In 2017 speelt het draaiorgel de Erica 40 jaar zijn liedjes in Doesburg op straat, en is het 125 jaar geleden dat het draaiorgel gebouwd werd. Vanwege dit dubbele jubileum wordt er op zaterdag 2 september een sing-a-long concert rond het draaiorgel gegeven in de binnenstad van Doesburg.

Het draaiorgel werd in 1892 gebouwd in Parijs en is met zijn 125 jaar een van de oudste draaiorgels die nog regelmatig op straat speelt in Nederland. In juli 1977 speelde het orgel voor het eerst zijn liedjes in Doesburg. Het orgel werd toen op straat gebracht door de familie Van Dam uit Dieren.

Vanaf het begin wordt het draaiorgel op traditionele wijze met de hand gedraaid en op een originele houten duwwagen door Doesburg verplaatst. Er zijn nog maar vier plaatsen in Nederland waar een dergelijke manier van presenteren voorkomt. Vanuit het publiek en de Doesburgse bevolking wordt hier veel waardering voor gegeven.

Tegenwoordig wordt het draaiorgel met veel plezier door Frans Campagne op straat gebracht, waarbij hij geholpen wordt door enkele orgelvrienden. Frans is min of meer met het draaiorgel de “Erica” opgegroeid en wil met zijn inzet dit typisch Nederlandse cultuurgoed voor Doesburg behouden.

Het concert zal ook een echt Doesburgse sfeer hebben. Er is een samenwerking aangegaan met de bekende folkloristische dansgroep De Meulenvelders en het koor de Doesburgse Smartlappers.

Onder begeleiding van het draaiorgel en hun eigen muziek zullen de Meulenvelders enkele dansen laten zien en de Smartlappers bekende liedjes laten horen. Er is een gevarieerd programma samengesteld.

Het concert vindt plaats op zaterdag 2 september van 13.00 tot 14.30 uur en zal plaatsvinden op de kruising van de Meipoortstraat-Ooipoortstraat-Kerkstraat (tegenover café Du Midi) in de binnenstad van Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.