In Het Meulenhuus start op donderdag 14 december om 20.00 uur een lezing over winterlandschappen en ijspret in de kunst. De lezing wordt gegeven door drs. Barry Heinrichs uit Amerongen.

De Hollandse 17de-eeuwse schilderkunst staat bekend om zijn wintertjes, winterse landschappen geschilderd door beroemde meesters als Esaia van de Velde, Joos de Momper en natuurlijk de beroemde ‘stomme van Kampen’ Hendrick Avercamp.

Toch ontstond dit genre al in de 16 de eeuw in Vlaanderen, met belangrijke vertegenwoordigers van deze Vlaamse traditie zoals Pieter Breugel de Oude en de Jonge. Geschilderde winters van weleer zijn altijd geliefd geweest omdat ze zo goed laten zien wat er met de Nederlander gebeurt als Koning Winter hem in zijn greep krijgt: Wanneer het vriest moet je het ijs op.

Om te tonen dat het geschilderde winterlandschap niet alleen maar in de oude kunst vertegenwoordigd is, zal Barry Heinrichs ook werk van meer recente datum laten zien. Haagse School meesters als Andreas Schelfhout en later Louis Apol schilderden ingesneeuwd Haags/Hollands landschap, B.C. Koekoek droomde ook weg bij sneeuw in zijn romantische schilderijen. Maar wat te denken van Charley Toorop en haar zoon Edgar Fernhout, die het winterseizoen rond hun familiehuis in Bergen prachtig in beeld brachten.

Gedreven door nieuwsgierigheid naar wat kunstenaars beweegt, naar het onbekende en het afwijkende in de kunst, heeft kunsthistoricus Barry Heinrichs zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een allround kunsthistoricus die lezingen en cursussen geeft, rondleidingen organiseert en kunstreizen begeleidt die over alle onderwerpen binnen het vakgebied van de kunstgeschiedenis gaan – oud, modern en hedendaags – en dan vooral de verbinding daartussen.

Heinrichs verzorgt ‘lezingen op zaal’ in het Centraal Museum en in de Rietveld huizen in Utrecht, geeft lezingen en rondleidingen in het Rijks, Stedelijk en veel andere musea in binnen en buitenland. Hij verzorgt cursusprogramma’s voor onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, voor de Vrije Academie voor Kunsthistorisch Onderwijs, CASA Utrecht en Amersfoort en de Kunsthistorische Leergangen in Utrecht. Met zijn lezingen en cursussen sluit hij altijd aan op actuele gebeurtenissen in de kunst en het tentoonstellingsaanbod in de Nederlandse musea.

De lezing in Het Meulenhuus is bij te wonen voor 5 euro.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.