In Het Meulenhuus in Doesburg vindt op donderdag 21 september een lezing plaats over de Eerste Wereldoorlog. De lezing wordt gegeven door streekhistoricus Edwin Zweers.

De Eerste Wereldoorlog was een militair conflict dat de wereld tot dan toe nog niet had beleefd, ook al werd gedurende de decennia ervoor steeds duidelijker dat een groot intern Europees conflict op termijn niet te vermijden was.

Sinds in 1871 het nieuwe, verenigde Duitse keizerrijk ontstond, belandde de Europese grootmachten in een duizelingwekkende wapenwedloop. Deze werd nog eens versterkt door een snel groeiend nationalisme en de hernieuwde strijd om kolonies, het modern imperialisme.

Het enige dat nog ontbrak was de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. De moord op aartshertog Franz Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije op 28 juni 1914 in Sarajevo zou als aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog bekend worden.

In een sneltreinvaart mobiliseerden de Europese grootmachten hun legers en de oorlog werd definitief onvermijdbaar. Miljoenen jonge mannen vochten vier jaar lang een bloedige strijd in de modder van de slagvelden in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk.

De introductie van het machinegeweer maakte dat de aanvallende infanterie en cavalerie definitief in het nadeel waren ten opzichte van de verdedigende partij en de legers begonnen zich letterlijk in te graven in hun loopgraafsystemen.

In een poging deze impasse te doorbreken werden diverse nieuwe wapens en technieken uitgevonden: de tank, het oorlogsvliegtuig, de onderzeeër, gifgas en vlammenwerpers. Het mocht maar weinig baten en het gevolg was vooral een nog groter lijden en sterven voor de manschappen aan de fronten.

In de regio Emmerik-Elten-Bergh werd niet gevochten, maar zowel Duitse als Nederlandse militairen bereidden zich voor op het ergste. Aan de Duitse kant werden er vele bunkers gebouwd, verbonden door kilometers aan loopgraven en beschermd met prikkeldraad. Al is er in deze regio uiteindelijk geen schot gelost, de littekens van deze geschiedenis bevinden zich nog steeds her en der in het landschap.

Historicus Edwin Zweers vertelt deze avond over de oorzaken, het uitbreken en het verloop van dit grote conflict en zet daarna de regionale geschiedenis binnen de context van de Eerste Wereldoorlog.

De lezing op 21 september begint om 20.00 uur en wordt gehouden in Het Meulenhuus in de Bergstraat 48. Leden van de historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh kunnen gratis naar binnen. Niet-leden betalen 5 euro per persoon.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.