Bij de Buurtacademie in Doesburg zijn meerdere Levensboeken onthuld. Zowel schrijvers als vertellers waren aanwezig om echte boeken aan elkaar te presenteren en hierover te vertellen.

 

Een Levensboek kan bestaan uit een stukje geschiedenis over een deel van iemands leven, maar kan ook het hele leven beschrijven. Vaak wordt het boek aangevuld met oude foto’s wat het boek nog meer kracht geeft.

 

Tijdens deze avond was het bijzonder om te ervaren dat er ook onderlinge herinneringen tussen de vertellers werden opgehaald. De verteller bepaalt wie de Levensboeken krijgt, meestal is dit de familie, bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen.

 

Maar het kan ook alleen voor hem of haar zelf zijn. Gewoon als tastbare herinnering. Soms zijn de herinneringen wel uitgewerkt op papier, maar wordt er geen echt boek van gemaakt. Altijd wordt discreet met het verhaal omgegaan en bepaalt de verteller wie het boek krijgt. 

 

Deze avond, in ongedwongen en actieve sfeer, werd begeleid door Truus van de Wouden. Zij is vanaf de start van deze activiteit in 2012 betrokken en actief in de organisatie en als schrijver. Truus zorgt ervoor dat schrijvers tools krijgen om het verhaal van de verteller zo goed mogelijk op papier te krijgen.

 

Schrijvers volgen een cursus en het delen van onderlinge ervaringen tijdens de teambijeenkomsten dragen er bij toe dat er van elkaar geleerd wordt. De schrijvers stimuleren de vertellers en zorgen ervoor dat het vastleggen van de herinneringen verder komt.

 

De reden van meedoen aan het schrijven van Levensboeken is verschillend. Zo deed één schrijver mee omdat ze meer over de Doesburgse geschiedenis wilde weten. Een verteller had er juist voor gekozen een voor haar bijzondere periode van zes maanden direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog te laten vastleggen.

 

Een andere verteller heeft herinneringen aan een overleden zoon vast laten leggen voor de nu nog jonge kleinkinderen. Opdat ze later meer kunnen weten over hun vader, die op jonge leeftijd onverwacht is overleden. Weer een andere verteller heeft zijn herinneringen als jonge jongen tijdens de oorlog en zijn jonge arbeidsjaren laten vastleggen.

 

Wilt u ook meedoen als schrijver of verteller neemt u dan contact met Truus van de Wouden: levensboekendoesburg@gmail.com of bel: 0313-484831. Natuurlijk mag u ook altijd binnenlopen bij de Buurtacademie aan de Linie 4 in Doesburg.

 

Op 6 oktober start een nieuwe cursus voor schrijvers en deze vindt plaats bij de Buurtacademie aan De Linie 4. Aanvang 19.30 uur tot 21.00 uur.Meer informatie over de data en tijden is te vinden op: www.buurtacademiedoesburg.nl