Op de culturele zondag 1 juni is er om 16.00 uur een bijzonder concert van Wilbert Berendsen op het orgel en André Bikker reageert daar op met penseel. Een interactief concert voor oor en oog. Via een beeldverbinding zal de organist vanaf het monumentale Walcker-orgel uit 1916 reageren op de 9 panelen die André Bikker gaat schilderen. Om 16.30 uur is de eerste kunstvesper geleid door ds. Chris Kors.

 

Hij bouwt door op de ontstane panelen, waarmee de expositie Vogels van de Vrijheid wordt beëindigd. De kerk is vanaf 14.00 open als onderdeel van de maandelijkse Culturele Zondag. De hele middag zal kunstenaar André Bikker aanwezig zijn voor een toelichting op zijn werk.

 

André Bikker (1967) is opgeleid als grafisch vormgever. In zijn werk zie je de invloed van kunstenaars als Rembrandt, Escher en Willink. Een voortdurende inspiratiebron voor hem is het leven van Christus.

 

Bikker is niet alleen beeldmens in hart en nieren, maar ook mensenmens. Zijn levensvisie vat hij samen in ‘Heb je naaste lief als jezelf’. Verbinden is voor hem dan ook een sleutelwoord in het leven.

 

Zo maakt hij ook graag kunst: samen met anderen, in zijn Schilderschool of tijdens schildervakanties en retraites. ‘Vogels van de vrijheid’ is dan ook meer dan een kunstproject. Het heeft mensen bij elkaar gebracht en aan het denken gezet over de betekenis van vrijheid, zowel op de werkvloer van de Schilderschool, basisscholen en het Doesburgse jongerencentrum 0313.

 

‘De inzet en betrokkenheid van al deze tieners, schoolkinderen, werkloze jongeren, alsook cursisten mag hier dan ook zeker niet onvermeld blijven. Zij hebben in belangrijke mate bijgedragen aan wat dit project uiteindelijk geworden is’, aldus Bikker.

 

 

Chris Kors (1965) is als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente te Angerlo-Doesburg. Naast zijn passie voor taal en symboliek mag hij in zijn werk graag kunst, drama en popmuziek gebruiken om de Bijbelse boodschap op een eigentijdse manier te communiceren.

 

 

Wilbert Berendsen (1971) ontving zijn eerste orgellessen in 1985 van Nico Verrips te Meppel. Een jaar later won hij de tweede prijs tijdens het Orgelconcours voor amateurs te Meppel. Hij behaalde zijn diploma Docerend Musicus Orgel en Kerkmuziek in 1994 en Uitvoerend Musicus Orgel in 1997, na een studie bij Hans van Nieuwkoop aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam.

 

Wilbert Berendsen is cantor-organist van de Protestantse Gemeente Angerlo-Doesburg waar hij de vaste bespeler is van het monumentale Walcker-orgel uit 1916, docent aan de Muziekschool Oost-Gelderland en aan de Opleiding Kerkmuziek van de PKN te Doesburg. Hij geeft regelmatig concerten in Nederland en trad ook op in Duitsland, België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Tsjechië en Spanje; daarnaast is hij een veelgevraagd begeleider en continuospeler (orgel en klavecimbel).

Kunst in Kerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Peter Bakker