Willy Smit-Buit houdt op donderdag 7 november vanaf 20.00 uur een lezing over admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen, die in 1735 in Doesburg werd geboren. De lezing vindt plaats in Het Meulenhuus in de Bergstraat in Doesburg.

Jan Hendrik van Kinsbergen werd geboren op 1 mei 1735 in Doesburg. Hij was de oudste van de vier zonen van de soldaat Johann Heinrich Ginsberg (1706-1786) en Petronella ten Nuyl (1704-1771). Van Kinsbergen trouwde in 1786 met de Amsterdamse burgemeestersdochter Hester Hooft (1748-1795), weduwe van George Clifford. Hij stierf kinderloos op 22 mei 1819 in Apeldoorn.

In 2008 kreeg Van Kinsbergen in Apeldoorn een standbeeld. Hij was de laatste van onze beroemde zeehelden. Het standbeeld staat op het terrein van het Stadscafé van Kinsbergen, tegenover de CODA-bibliotheek. In zijn geboorteplaats Doesburg is een straat naar hem vernoemd.

Tijdens zijn werkzame leven werd hij de ‘held van de Doggersbank’ in dienst van de Nederlandse marine, maar ook ‘held van de Zwarte Zee’, in dienst van tsarina Catharina de Grote. Toen hij niet meer in actieve dienst was, vestigde hij zich in het nu niet meer bestaande huize Welgelegen te Apeldoorn.

Admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen komt tot leven in een lezing met bijzonder beeldmateriaal door drs. Willy Smit-Buit te Vaassen. Mevrouw Smit heeft geschiedenis en Nederlands gestudeerd en is meer dan vijfentwintig jaar werkzaam geweest in het voortgezet onderwijs.

De lezing start om 20.00 uur en het bezoeken van de lezing kost 5 euro.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.