Insectenhotel ‘Hotel Prokkel’ geopend in Doesburg

Doesburg heeft een insectenhotel. Sinds deze week is Hotel Prokkel geopend. Bijzonder aan het insectenhotel is dat het tot stand is gekomen na samenwerking tussen Philadelphia Werkstation Beinum, de Volkstuinders Vereniging Doesburg en Welkoop Toldijk.

 

Doesburg is zoals bekend een gastvrije stad waar men goed kan vertoeven. Op vrijdag 6 juni was het dan zover. Aan de rand van de stad, grenzend aan het natuurgebied op de Koppenberch, is Hotel Prokkel geopend. Niet alleen toeristen zullen vanaf die dag welkom zijn in de Hanzestad, maar ook diverse soorten insecten zullen onderdak kunnen vinden.

 

Hotel Prokkel is het resultaat van een samenwerking tussen Philadelphia Werkstation Beinum, de Volkstuinders Vereniging in Doesburg en Welkoop Toldijk. Een mooi stukje samenwerking in het kader van een Prokkel. Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting. Een ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Dat kan tussen twee mensen zijn, maar ook in een groep. De participatiesamenleving in het klein.

 

Vanaf begin dit jaar zijn alle benodigde materialen voor het insectenhotel verzameld, gezaagd en in elkaar gezet door cliënten van Philadelphia in de werkplaats van Werkstation Beinum.

Een insectenhotel is een constructie die onderdak biedt aan insecten. Gemaakt van natuurlijk materiaal en een overlevingsplaats voor insecten. Een insectenhotel is een nestgelegenheid voor solitaire wespen en -bijen, vlinders, oorwormen, lieveheersbeestjes. Het hotel wordt ook gebruikt om te overwinteren en te schuilen.

 

Het frame, waarvan het hout beschikbaar is gesteld door Welkoop Toldijk en alle materialen die door de leden van de volkstuinvereniging zijn verzameld, zijn op maat gemaakt en bewerkt op Werkstation Beinum. Er zijn honderden gaatjes geboord in houtblokken, een paneel met 50 lege blikken gevuld met tonkinstokjes en ook twee kasten voor vlinders en lieveheersbeestjes zijn in elkaar gezet. Ook is op locatie alles in gereedheid gebracht om het hotel te bekronen met een sedumdak.

 

Alle werkers hebben er 6 juni op het volkstuincomplex Ooi-Koppenberch een gezellige dag van gemaakt zodat de mensen van elkaar hebben kunnen leren en elkaar beter leren kennen. Niet alleen werd het insectenhotel op zijn plek gezet en afgemonteerd maar bij een Prokkel hoort natuurlijk ook gezellig koffie met wat lekkers en een gezamenlijke lunch. ‘s Middags om half drie is Hotel Prokkel op een ludieke wijze officieel geopend door Wim Roelofs, de beleidsambtenaar van het cluster Groen en Landschap, zodat vanaf dat moment de insecten hun intrek kunnen nemen.

Hotel Prokkel

1 reactie

  1. Arvid Ehlert

    Leuk!
    Dacht bij de titel dat het om de bijenkolonie ging, die ik gisteren zijn intrek heb zien nemen ‘in’ het voormalig Fraterhuis naast de kruidentuin. Een enorme zwerm nestelde zich in ongeveer een half uur onder de dakrand. Prachtig om te zien, maar hoop dat ze er binnen niet teveel overlast van hebben. Voor de bijen wel een goed gekozen plek, zo naast de bloemen van de kruidentuin 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑