Lezing kunsthistorica Maria Driessen in Gasthuiskerk

Kunsthistorica Maria Driessen geeft op woensdag 18 oktober om 20.00 uur voor ’t Nut in Doesburg een lezing over de kunststroming De Stijl. De Stijl was een veelzijdige beweging van beeldend kunstenaars, architecten, vormgevers en ontwerpers. Tot de oprichters, in 1917, behoorden Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Vilmos Huszar en Bart van der Leck.

De leden van De Stijl onderhielden contacten met verwante kunstenaars en organisaties in het buitenland, zoals Jean Arp en Kurt Schwitters. Toen in 1919 de oprichting van het Bauhaus een feit was, begon er een uitwisseling tussen beide instituten. De gedrevenheid van Theo van Doesburg kwam mede tot uiting in de oprichting van het gelijknamige tijdschrift in 1917, dat zich ontwikkelde tot een forum met publicaties over de laatste ontwikkelingen op het gebied van cultuur en beeldende kunst.

Kenmerkend voor De Stijl en gelijksoortige initiatieven zijn, behalve de veelzijdigheid, ook de bevlogenheid en het idealisme. De welgemeende wens was daar om de samenleving te kunnen verbeteren en op een hoger plan te brengen. Mondriaan merkte op: “Het leven van de huidige cultuurmens wendt zich meer en meer van het natuurlijke af; het wordt steeds abstracter”. De Stijl heeft veel invloed gehad en tot in de huidige tijd is dat zichtbaar, zoals in de architectuur en vormgeving.

De lezing begint om 20.00 uur en kaarten zijn voor 3 euro per stuk uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑