Kroningsboom planten in Doesburg

Volgens traditie wordt in een groot aantal plaatsen in ons land de komende weken een boom geplant als herinnering aan de troonwisseling. Ook in Doesburg komt zo’n kroningsboom, een koningslinde. De boom komt te staan op een markante en historische plek tussen het oude en nieuwe deel van Doesburg, aan de Didamseweg nabij het Broekhuizerwater.

 

Burgemeester Kees Luesink, Carla Bekken (voorzitter van Doesburg en Oranje) en een inwoner van de wijk Beinum planten de boom op vrijdag 19 april, om 16.30 uur. Hierbij vindt ook de aftrap plaats van de activiteiten ter gelegenheid van Koninginnedag. Iedereen is daarbij bijzonder welkom.

 

In het verleden zijn er in Doesburg ook bomen geplant met een “oranje” achtergrond. Sommige zijn in de loop van de jaren verdwenen. ‘Op dit moment kunnen we er nog een aantal vinden. Waaronder de lindeboom uit 2002 die ter gelegenheid van het huwelijk van Willem Alexander en Maxima in de Zandbergstraat is gepland, en de Amaliaboom in het Ireneplantsoen uit 2004, en de Oranjeboom in het park aan de Lindewal die geplant werd bij het 75-jarig jubileum van D&O zijn enkele van die bomen’, aldus Han Snijders namens de organisatie.

 

De vereniging Doesburg en Oranje is momenteel bezig om de bomen in kaart te brengen en het verhaal er achter uit te zoeken. Binnenkort hopen zij een compleet overzicht te hebben van de bomen die er zijn en in het verleden waren en zullen daar dan ook in de media aandacht aan besteden.

 

2 reacties

 1. Martha Neyman

  Velp onthulling kroon rond lindeboom.

  Een kroon rond de “Koninklijke Lindeboom”.

  Festiviteiten rond de inhuldiging van de kroning van Prins Willem Alexander tot Koning, een gebeurtenis die niet zomaar aan de Nederlanders voorbij zal gaan.

  In Velp, gemeente Rheden zal de Koningslinde (geschonken aan Beatrix voor haar 75e verjaardag) een kroon krijgen.

  Een “Koningskroon rond de Lindeboom”, zowel de ex-Koningin als de nieuwe Koning worden hiermee geëerd.

  Het plaatsen van de kroon zal gebeuren in de ochtend, rond 10/11 uur dinsdag a.s. 3 Mei.

  De feestelijke gebeurtenis van de onthulling is eveneens op 3 Mei om 19.00 uur op de hoek Hoofdstraat/Oranjestraat (een zeer toepasselijke naam… aan het “Hoofd staat Oranje”) te Velp..

  De eer van het maken van de kroon, is ook deze keer weer gegund aan Chrit Arnold (CC.Arnold te Klarenbeek siersmederij/hoefsmederij).

  Voor Uw informatie:

  Chrit Arnold, heeft enkele jaren geleden reeds een gelijksoortige kroon ontworpen en vervaardigd voor de Julianaboom in het Texeira de Mattospark te Beekbergen, gemeente Apeldoorn.

  De afbeelding van deze (Juliana) kroon is te bezichtigen op: http://home.kpn.nl/cc.arnold/kroon.htm

  Met vriendelijke groet, Martha Neyman.

 2. Martha Neyman

  Verontschuldiging voor de fout in de tekst: 3 mei 2013 viel uiteraard niet op dinsdag, maar op vrijdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑