Joost Smeltink runt sinds drie jaar met zijn vrouw Rian en zus Irene Stadshotel Doesburg. Hoe staat het er nu voor met het hotel en hoe kijkt Joost aan tegen de jongste ontwikkelingen in de stad. Tijd voor een vraaggesprek.

Hoe gaat het met Stadshotel Doesburg?
Het gaat goed. Kijk, het is niet moeilijk om een hotel vol te krijgen. Voor een habbekrats kun je kamers aanbieden. Maar wij hebben de juiste kanalen gevonden om ons hotel op de juiste manier aan de man brengen zodat we er een mooi bedrijf van konden maken. Daarnaast hebben we goede contacten opgebouwd in Doesburg. Het vertrouwen is er weer. De mensen kennen ons inmiddels en komen terug voor een gezellige borrel, een goede lunch of diner. Veel bedrijven uit Doesburg gunnen ons de business weer. We hebben fijne medewekers voor ons werken, met Debby Plas als nieuwste aanwinst.

Wat kan nog beter?
Op bepaalde plekken in het restaurant zou de sfeer beter kunnen en willen we dus het interieur nog aanpassen. Dat hopen we gefaseerd te kunnen realiseren. Vlak na de opening in 2016 is De Gelderlander-journalist Ellen Willem te gast geweest en heeft daarna een recensie geschreven. Ons diner en de bediening werden beloond met een 8, maar de sfeer kreeg een 5. In de periode daarna is er veel verbeterd, maar er zijn nog altijd wensen. Het plan om de hotelkamers aan te pakken ligt er, maar wij willen dit financieren uit eigen exploitatie. Alles op zijn tijd.

Waar komen de hotelgasten vandaan?
Veel uit de zakelijke markt. De meeste particulieren komen uit Noord- en Zuid-Holland. Dit zijn veelal 50-plussers die de sfeer en compactheid van Doesburg leuk vinden. We schakelen regelmatig Libelle en Magriet in om onze arrangementen onder de aandacht te brengen van hun lezers. Maar je merkt ook dat je met Instagram en met vlogs van de hippe influencers toch jongere gasten naar Doesburg kunt trekken. We hebben in ons hotel ook vaak reisgezelschappen uit Duitsland en bijvoorbeeld oldtimer-clubs die een aantal dagen in de omgeving gaan touren.

Wat vind je van de manier waarop Doesburg wordt gepromoot?
Heel goed. Stadspromotor Niels Weijers weet hoe hij de markt moet bewerken. Daar hebben we veel schik van. Dat moet ook, want we betalen er fors voor. Toen we ruim drie jaar geleden hier begonnen, gingen veel hotelgasten naar de stad om een hapje te eten. Nu het niveau van onze keuken steeds mee bekend is, houden we ze meer in ons hotel. Wat ik ook leuk vind, is dat bij de promotie-uitingen niet alleen De Waag wordt afgebeeld maar ook zaken als La Fleur en Het Arsenaal.

Hoe is de samenwerking tussen Stadshotel Doesburg en andere horecaondernemers?
Prima, al zou ik graag wat vaker willen samenwerken met collega’s om in het najaar gezamenlijk arrangementen te maken. Sommige gasten vinden het nou eenmaal prettig wanneer alles geprogrammeerd is. Zo kunnen we Doesburg ook interessant houden. Ik ben relatief nieuw en weet niet veel over de historie, maar hoe gaaf is het om in december een kerstarrangement aan te bieden met een mooie avondwandeling met verteller. Ik zou het ook leuk vinden om iets te doen voor het LaLique Museum. Bijvoorbeeld in alle horecazaken een karaf met mooie glazen gebruiken met een knipoog naar het museum, en hiervoor vragen we dan iets extra’s. Dat geld komt dan weer ten goede aan het LaLique Museum, dat ons ook weer veel bezoekers schenkt. Het is maar een idee, maar ik zie het wel zitten.

Wat vind je van de groei van het aantal B&B’s in Doesburg de laatste jaren?
Dat vind ik mooi. Het is leuk wanneer er keuze is. Het aanbod b&b’s is divers en leuk. Ik zie het niet als oneerlijke concurrentie. Ik ga sowieso geen energie steken in negativiteit. Er is werk genoeg voor iedereen.

Wat vind je van het horeca-aanbod in Doesburg?
Ik ben blij dat Jurgen Nijland en Ruud Wijlhuizen met Proeverij De Stadstuin en Ongedwongen Eten en Drinken nieuwe horecazaken zijn gestart. In de stad wordt goed gekookt, maar een mooi restaurant als De Tuinkamer in Ruurlo of Het Hof van Giesbeek zou een mooi aanvulling zijn in het huidige horeca-aanbod. Zelf houd ik van mooi gedekte tafels met vakmensen die veel weten over gastronomie en wijn. Heerlijk. Maar ik zit net zo lief met mijn kinderen in een pannenkoekenrestaurant.

Waar staat Stadshotel Doesburg over een paar jaar?
Over een paar jaar is ons goede restaurant nog breder bekend, heeft het een prachtig interieur, heerst er nog steeds een goede sfeer, een leuke bar, een kade voor de deur die bruist en een lekker vol terras. De kade mag nog meer sfeer uitstralen. De jongens van De Turfhaven zullen daar zeker aan bijdragen. Ook het geplande kunstwerk van De Rotary Doesburg, die de stad met de IJsselkade moet verbeelden, zal een versterkende werking hebben. Dat houdt mensen op deze plek, met het fraaie uitzicht over de IJssel en de uiterwaarden. Wij willen de trappen graag meer gebruiken, bijvoorbeeld voor een voorstelling met muziek op een boot. De kade moet wat mij betreft ook meer betrokken worden bij de stad. Als je de juiste evenementen houdt, vindt de buurt het hartstikke leuk.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.