bepaalde gerechten zeer scherp. Mijn vrouw is Balinees en eet voor haar iets wat ze niet scherp vindt. Voor mij is het zo scherp dat het niet te eten is. Scherp eten is een verslaving, en hoe meer je scherp eet hoe scherper je het wil hebben. Vooral de traditionele gerechten die ook met de ceremonies gebruikt worden kunnen zeer scherp zijn. Ik weet ondertussen welke gerechten ik moet vermijden, maar gelukkig blijft er genoeg lekkers over uit de Balinese keuken.

Hoe zie je de ontwikkeling van jouw resort de komende jaren?
Mijn resort zal ik de komende jaren blijven verbeteren op alle fronten. Ook door eigen vakantie-ervaringen kom je steeds weer op nieuwe dingen, waardoor het ondernemen  uitdagend blijft. Wat ik veruit het belangrijkst vind, is dat ik mijn staff graag in balans wil houden, door professioneel te zijn zonder een robot te worden. Wij willen graag de soul en persoonlijkheid behouden van onze staff waardoor een glimlach ook een oprechte glimlach is. Waardoor de gasten kennismaken met de cultuur en de mensen van Bali.

Wie meer wil weten over het resort van Hugo, moet even de website www.klumpu.com bezoeken. Of op Facebook de pagina www.facebook.com/Klumpubaliresort volgen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig en Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies.