Jan Boersema, predikant van de Gereformeerde Kerk in Doesburg, is Koninklijk onderscheiden voor zijn werkzaamheden. Boersema kreeg de onderscheiding opgespeld door burgemeester Gosse Noordewier. Boersema viert dat hij 40 jaar geleden begon als predikant.

 

Boersema was in de jaren 1981 tot 1989 zendeling op Sumba en Savu. Sinds zijn terugkeer naar Nederland is hij actief gebleven met allerlei initiatieven die de kwaliteit van leven voor de lokale bevolking verbeteren.

 

Naast zijn reguliere werkzaamheden in Indonesië onderhoudt hij contacten en bezoekt mensen op vrijwillige basis en in vrije tijd. Het is geen uitzondering dat hij daar meerdere dagen voor moet reizen in oncomfortabele omstandigheden.

 

De Cabrejou Foundation heeft veel te danken aan Boersema. Want juist zijn contacten met de lokale bevolking en de lokale autoriteiten vormen de smeerolie waardoor het werk van de stichting op een vruchtbare manier kan worden uitgevoerd. Projecten die gerealiseerd zijn door onder andere zijn inzet zijn het uitbreiden van een ziekenhuis in Melolo en de bouw van een basisschool in een afgelegen gebied in de bergen. Ook de aanleg van een stuwmeer, op het met droogte kampende eiland Savu is gerealiseerd.

 

Ook een andere vrijwilligersactiviteit mag niet onvermeld blijven. Op verzoek van Cabrejou Foundation vertaalt Boersema documenten vanuit het Indonesisch naar het Nederlands. Tevens is hij benoemd tot deputaat Zending en Hulpverlening voor de Oekraïnezending.