Leerlingen van groep 8 van basisschool De Ark op de Beinum hebben een eigen bedrijf opgezet. Het gaat om een gesimuleerd bedrijf in het kader van het leerproces BizWorld, een programma waarbij jongeren geïnformeerd en enthousiast gemaakt worden over het ondernemerschap. BHS Corrugated, gevestigd op de Kraakselaan, begeleidt als onderneming dit schoolproject.


Samen met BHS Corrugated doorlopen de leerlingen van De Ark in vier ochtenden een lesprogramma waarbij ze alles leren over ondernemerschap. In de afsluitende les stond de verkoop van de zelfgemaakte producten centraal.


Directeur Arthur Balduk van BHS Corrugated is erg enthousiast over het project. ‘ Dit moet herhaald worden en op alle scholen mogelijk worden in Doesburg. Gezien het aantal bedrijven en het aantal basisscholen in Doesburg moet dat makkelijk kunnen’, aldus Balduk op de gemeentewebsite Doesburg.nl.


Wethouder Frans Hofman (D66) is eveneens enthousiast over het ‘ondernemersjeugdproject’. Hofman: ‘Het enthousiasme bij kinderen is zo onstuitbaar en ze leren er ook nog eens heel veel van. Ik ga me hiervoor inzetten. Op twee locaties zijn we aan de slag gegaan met BizWorld en beide groepen hebben het heel serieus en goed opgepakt en uitgevoerd. Hopelijk krijgt dit een vervolg’.


Het BizWorld programma wordt begeleid door de leerkracht en de ondernemer die de school heeft geadopteerd. Leerlingen leren begrippen als ondernemerschap, verlies en winst en toont de deelnemers bovendien de noodzaak voor vakken als rekenen en taal.  Het project wordt uitgevoerd in teams van zes leerlingen, die samen een bedrijf vormen. Iedere leerling krijgt een functie.


Kerngedachte achter BizWorld is dat kinderen op een herkenbare en speelse wijze kennismaken met het ondernemerschap. Geen harde zakelijkheid, maar toch overwegend een spel, waarbij kinderen in aanraking komen met een aantal aspecten van het ondernemerschap. Zoals het uitgeven van aandelen, het ontwikkelen van een product, productie, geld lenen, verkoop en winst- en verlies. Daarbij wordt het project BizWorld bij voorkeur begeleid door iemand die werkzaam is in het bedrijfsleven.